Κίνα: “380 στρατόπεδα κράτησης Ουιγούρων στην επαρχία Σινγιάνγκ”

Κίνα: “380 στρατόπεδα κράτησης Ουιγούρων στην επαρχία Σινγιάνγκ”

Η Κίνα διατηρεί 380 στρατόπεδα κράτησης στην επαρχία Σινγιάνγκ, έχοντας κατασκευάσει δεκάδες νέες εγκαταστάσεις κατά την τελευταία διετία, αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμα «επανεκπαίδευσης» των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, σύμφωνα με έρευνα του Australian Strategic Policy Institute που βασίσθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες. Ισχυρά μέτρα καταστολής εφαρμόζονται στο όνομα του αντιτρομοκρατικού νόμου από τις κινεζικές αρχές στην επαρχία Σινγιάνγκ έπειτα από κύμα αιματηρών επιθέσεων που αποδόθηκαν από το Πεκίνο στην εθνότητα των Ουιγούρων.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, κρατούνται στα στρατόπεδα , σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφού αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξή τους, η Κίνα ισχυρίζεται πλέον ότι πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον πληθυσμό να βρει εργασία και να απομακρυνθεί από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. Το Australian Strategic Policy Institute, που έχει δημιουργηθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, εντόπισε τα στρατόπεδα της Σινγιάνγκ με την βοήθεια δορυφορικών φωτογραφιών, μαρτυριών, δημοσιευμάτων στον Τύπο και δημόσιων προσκλήσεων ενδιαφέροντος προς κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι ερευνητές κατηγοριοποιούν τα στρατόπεδα αυτά ως «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», «κέντρα κράτησης» ή «φυλακές». Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει αύξηση κατά 40% των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ενώ σε τουλάχιστον 61 υπάρχουσες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν εργασίες επέκτασης στο διάστημα από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Ιούλιο 2020. Η αύξηση και επέκταση των κέντρων κράτησης στο Σινγιάνγκ έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη ρητορική του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία μεγάλος αριθμός ατόμων που έλαβαν «εκπαίδευση», «αποφοίτησαν» και εξήλθαν από τα «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης».

Πολλά από τα συγκροτήματα βρίσκονται κοντά σε βιομηχανικά πάρκα ή συστεγάζονται με βιομηχανικά συγκροτήματα εξηγώντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνται για καταναγκαστική εργασία. Το ήμισυ των νέων εγκαταστάσεων είναι κέντρα κράτησης υψηλής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει μεταβολή του είδους της κατασταλτικής πολιτικής που εφαρμόζει το Πεκίνο. Η έρευνα του Australian Strategic Policy Institute χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από επιχορηγήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών που προέρχονται από την επαρχία Σινγιάνγκ, για να εμποδίσει την εισαγωγή προϊόντων που προέρχονται από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων. Η Κίνα δεν έχει επιτρέψει σε δημοσιογράφους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες την ανεξάρτητη πρόσβαση στην επαρχία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx