Νέα κόντρα Ιράν – Σαουδικής Αραβίας – Επίθεση Τεχεράνης λόγω Ισραήλ
24/09/2020Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι “παραποιεί” την αλήθεια και επιρρίπτει σε άλλους την ευθύνη για τα “εγκλήματά της”, μετά την ομιλία του βασιλιά Σαλμάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη διάρκεια της οποίας καταφέρθηκε εναντίον της Τεχεράνης. Στη χθεσινή του ομιλία ο Σαουδάραβας βασιλιάς κατηγόρησε το Ιράν “για επεκτατικές ενέργειες”, για “τρομοκρατία” και για “τη στοχοθέτηση” πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας του πέρυσι. “Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί επί χρόνια να αποφύγει την πραγματικότητα και να μην απαντήσει για τα εγκλήματά της, επιρρίπτοντας την ευθύνη (σε άλλους) και παραποιώντας την αλήθεια”, απάντησε σήμερα ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι παρέχει στους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τα οποία αυτοί χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και την ευθύνη για την επίθεση, η οποία μείωσε για ένα διάστημα στο μισό την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ανέλαβαν οι Χούτι. Ο Ιρανός αξιωματούχος κατηγόρησε εξάλλου το Ριάντ ότι “είναι ο βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της τρομοκρατίας στην περιοχή” και “ευθύνεται για την ιδεολογία τρομοκρατικών οργανώσεων απίστων”, έναν όρο που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη για τις σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις. Ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει από το 2015 στον πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των ανταρτών Χούτι, στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Από τη σύγκρουση έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, όπως καταγγέλλουν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Περίπου 24 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδική Αραβία, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 2016, οξύνθηκε ακόμη περισσότερο πέρυσι έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο, τις οποίες οι ΗΠΑ απέδωσαν στην Τεχεράνη. Ο Χατιμπζαντέχ χαρακτήρισε το σουνιτικό βασίλειο “θλιβερή ύπαρξη” για τη στήριξη που παρέχει στις αμερικανικές πιέσεις εναντίον του Ιράν και στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ.