Βαθαίνει η ρήξη με Τσακαλώτο, πειθαρχικό εισηγείται ο Τσίπρας
24/09/2020Τη σύσταση «τετραμελούς επιτροπής δεοντολογίας», ουσιαστικά πειθαρχικού οργάνου, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, υπό την προεδρία του.
Η επιτροπή δεοντολογίας ουσιαστικά είναι απάντηση κυρίως στις δηλώσεις του Τσακαλώτου παρά της Τζάκρη, και των αντιπαραθέσεων του Παύλου Πολάκη με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Σε αυτό θα μετέχουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. Η απόφαση θα ληφθεί -ή δεν θα ληφθεί- από το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την προσεχή Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα λόγο για «άστοχες δηλώσεις αλλά και υπαρκτές διαφωνίες που όμως δεν πρέπει να αξιοποιούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους ή τα φιλικά τους ΜΜΕ» και τις οποίες η κοινωνία «δεν μπορεί να ανεχθεί»
Απαιτείται αίσθημα ευθύνης
«Ήδη διαγράφονται τρία σημαντικά μέτωπα κινητοποιήσεων στην υγεία, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη», είπε. «Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης», είπε, υπονοώντας ότι όσοι έχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, λειτουργούν ανεύθυνα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα.Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις», είπε ξεκάθαρα.
Τι μπορεί να ανεχθεί η κοινωνία
«Και ταυτόχρονα», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σε αυτές τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μπορούν αυτό να το ανεχθούν».
Ο Τσακαλώτος
Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs στις 15 του μήνα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας του αφαίρεσε το αντιπολιτευτικό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας και το έδωσε στην Έφη Αχτσιόγλου, έγραψε ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες». Μία ημέρα πριν ο Αλεξης Τσίπρας είχε αποκαλέσει πολιτικό απατεώνα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το άρθρο, με τίτλο “Περί απάτης και απατεώνων” ανέφερε τα εξής:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τα τελευταία τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, πολιτικοί, στοχαστές, τραπεζίτες και άλλοι πολλοί υπόσχονται ότι το πρόγραμμα τους – φιλελευθεροποίηση και απορρύθμιση των αγορών, χειραφέτηση της επιχειρηματικότητας, μικρότερο κράτος κλπ – θα οδηγήσει σε ευημερία για όλους, αν και όχι στο ίδιο βαθμό για όλους. Και συνεχώς διαψεύδονται οι προσδοκίες με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τους πολλούς, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η θέση των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων.
»Μετά από τόσες διαψεύσεις μπορούμε να μιλάμε για απάτη από τη μεριά των υποστηρικτών του όλου εγχειρήματος; Ίσως. Μπορούμε να μιλάμε για απατεώνες; Πιο δύσκολη ερώτηση.
»Παλαιότερα αριστεροί και αριστερές στοχαστές ισχυριζόταν ότι ο βασικός ρόλος της εκκλησίας και της θρησκείας είναι να συμφιλιώσει τα λαϊκά στρώματα με τη μοίρα τους – να ελπίζουν για βελτίωση όχι σε αυτή τη ζωή, αλλά στην άλλη. Με λίγα λόγια η θρησκεία δούλευε λειτουργικά για το σύστημα. Δε αμφιβάλλω ότι υπάρχει και αυτή η πτυχή, αλλά η όλη προσέγγιση χωλαίνει για τον ίδιο λόγο που έχουν πρόβλημα πολλές εξηγήσεις του λειτουργισμού (functionalism). Μια εκκλησία που απαρτιζόταν από κυνικούς κληρικούς που δεν πίστευαν στη θρησκεία τους, και είχαν πλήρη επίγνωση ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, δε θα μπορούσε να παίξει το ρόλο υποστήριξης του συστήματος. Για να είναι πειστική η θρησκεία χρειάζεται ανθρώπους – ίσως όχι όλους, αλλά τουλάχιστον μια κρίσιμη μάζα – που είναι ειλικρινείς για το ρόλο που εξυπηρετούν.
»Το ίδιο, εικάζω, ισχύει και με τους νεοφιλελεύθερους. Βεβαίως πολλοί θα είναι κυνικοί και ξέρουν ακριβώς τι θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών τους και πόσο τους ευνοεί τους ίδιους. Αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί το όλον. Μια κρίσιμη μάζα νεοφιλελεύθερων κοινωνικών επιστημόνων πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους – βέβαια άλλοι είναι πιο κυνικοί ή απλώς πάνε με το ρεύμα για να βολευτούν επαγγελματικά. Το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς.
»Με αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική.
»Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων της εκκλησίας και των πολιτικών κόμματων, αποτελούν πολύ σκληρά καρύδια και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης»
Ο Πολάκης και η Τζάκρη
Σε απάντησή του προς τον κ. Τσακαλώτο μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Πολάκης κάνει λόγο για «τρανταχτά παραδείγματα απατεώνων», και προσθέτει ότι «πρέπει κατά τη γνώμη μου να τους το φωνάζουμε δυνατά και κατάμουτρα!».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη περί “απάτριδος και διεθνιστή Μητσοτάκη” προκάλεσαν σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η κ. Τζάκρη να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ωστόσο την αναπληρώτρια τομεάρχη Εξωτερικών υπερασπίστηκε και πάλι ο κ. Πολάκης. Η Τζάκρη είπε ότι ειρωνευόταν τον Μητσοτάκη και ότι δεν θεωρεί ύβρι το “άπατρις” και το “διεθνιστής”, αλλά τα χρησιμοποίησε κοροϊδευτικά «επειδή ο Μητσοτάκης και το κόμμα του καπηλεύονται τα εθνικά ζητήματα και κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους».