Άνοιγμα στους Αφροαμερικανούς από Τραμπ – Επίθεση Μπάιντεν για Λευκορωσία
26/09/2020Σε ανοίγματα προς τη κοινότητα των Αφροαμερικανών προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ με μία σειρά υποσχέσεων, μεταξύ άλλων της καθιέρωσης της “Juneteenth”, της 19ης Ιουνίου που τιμάται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, ως επίσημη ομοσπονδιακή αργία.
Λιγότερο από 40 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις τη ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν και το κίνημα Antifa που αντιτίθεται στον φασισμό.
Συνέχισε την ομιλία του υποσχόμενος να αυξήσει την πρόσβαση σε κεφάλαια για τις κοινότητες των μαύρων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξει επιχειρήσεις που ανήκουν σε μαύρους και να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες, λέγοντας ότι «θα βάζει πάντα πρώτα τους Αμερικανούς και αυτό περιλαμβάνει πάρα πολύ τους μαύρους Αμερικανούς».
Μίλησε σε προεκλογική εκδήλωση στην Ατλάντα, πόλη όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αφροαμερικάνοι, στη μεγαλύτερη πόλη της Τζόρτζια, πολιτείας που ίσως διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Στην ομιλία του και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εκστρατεία Τραμπ δεν δόθηκε καμία λεπτομέρεια πώς ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας θα εκπληρώσει αυτές τις υποσχέσεις του.
Ο εορτασμός της “Juneteenth”
Μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να θεσπίσει ομοσπονδιακή αργία, αλλά ο Τραμπ μπορεί να εισαγάγει μέτρο για να το εγκρίνουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.
Οι εκκλήσεις για να θεσπιστεί η “Juneteenth”, η 19η Ιουνίου, ομοσπονδιακή αργία εντάθηκαν αυτό το καλοκαίρι καθώς οι ιστορικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter κατέκλυσαν όλη τη χώρα και πολλοί οργανισμοί έδωσαν στους εργαζόμενούς τους μια μέρα αδείας.
Η Juneteenth αναγνωρίζεται ήδη από 47 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια. Στις 19 Ιουνίου 1865 ο στρατηγός Γκόρντον Γκρέιντζερ έφτασε με τον στρατό του στο Γκάλβεστον του Τέξας και ανακοίνωσε στους σκλάβους ότι είναι πλέον ελεύθεροι.
Το Τέξας ήταν η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ που απελευθέρωσε τους σκλάβους μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-65). Η Χαβάη, η Βόρεια Ντακότα και η Νότια Ντακότα δεν έχουν αργία, ούτε άλλη επίσημη εορτή της Juneteenth.
Πόλεμος δημοσκοπήσεων
Ο Τραμπ ακολουθεί τον δημοκρατικό αντίπαλο Τζο Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Κέρδισε την Τζόρτζια στις εκλογές του 2016, αλλά το προβάδισμά του έναντι του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή μειώθηκε πρόσφατα, με δημοσκόπηση των New York Times την περασμένη εβδομάδα να δείχνει ισόπαλους τους δύο υποψήφιους.
Περισσότερο από το 85% των αφροαμερικανών ψηφοφόρων ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα ή κλίνει προς αυτό, σύμφωνα με το Pew Research Center. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε χθες στο πλήθος της προεκλογικής του συγκέντρωσης στην Ατλάντα ότι ο Μπάιντεν «δεν ξέρει τους μαύρους Αμερικανούς όπως εγώ».
Μπάιντεν: «Δικτάτορας» ο Λουκασένκο
Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σιωπά και δεν καταδικάζει την καταστολή των δημοκρατικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μια χώρα, που όπως είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, κυβερνάται από «δικτάτορα».
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες βρίσκονται στη φυλακή, έπειτα από εβδομάδες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία που ξέσπασαν λόγω των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, στις οποίες ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής. Η αντιπολίτευση του πρώην σοβιετικού κράτους κατήγγειλε εκλογές νοθείας.
Σε δήλωση μέσω email στο Reuters, ο Μπάιντεν τάχθηκε με την πλευρά της «ειρηνικής έκφρασης ελευθερίας» των διαδηλωτών και ζήτησε διεξαγωγή νέων εκλογών στη Λευκορωσία. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που είχε έντονες συγκρούσεις με τη Ρωσία για την Ανατολική Ευρώπη, επέμεινε στην απελευθέρωση ηγετών της αντιπολίτευσης, τους οποίους χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους».
Επίθεση σε Τραμπ
«Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται να μιλήσει ανοιχτά ενάντια στις ενέργειες Λουκασένκα ή να προσφέρει τη στήριξή του στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας», δήλωσε ο δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας διαφορετική ορθογραφία του ονόματος του Λευκορώσου πολιτικού Λουκασένκο.
Ξεκινώντας την έκτη του θητεία, ο Λουκασένκο ορκίστηκε πρόεδρος αιφνιδίως την Τετάρτη σε μια, όπως τη χαρακτήρισε ο Μπάιντεν, «πλαστή τελετή». Την ίδια ημέρα στις ΗΠΑ κυριάρχησε η είδηση της άρνησης του Τραμπ να δεσμευτεί για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας σε περίπτωση που χάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Ένας πρόεδρος που κρύβεται από φόβο από τους πολίτες του, αρνείται να δεχτεί τη βούληση του λαού, είναι ένδειξη ενός αδύναμου, παράνομου δικτάτορα, όχι ενός ισχυρού ηγέτη», τόνισε ο Μπάιντεν.
Η πρώτη τηλεμαχία
Τραμπ και Μπάιντεν πρόκειται να έχουν το πρώτο τους ντιμπέιτ την Τρίτη. Οι θεματικές περιλαμβάνουν «φυλή και βία στις πόλεις μας», σύμφωνα με τους διοργανωτές της τηλεμαχίας.
Οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι πρόεδροι συγκρούστηκαν για το κατά πόσον οι μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βία κατά των μαύρων ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, ή αν πρέπει να αντιμετωπιστούν με στρατιωτική δύναμη, με τον Τραμπ να αυτοπαρουσιάζεται ως ο πρόεδρος του «νόμου και της τάξης».
ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αναμένεται να επιβάλουν σύντομα κυρώσεις σε οντότητες της Λευκορωσίας για αυτό που Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Οτάβα κρίνουν ως εκλογές νοθείας και βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να «υπερασπιστεί τις δημοκρατικές μας αξίες και να σταθεί με εκείνους που τις μοιράζονται» στη δήλωσή του, χωρίς να αποσαφηνίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει πιθανή κυβέρνησή του εναντίον της Λευκορωσίας.