Εργατική Πρωτομαγιά με δόσεις και αιχμή το οκτάωρο
04/05/2021Την Εργατική Πρωτομαγιά τιμά σήμερα η ΓΣΕΕ, χωρίς συγκέντρωση, λόγω της πανδημίας, η συμμετοχή ωστόσο των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει προκαλέσει από το πρωί προβλήματα στις μετακινήσεις. Το προεδρείο της συνομοσπονδίας, όπως έχει ανακοινώσει, θα περιοριστεί σε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή. Χωριστά θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ που έχουν προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Μαϊου.
Το επιβατικό κοινό μετακινείται μετ’ εμποδίων από το πρωί στην Αθήνα, καθώς οι εργαζόμενοι του Μετρό (σωματείο ΣΕΛΜΑ) συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα δεν κινείται ούτε το τραμ, λόγω της στάσης εργασίας των Ηλεκτροδηγών, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κινούνται κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ συμμετέχουν στην εικοσιτετράωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΤΡΕΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν όλα τα δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού. Στην κινητοποίηση μετέχουν και τα ΜΜΕ, από τις έξι το πρωί της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις έξι το πρωί της Τετάρτης 5 Μαΐου.
Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, οπότε θα ακινητοποιηθεί για 24 ώρες το Μετρό (γραμμές 2 & 3) και η γραμμή του ΗΣΑΠ, ενώ χειρόφρενο για το ίδιο διάστημα θα τραβήξουν τα τρόλεϊ και το τραμ. Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο”, ενώ η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συγκεντρώνονται στις έντεκα το πρωί της ίδια ημέρας, στην Κλαυθμώνος, σύνθημα “ΟΧΙ στην κατάργηση του οκτάωρου”.
Οι φετινές κινητοποιήσεις έχουν στο επίκεντρό τους το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με αιχμή το οκτάωρο. Στην ανακοίνωσή της μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες στο Σικάγο του 1886».
Πρωτομαγιά για το οκτάωρο
Ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί όμως και την οριστική ρήξη των υπόλοιπων πρωτοβάθμιων οργανώσεων με την ΓΣΕΕ, καθώς πλέον δεν είναι μόνον το ΠΑΜΕ που δεν μετέχει σε κινητοποίηση μαζί της, αλλά και η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, το ΠΑΜΕ και κάποια Σωματεία έκαναν μεν χωριστή συγκέντρωση από την ΓΣΕΕ, αλλά την ίδια ημέρα, φέτος επέλεξαν και διαφορετικέ ημερομηνίες για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Σημειώνεται επίσης ότι με τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με μάσκες και αποστάσεις, λόγω της πανδημίας. Φέτος, ωστόσο, διαφορετική βαρύτητα δίνουν και τα κόμματα, κυρίως λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά, αλλά για την γενικότερη πολιτική της και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει άλλωστε ότι θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της στην απεργία και την συγκέντρωση της Πέμπτης 6 Μαΐου, ενώ στελέχη της έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένως το εργασιακό νομοσχέδιο ως «μάχη των μαχών». Σε μετωπική σύγκρουση με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι και το ΚΚΕ, όπως και το ΜέΡΑ25, ενώ ο υπουργός Εργασίας επιμένει ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί εξασφαλίζεται η θέση των εργαζομένων στο σήμερα και το αύριο.
Το μήνυμα Χατζηδάκη
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Χατζηδάκης αναφέρεται στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία (συνεργατικές πλατφόρμες, τηλεργασία) και κάνει λόγο για «προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη». Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει επίσης ότι «το οκτάωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», αλλά «δεν είναι εξασφαλισμένη η τήρησή τους».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία», επισήμανε την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι έλεγχοι και η νομοθεσία και υπεραμύνθηκε της “ψηφιακής κάρτας εργασίας”, που προωθείται με το νομοσχέδιο. Είναι «ένα αίτημα εδώ και χρόνια της ΓΣΕΕ, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση! Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου!» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Κώστας Χατζηδάκης.
Ο υπουργός υποστήριξε και τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου του, όπως την πρόβλεψη για «άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, την πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς», καθώς και «το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας». «Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου» πρόσθεσε.
Στήριξη Μητσοτάκη
Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά έστειλε με ανάρτησή του στο facebook και ο πρωθυπουργός, παρέχοντας πλήρη στήριξη στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και προσθέτει: «Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προστατεύουμε την υγεία τους από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους. Και οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μακριά από συνθήματα. Και με το βλέμμα στο αύριο».