Σε τι μοιάζει ο Μαδούρο στον Ερντογάν
06/10/2020Πολύ δύσκολα θα ξεχάσω το απόγευμα της Παρασκευής 30 Απριλίου 1982, όταν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την Νέα Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 130 υπέρ, 4 κατά και 17 αποχές. Τα τέσσερα κράτη με την αρνητική ψήφο ήταν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Βενεζουέλα. Σήμερα και τα τέσσερα αυτά κράτη διαθέτουν ΑΟΖ χωρίς να έχουν προσχωρήσει στην UNCLOS.
Εκείνο που, εντελώς, μας έχει διαφύγει είναι ότι η Ελλάδα έχει, επίσης, θεσπίσει ΑΟΖ χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει! Όταν το Ισραήλ, χωρίς να ανακηρύξει ΑΟΖ, οριοθέτησε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο, αυτομάτως δημιούργησε ΑΟΖ. Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν την ΑΟΖ του Ισραήλ. Η Βενεζουέλα είχε δημιουργήσει ΑΟΖ το 1978, πριν καν ανακύψει η έννοια της ΑΟΖ, και αργότερα προέβη σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τις ΗΠΑ, με την Δομινικανή Δημοκρατία, με την Γαλλία για την Γουαδελούπη και την Μαρτινίκα, με την Ολλανδία για τις ολλανδικές περιοχές της Καραϊβικής και με το Τρινιντάντ και Τομπάκο.
Είναι καλό λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κατανοήσει ότι από την στιγμή που οριοθέτησε ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, διαθέτει πλέον ΑΟΖ. Φαίνεται ξεκάθαρα, από τον επόμενο χάρτη, το πρόβλημα της Βενεζουέλας και ο λόγος που παραμένει εκτός UNCLOS.
Η Βενεζουέλα έχει μπροστά από τις ακτές της δεκάδες νησιά και έτσι δεν μπορεί να διαθέτει μια ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων. Η Βενεζουέλα δεν υπέγραψε και δεν προσχώρησε στην UNCLOS αλλά, προς τιμήν της, την σεβάστηκε και δεν χρησιμοποίησε το τουρκικό επιχείρημα ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ! Η Βενεζουέλα λοιπόν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την ΑΟΖ της και ο Πρόεδρος Μαδούρο καταφεύγει σε επιχειρηματολογία Ερντογάν.
Η διέλευση του USS William P. Lawrence
Το πολεμικό πλοίο USS William P. Lawrence (DDG-110) πραγματοποίησε αβλαβή διέλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας για επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, ανακοίνωσε η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ. Επίσης, το πυραυλικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke ταξίδεψε στη Θάλασσα της Καραϊβικής για την άσκηση.
Οι Αμερικανοί αναφέρουν: «Το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο επιχειρεί αδικαιολόγητα υπερβολικούς ελέγχους σε εκείνα τα διεθνή ύδατα, τα οποία εκτείνονται σε τρία ναυτικά μίλια πέρα από τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων, ισχυρισμός που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο». Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας από τον Ιανουάριο του 2019.
Η Βενεζουέλα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), μια συνθήκη που επιτρέπει στα στρατιωτικά σκάφη να κινούνται μέσω μιας ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων ενός έθνους. Ως εκ τούτου, το Καράκας ισχυρίζεται ότι τα στρατιωτικά σκάφη πρέπει να ζητήσουν προηγούμενη συγκατάθεσή του προτού εισέλθουν στη ζώνη του στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας.
Είναι επίσης γνωστόν, ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει συχνά επιχειρήσεις αβλαβούς διέλευσης στη Νότια Σινική Θάλασσα αγνοώντας τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι παραβιάζει τις θαλάσσιες ζώνες της. Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2019, οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις παράνομες αξιώσεις από 22 κράτη, από την Κίνα μέχρι την Βραζιλία, αλλά δεν διαμαρτύρεται για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα καταδρομικό που φέρει καθοδηγούμενους πυραύλους πραγματοποίησε αβλαβή διέλευση στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας. Το USS Nitze (DDG-94) εισήλθε στην ΑΟΖ της Βενεζουέλας έξω από την χωρική της θάλασσα, σύμφωνα με τη δήλωση του SOUTHCOM: «Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διεξήγαγε την επιχείρηση σε διεθνή ύδατα εκτός της εδαφικής δικαιοδοσίας των 12 ναυτικών μιλίων της Βενεζουέλας. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, το πλοίο διέσχισε νόμιμα μια περιοχή στην οποία το παράνομο καθεστώς Maduro ισχυρίζεται ψευδώς ότι έχει έλεγχο, έναν ισχυρισμό που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Οι Αμερικανοί παντού
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ προσελκύουν λιγότερη προσοχή από τις επιχειρήσεις αβλαβούς διέλευσης στη Νότια Σινική Θάλασσα, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξάγουν συστηματικά αεροπορικές και θαλάσσιες διελεύσεις σε όλο τον κόσμο. Η δήλωση των Αμερικανών σημειώνει: «Η παγκόσμια πρόσβαση στα διεθνή ύδατα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, προάγει μια δίκαιη διεθνή τάξη και διασφαλίζει ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιήσει βασικές αποστολές του, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής σε φυσικές καταστροφές, της υποστήριξης σε διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και διενέργειας πολυεθνικών ασκήσεων που ενισχύουν τις περιφερειακές συνεργασίες».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την αμερικανική δραστηριότητα ως απαράδεκτη πρόκληση εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ενώ γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι αποτελεί μέρος της δράσης των ΗΠΑ κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
Εν μέσω της αυξανόμενης πανδημίας κορωνοϊού τον περασμένο Απρίλιο, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τη διενέργεια αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αμερικανική επιχείρηση στην περιοχή μετά την εισβολή του Παναμά το 1989, με το επιχείρημα ότι αποσκοπεί να εμποδίσει τους εμπόρους ναρκωτικών να εκμεταλλευτούν την έξαρση του Covid-19.
Δυστυχώς για τον Μαδούρο
Ενώ η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα πετρελαίου, η παραγωγή της έχει μειωθεί κατακόρυφα από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων, την πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και την έλλειψη επενδύσεων και συντήρησης της κρατικής εταιρείας ενέργειας της χώρας, PDVSA.
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι παρεμπόδισε τέσσερα πλοία που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα. Κανένα από τα πλοία δεν ήταν ιρανικής σημαίας ή ιδιοκτησίας, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιρατα, το Ομάν και οι Βρετανοί ιδιοκτήτες του φορτίου που διακινήθηκε με ελληνικά δεξαμενόπλοια μήνυσαν την αμερικανική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι το καύσιμο είχε παραγγελθεί για το Τρινιντάντ και προοριζόταν για πώληση στην Κολομβία και το Περού.
Εάν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ προσπαθήσουν να καταλάβουν ιρανικά δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση, που θα απειλούσε με ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή στη Μέση Ανατολή ή ακόμη και μια παγκόσμια σύγκρουση. Δυστυχώς για τον Μαδούρο, δεν είναι φίλος του Τραμπ όπως ο Ερντογάν, και το μέλλον του διαγράφεται πολύ αβέβαιο.