Διέγραψε τον Κοντονή o ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο μιας θυελλώδους σύγκρουσης
09/10/2020Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Κοντονή και στην κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με μια ανακοίνωση του κόμματος που πιστοποιεί το διαζύγιο. Είχε προηγηθεί έκρηξη του πρώην υπουργού, ο οποίος σε νέα τηλεοπτική εμφάνισή του έκανε λόγο για «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες», αναφερόμενος στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι και το τελευταίο επεισόδιο της αντιπαράθεσης, κατηγορεί τον Σταύρο Κοντονή ότι στράφηκε κατά του κόμματός του και ότι χρησιμοποίησε «απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του». «Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η διαγραφή
Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτό συνέβη από τη στιγμή που ο πρώην υπουργός «αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του». «Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Ο καθείς και οι επιλογές του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα ένταση ξέσπασε το πρωί, όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε από την ΚΕ, αλλά όχι από το κόμμα, συνδεύοντας την απόφασή του με δηλώσεις που δεν συντηρούν απλώς την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανοίγουν νέους κύκλους. Γεγονός που ενόχλησε την ηγεσία. Ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΕ του κόμματος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στον ΑΝΤ1 και την απέδωσε στις διαφωνίες του για τις εσωτερικές αλλαγές. Τοποθετήθηκε όμως και στο πως επηρεάζει τη δίκη της Χρυσής Αυγής ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας χώρο για πολιτικές ευθύνες, γεγονός που αξιοποίησε η ΝΔ.
Διευκρινίζοντας ότι «είναι άλλο το κόμμα και άλλο τα καθοδηγητικά όργανα», ο πρώην υπουργός δικαιολόγησε την παραίτησή του μόνον από την ΚΕ. Με τη φράση του όμως, «δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες, οι οποίες προκύπτουν, και το λέω δημόσια μήπως συνέλθουν κάποιοι» έδειξε πρόσωπα που σχετίζονται όχι μόνον με τις εσωκομματικές αλλαγές, αλλά και με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Απηύθυνε τέλος έκκληση «στα μέλη του κόμματος που δίνουν τη μάχη της προοδευτικής παράταξης και της Αριστεράς, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο».
Τα είχε πει στον Τσίπρα
Η παραίτηση Κοντονή από την ΚΕ δεν εξέπληξε την Κουμουνδούρου. Ο πρώην υπουργός, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά τη απόφαση του Εφετείου για την Χρυσή Αυγή. Όταν δηλαδή είχε αρχίσει να ακούγεται ήδη, ότι δεν θα στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματά τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ενημέρωσε μάλιστα τον Τσίπρα, ότι κατά τη σημερινή τηλεοπτική εμφάνισή του, επρόκειτο να ανακοινώσει και την παραίτησή του.
Οι εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής και οι αντιρρήσεις για τους νέους Κώδικες δεν ήταν οι πραγματικές αιτίες της παραίτησης Κοντονή. Το πρόβλημα για τον πρώην υπουργό φαίνεται ότι εστιάζεται στο γεγονός ότι οι εσωκομματικές αλλαγές και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετίζονται με τα ίδια πρόσωπα. Ο Κοντονής είχε εκφράσει, άλλωστε, τις διαφωνίες του και όταν γίνονταν οι σχετικές συζητήσεις για τον Νέο Κώδικα. Σήμερα πάντως ξαναθυμήθηκε τα “καρφιά” για τον Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο Υπουργείο, λέγοντας ότι οι διαφωνίες του για τις αλλαγές οδήγησαν τότε στην «καρατόμησή» του.
Στην συζήτησή του με τον Τσίπρα, ο πρώην υπουργός εξέφρασε τις διαφωνίες του με τις πρόσφατες εσωκομματικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επανέλαβε και στις σημερινές δηλώσεις του. Έδειξε έτσι, ότι δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα, αλλά και του Μιχάλη Καλογήρου (που τον διαδέχθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης) στη θέση του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου.
Αυτές τις διαφωνίες του εξήγησε και στην τηλεοπτική συνέντευξή του. Αναφερόμενος όμως ειδικά στην αλλαγή των Κωδίκων πρόσθεσε: «Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Είχα πει δημοσίως, ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή». Και στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι είχε θίξει από τότε ως «προβληματική» την εξίσωση της ποινικής μεταχείρισης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης με το μέλος και την μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ οι αρχικές προθέσεις ήταν να μην απαντήσουν στην επιχειρηματολογία Κοντονή για τους Κώδικες, καθώς η θέση τους είναι ότι οι αλλαγές προέκυψαν μετά από δεκαετή επεξεργασία στην επιστημονική επιτροπή και πήγαν στη Βουλή προς ψήφιση, όπως ακριβώς κατατέθηκαν από την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων. Οι επισημάνσεις Κοντονή έδειξαν, ωστόσο, πολιτική ευθύνη, κάτι που αξιοποίησε η ΝΔ, βάζοντας στο κάδρο προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κοντονής, ο Στάλιν και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι υιοθετεί «την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ» και ότι οι «απαράδεκτες» δηλώσεις του «εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ»! Από την πλευρά του, ο Κοντονής απάντησε επικρίνοντας τη ΝΔ για διαστρέβλωση και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για σταλινισμό.
Στη νέα δήλωσή του, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «ευθεία διαστρέβλωση» από τη ΝΔ την σύνδεση της παραίτησής του με τις «υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις» που, όπως είπε, είχε και εξακολουθεί να έχει για το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Χαρακτηρίζει επίσης «απαράδεκτες» τις επίμαχες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, αλλά χαιρέτισε την κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «επαναφορά των καταργημένων διατάξεων».
Ο Σταύρος Κοντονής επέμεινε ότι η παραίτησή του «υποβλήθηκε στον Πρόεδρο προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών». Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επιστρέψει «αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού», δηλώνοντας ότι απαξιοί να την σχολιάσει.
Διευκρινίσεις Παρασκευόπουλου
Την ίδια ώρα, ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον Realfm, είπε ότι ορθώς ο Κοντονής λέει «ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι αφού «ήταν έτοιμο το έργο δεν έπρεπε να περιμένει».
Κρίνοντας μάλιστα εκ των υστέρων την κατάσταση σημείωσε ότι «για να έχουμε έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο, περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες». Με διευκρινιστική δήλωσή του πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» του μηνύματος στη δήλωσή του για τον Ποινικό Κώδικα.
Σημειώνει επίσης ότι «η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα» και επισημαίνει: «Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα». Διευκρινίζει τέλος ότι «φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης».