“Παράταση” μια εβδομάδα στην Αττική για να μη μπει στο Επίπεδο 4 – Τι θα ισχύσει τότε

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα μας αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού. Επανέλαβε ότι η Αττική είναι στο επίκεντρο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί χρόνος μίας εβδομάδας ακόμα προκειμένου να παρατηρήσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες. Από αυτούς θα καθοριστεί αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα.

Τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται καθημερινά στην Αθήνα παρουσιάζουν τάσεις μείωσης, παρά το γεγονός ότι η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίζονται καθημερινά τα μισά συνολικά κρούσματα. Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί – ή δεν έχει ελεγχθεί τόσο αποτελεσματικά – στους Δήμους της Δυτικής Αττικής, όπου σημειώνεται πλέον ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του λεκανοπεδίου.

Η Αττική παραμένει συνολικά στο προτελευταίο επίπεδο κινδύνου, το Επίπεδο 3, που σημειώνεται με χρώμα πορτοκαλί και ταξινομείται στις περιοχές της «Αυξημένης Επιτήρησης». Η μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, εκτός από το δήμο Αθηναιων,  εντοπίζεται πλέον σε τέσσερις δήμους εκτός του κέντρου της Αθήνας. Αυτοί είναι: ο δήμος του Πειραιά και τρεις δήμοι της Δυτικής Αττικής: Ιλίου, Αχαρνών (Μενιδίου δηλαδή) και Περιστερίου. Από την 3η Οκτωβρίου και μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβριου, από τα 1.244 κρούσματα που δηλώθηκαν συνολικά στον ΕΟΔΥ για την Περιφέρεια Αττικής, τα 460 εντοπίστηκαν στον δήμο της Αθήνας και τα 784 στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Τι θα ισχύσει στο Επίπεδο 4 –στο “κόκκινο” στάδιο

Σύμφωνα με όσα έχει αναρτήσει η κυβέρνηση στη νέα σελίδα με χάρτη και με τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, κατατάσσει κάθε περιφέρεια σε ένα από τα 4 επίπεδα κινδύνου. Αναφέρει συγκεκριμένα τα μέτρα που ισχύουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητα), στο Επίπεδο 2 (Επιτήρηση), στο Επίπεδο 3 (Αυξημένη Επιτήρηση) και στο Επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Οι διαφορές με το Επίπεδο 3

Τα δημοσιευμένα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο έχουν πολλά κοινά με όσα ισχύουν και για το “πορτοκαλί” επίπεδο ή επίπεδο 3. Οι βασικές διαφορές με το “Επίπεδο 3” είναι το “μάσκα παντού”, κλείνουν τα δικαστήρια, ίσως και τα σχολεία (μένει λιγο ασαφές αυτό), σχεδόν παγώνει το δημόσιο όσον αφορά στην επαφή με το κοινό, σταματά το λιανεμπόριο. Τα σενάρια για SMS και για περιορισμούς εξόδου δεν αναφέρονται.

Τι προβλέπεται στο τέταρτο στάδιο

– Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
– Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
– Αναστολή λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
– Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών αιθουσών.
– Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
– Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
– Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
– Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
– Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery.
-Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
– Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο.
– Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
– Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
– Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
– Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
– Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
– Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
– Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
– Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
– Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
– Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
– Αναστολή συναθροίσεων.
– Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
– Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
– Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
– Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx