Σε Αθήνα και Λευκωσία το μπαλάκι για κυρώσεις στην Τουρκία – “Χειρόφρενο” από το Βερολίνο

Σε Αθήνα και Λευκωσία οι πρωτοβουλίες για κυρώσεις στην Τουρκία – "Χειρόφρενο" από το Βερολίνο, Βαγγέλης Σαρακινός

Μπορεί το κλίμα να βαραίνει για την Τουρκία στην Ευρώπη, οι κυρώσεις όμως δεν φαίνονται άμεσα στον ορίζοντα, καθώς το Βερολίνο επιμένει η αξιολόγηση των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας να γίνει στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα θέσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων, την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ερντογάν δείχνει να μην αναγνωρίζει όρια και όρους, κλιμακώνοντας την ένταση.

Στον απόηχο της επίσκεψης Μάας στην Αθήνα και τη Λευκωσία, η γερμανική κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα να μην περιμένουμε κυρώσεις σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε μάλιστα, ότι από τις συνομιλίες του Μάας «κατέστη σαφές ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί (στην Ελλάδα και την Κύπρο) μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κατέστη επίσης σαφές, ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε (κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής) για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ». Κάτι που σημαίνει, ότι μέχρι τότε απλώς συζητάμε για τον “κακό Ερντογάν” και τον καλούμε να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες που προκαλούν εντάσεις.

Κυρώσεις στην Τουρκία;

Ο Γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε και όσα είπε ο Μάας στην Αθήνα. Ότι δηλαδή, πλέον εναπόκειται στην Άγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα, στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία». Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού έκανε λόγο για ευρωπαϊκό «στενό κορσέ» στην Τουρκία, υπενθύμισε ότι ο Δεκέμβριος είναι ο «καταληκτικός ορίζοντας που έχει δώσει η ΕΕ για την αξιολόγηση της Άγκυρας».

Ανέφερε ωστόσο, ότι από την απόφαση εκείνη μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει δείξει συνέχεια και συνέπεια σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και «επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Επικαλούμενος μάλιστα το Κείμενο Συμπερασμάτων, επανέλαβε την αναφορά στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν τις κυρώσεις για να προσθέσει ότι η εξειδίκευσή τους και το χρονοδιάγραμμα «είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες».

Σχετική νύξη έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάας, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα των άμεσων κυρώσεων μπαίνει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι. Σημείωσε μάλιστα πως το Κείμενο Συμπερασμάτων δεν όριζε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά ότι μέχρι τότε, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Άγκυρας, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεση της. Το Βερολίνο πάντως επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα έχει καθοριστεί και υπάρχει «κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων».

Κόντρες με την αντιπολίτευση 

Με αφορμή αυτή τη διαφορά εκτιμήσεων, αλλά και διαρροές από την γερμανική καγκελαρία ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της έλλειψη σοβαρότητας και ειλικρίνειας. Ζητά επίσης «επισήμως από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα».

Παραλλήλως, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «θα πρέπει να επεκτείνουμε άμεσα τα χωρικά ύδατα νότια και ανατολικά της Κρήτης, με προοπτική επέκτασής τους νότια της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου». Πρόσθεσε επίσης, ότι αυτό είναι κάτι που έχει ζητήσει πολλές φορές ο Τσίπρας. Η δήλωση Κατρούγκαλου και η πρόταση Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του ΜέΡΑ25, το οποίο σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι αυτή «η απαίτηση σήμερα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεν είναι μόνο πράξη υποκριτική, αλλά και εθνικά επικίνδυνη». Διερωτήθηκε μάλιστα «γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια όσο κατοικοέδρευε στο Μαξίμου;».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την ανησυχία της που η νέα τουρκική προκλητικότητα «δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής». Η ίδια τόνισε ότι «η μόνη λύση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να ασκήσει βέτο στην ΕΕ», επισήμανε ότι «άλλη διέξοδος δεν υπάρχει» και άφησε πάλι αιχμές για τη μη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Υποστήριξε μάλιστα ότι «υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή, ότι το Ορούτς Ρέις δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια και αυτήν την εντολή πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι ξέρουν τι θα κάνουν».

Το Oruc Reis συνεχίζει πάντως να αλωνίζει, με απενεργοποιημένα τα συστήματα  γεωεντοπισμού, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι έχει ξεκινήσει τις έρευνες. Αυτό υποστήριξε και ο ίδιος ο Ερντογάν, προσθέτοντας μάλιστα ότι σύντομα θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο και το “Γιαβούζ”, το οποίο σημειωτέον είναι γεωτρύπανο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν το “Γιαβούζ” θα επιστρέψει σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρισκόταν μέχρι πριν λίγες ημέρες. Μίλησε γενικά για επιστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν όμως το τουρκικό γεωτρύπανο προσεγγίσει άλλες περιοχές, ακολουθώντας, ενδεχομένως, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο Ερντογάν το Καστελλόριζο, μέσω των παράνομων Navtex, τότε θα έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην περιοχή. Και το κακό είναι, όπως γράψαμε και χθες, ότι αργεί πολύ ο Δεκέμβρης για να του επιβάλει κυρώσεις η Μέρκελ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx