Το κυπριακό διαβατήριο του Τατάρ – Μια απάντηση που γίνεται μπούμερανγκ
05/05/2021Το θέμα των επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων που κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι επανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τοποθέτηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ήταν μια απάντηση σε σχετικές δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με όσα έγιναν στην Γενεύη κατά την Πενταμερή Διάσκεψη.
Ο Ερσίν Τατάρ δεν έμεινε βέβαια στην παραδοχή ότι διαθέτει κυπριακό διαβατήριο, καθώς πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχει κάποιος τρόπος» θα το επιστρέψει, αφού, όπως υποστήριξε δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. «Γεννήθηκα πριν το 1974, έχω (κυπριακό διαβατήριο), αλλά δεν το χρησιμοποίησα». Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε «συμπολίτες» τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης το πάει αλλού το θέμα και ότι ουσιαστικά είπε στους Τουρκοκύπριους: «πήρατε αυτό το διαβατήριο, δηλώνετε υποταγή σε εμένα».
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ», ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας “Κίπρις ποστασί”, σημείωσε ότι εάν «ο λαός μου, οι άνθρωποί μου χρησιμοποιούν αυτό το διαβατήριο, είναι μια ανάγκη». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δυστυχώς, είναι προνόμιο του κράτους που σφετερίζονται». Ο ίδιος είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «επωφελούνται της ελεύθερης διακίνησης με αυτό το διαβατήριο», αλλά διερωτήθηκε εάν αυτοί (οι Τουρκοκύπριοι) που κατέχουν το κυπριακό διαβατήριο διαμένουν στην «ελληνοκυπριακή πλευρά» και ένα ψηφίζουν τον Αναστασιάδη.
Η απάντηση Τατάρ
Ο Τατάρ στη διάρκεια της συζήτησης θυμήθηκε και άλλα, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι σε δηλώσεις του, την 1η Απριλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πει στην ομιλία του ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο λαός της “ΕΟΚΑτζήδες”. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο ίδιος αντέδρασε σε αυτό και στις συζητήσεις που έγιναν στην Γενεύη και ότι είπε στον πρόεδρο Αναστασιάδη πως είναι δυνατόν να τα λέει αυτά όταν «υποτίθεται πως θέλει μια δομή ομοσπονδίας» με τους Τουρκοκύπριους. Αναμενόμενο ήταν βέβαια να κλείσει την τοποθέτησή του με το αίτημα για δημιουργία δύο κρατών, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, επιθυμεί ο «τουρκοκυπριακός λαός».
Πως προέκυψε όμως το θέμα των κυπριακών διαβατηρίων, που κατά παραδοχή του κατέχει και ο ίδιος ο Τατάρ; Σε δηλώσεις του την Τρίτη σχετικά με την Πενταμερή, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, θεώρησε (ο Τατάρ) ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους, διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου».
Και πρόσθεσε: «Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο;».
Η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι σαφής, όσο εμφανής είναι και η πρόθεση του Τατάρ να την αξιοποιήσει πολιτικά. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα υπαρκτό θέμα, το οποίο όμως αποδεικνύει από μόνο του την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με “δύο κοινότητες”. Αυτό δηλαδή που ο Τατάρ επιβουλεύεται και με τις παραινέσεις, αν όχι τις εντολές, του Ερντογάν επιχειρεί να ανατρέψει. Αποδεικνύει δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή τμήματός της, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια περιορισμού ή συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων «συμπολιτών» του Νίκου Αναστασιάδη.
Υπαρκτό θέμα, εξωπραγματική ερμηνεία
Στο θέμα της κατοχής και της χρήσης εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τουρκοκύπριους αναφέρθηκε και ο πρώην αποκαλούμενος Υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι. Τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό να έχει τέτοιου είδους έγγραφα, ο Οζερσάι πρόσθεσε ότι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για υπηκοότητα.
«Δεν το θεωρούμε λάθος ή περίεργο για τους πολίτες μας να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα» της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, …εξηγώντας ότι από τη στιγμή που η “ΤΔΒΚ”, (η κατεχόμενη Κύπρος) θεωρείται …κράτος, δεν είναι κακό να έχει κάποιος διπλή υπηκοότητα. Για το άτομό του είπε πάντως ότι, λόγω των καθηκόντων που είχε στο παρελθόν, έκρινε ότι δεν θα ήταν πρέπον να κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η απόκτηση διαβατηρίου Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων από το 1960 και τόνισε ότι είναι κάτι που το χρειάζονται. Ανέφερε δε ως λόγους τις ευκολίες που παρέχει στα ταξίδια (η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ), καθώς και τα μειωμένα δίδακτρα για Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτό το γεγονός δεν συνιστά αναγνώριση(!) της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν έγγραφα από την “ΤΔΒΚ”.