H ισλαμική τρομοκρατία ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ευρώπη

H ισλαμική τρομοκρατία ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ευρώπη

Οι συνεχιζόμενες ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία αναδεικνύουν τις διαστάσεις διείσδυσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα νεαρών μουσουλμάνων, οι οποίοι πρεσβεύουν την ιδεολογία του μίσους και του μη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Η Αλ- Κάιντα στην αρχή και μεταγενέστερα το Ισλαμικό Κράτος. δημιουργήσαν τις προϋποθέσεις για να στραφούν χιλιάδες  ευρωπαίοι μουσουλμάνοι κατά των δυτικών συμφερόντων και να πολεμήσουν σε ξένα πεδία μάχης. Η Ευρώπη απειλείται από δύο κατηγορίες ισλαμιστών εξτρεμιστών, τους νεαρούς σε ηλικία μουσουλμάνους και τους ευρωπαίους τζιχαντιστές οι οποίοι επέστρεψαν στις χώρες τους, από τις μάχες που έδωσαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους εναντίον διεθνών στρατιωτικών συνασπισμών. Έχουν την εκπαίδευση και τις γνώσεις να σχεδιάσουν τρομοκρατικά χτυπήματα μεγάλης ισχύος.

Η τελευταία έκθεση της European Union Terrorism Situation and Trend report (TE-SAT) 2020, είναι ενδεικτική για την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση ευρωπαίων νεαρών μουσουλμάνων. Οι περισσότεροι τζιχαντιστές οι οποίοι διεξήγαν επιθέσεις μέσα στο 2019 (σχεδόν το 70%), ήταν μεταξύ 20 και 28 ετών. Ο νεότεροι από τους δράστες ήταν κυρίως ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών.

Η πλειοψηφία των ισλαμιστών τρομοκρατών ήταν άνδρες (85%), αλλά υπήρξαν και οκτώ γυναίκες που έδρασαν, υπηρετώντας την τζιχάντ. Όσον αφορά την ιθαγένεια, σχεδόν το 60% των τζιχαντιστών ήταν πολίτες της ευρωπαϊκής χώρας που δέχθηκε την επίθεση. Η πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ ανέφερε ότι μέσα στο 2019, υπήρξαν συμβάντα τρομοκρατίας που σχετίζονταν με τον τζιχαντισμό και ότι έγιναν οι απαραίτητες συλλήψεις.

Οι κατηγορίες που οδήγησαν σε συλλήψεις, ανεξάρτητα από το φύλο, ήταν η συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες, σε συνομωσίες καθώς και η διευκόλυνση τρομοκρατικών ενεργειών. Πιο συγκεκριμένα, στις δραστηριότητες σχεδιασμού και προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων εμπλέκονταν αποκλειστικά άντρες ύποπτοι. Όσον αφορά την ηλικία των υπόπτων για τρομοκρατία, ανδρών και γυναικών, αυτή ήταν μεταξύ 21 και 38 ετών.

Οι τζιχαντιστές στην Ευρώπη συνδέονται κυρίως μέσω χαλαρών δικτύων, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε έναν ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο στρατολόγησης. Τα δίκτυα είναι σε μεγάλο βαθμό τοπικά και σε επίπεδο οργάνωσης δεν σχετίζονται με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Επιπλέον, ορισμένα άτομα ή μικρές ομάδες έχουν ασπαστεί τις αρχές του ισλαμικού εξτρεμισμού μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα.

Μοναχικοί “λύκοι” και πυρήνες

Οι μοναχικοί “λύκοι” και οι μικροί ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες έχουν περιορισμένες οικονομικές απαιτήσεις. Δεν χρειάζεται να διαθέτουν υποδομή και το λειτουργικό τους κόστος κυμαίνεται σε χαμηλό ποσοστό. Ειδικά αν περιορίζονται σε modus operandi, όπως μαχαιρώματα ή χτυπήματα με οχήματα, για τη διεξαγωγή των επιθέσεων.

Οι βελγικές αρχές ασφάλειας παρατήρησαν, ότι μικροί ισλαμικοί εξτρεμιστικοί πυρήνες της Ευρώπης χρηματοδοτούνται μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως μικροκλοπές, κλοπές καταστημάτων και εκβιασμούς. Κάποιοι τζιχαντιστές ιεροκήρυκες έχουν νομιμοποιήσει τέτοιες παράνομες ενέργειες για μπορούν να χρηματοδοτούν την τζιχάντ στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η χρήση διαδικτύου έχει αυξήσει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των ισλαμιστών εξτρεμιστών, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με ομοϊδεάτες τους, από όλο τον κόσμο. Τα αραβικά είναι η γλώσσα επικοινωνίας που έχει υψηλό κύρος και στην οποία συντάσσονται βασικές διατριβές και καθοδηγήσεις. Πολλές από αυτές μεταφράζονται στις εθνικές γλώσσες των τζιχαντιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτές αποτελούν μέρος της ένοπλης μάχη τους.

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός έχει ήδη διεισδύσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη και έχει εξελιχθεί σε  ασύμμετρη απειλή. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια συλλογική αποτελεσματική αποτρεπτική στρατηγική. Η ΕΕ αντιμετωπίζει από την πλευρά της προβλήματα συντονισμού καθώς κυριαρχούν και εδώ τα διαφορετικά εθνικά συμφέροντα:

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών

Πρώτον, έλλειψη προθυμίας από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας να μοιραστούν τις πληροφορίες. Δεύτερον, έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η Κομισιόν έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών. Τρίτον στη διαφορετική οργανωτική δομή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, ένας ακόμα στόχος της στρατηγικής της ΕΕ, εκτός από την προστασία των πολιτών της, πρέπει να είναι και αυτή των ζωτικών υποδομών της. Να ενισχυθούν τα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων, των αεροδρομίων, των λιμανιών,  της ασφάλειας των μεταφορών καθώς και των δικτύων επικοινωνιών.

Η σύγκρουση της Ευρώπης με την τζιχάντ έχει πλέον αρχίσει με τον πόλεμο που κήρυξε  ο Εμανούελ Μακρόν κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γαλλία. Εάν υπάρξουν παρόμοια τρομοκρατικά χτυπήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε η Γηραιά Ήπειρος θα βρεθεί μπροστά σε μια σύγκρουση πολιτισμών, όπως είχε προβλέψει ο Χάντιγκτον στο περίφημο βιβλίο του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx