Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες στην Σμύρνη
01/11/202048 και πλέον ώρες μετά τον σεισμό της Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε 60 ανθρώπους και άφησε 945 τραυματίες, λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη Σμύρνη.
Στο Μπαϊρακλί, στα προάστια της Σμύρνης, τα σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τόνους τσιμέντου και δοκούς στήριξης, ό,τι απέμεινε από μια πολυκατοικία, υπό το ανήσυχο βλέμμα των κατοίκων.
Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως στο Μπαϊρακλί, μια περιοχή όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι και η οποία γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι σε αυτό το προάστιο κατέρρευσαν 17 κτίρια και οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα σε οκτώ από αυτά. Όταν ρωτήθηκε πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να κάνει “εικασίες”.
«Θαύμα αν βρεθούν επιζώντες»
«Θα ήταν θαύμα αν έβρισκαν επιζώντες», είπε μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους διασώστες να ανοίγουν διόδους στα συντρίμμια ενός κτιρίου. Ένας διασώστης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται δέκα άνθρωποι να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι εκεί.
Ανά διαστήματα, οι διασώστες ζητούν από όλον τον κόσμο να κάνει ησυχία, προσπαθώντας να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια ή άλλους ήχους κάτω από το μπετόν. Σε μια ένδειξη ότι οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες, κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας, 33 ώρες μετά τον σεισμό, να βγάλουν ζωντανό έναν 70χρονο άνδρα.
Αφού πέρασαν μια δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο, φοβούμενοι να μπουν στα σπίτια τους εξαιτίας των μετασεισμών, η κούραση και η θλίψη είναι πλέον εμφανείς στα πρόσωπα πολλών κατοίκων. Αρκετές χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν οικογένειες και οι εθελοντές μοιράζουν σούπα για να ζεστάνουν τους άστεγους.
«Τσιμέντο χαμηλής ποιότητας»
Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας ενός σεισμού. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια, στα ανατολικά, από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα». Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.