Μάχη Τραμπ-Φάουτσι πάνω από την κάλπη – «Θα τον διώξω, αλλά μην το πείτε σε κανέναν»

Μάχη Τραμπ-Φάουτσι πάνω από την κάλπη – «Θα τον διώξω, αλλά μην το πείτε σε κανέναν», slpress

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη μεγάλη αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με τον επιδημιολόγο Άνθονι Φάουτσι να παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Η πανδημία, και κυρίως η πολιτική του Τραμ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή της, αποτέλεσε, άλλωστε, το κύριο θέμα της προεκλογικής ατζέντας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δέχεται σφοδρή κριτική όχι μόνον από τον ανθυποψήφιό του Μπάιντεν, αλλά και από τον επικεφαλής επιδημιολόγο.

Τραμπ και Φάουτσι ήρθαν πολλές φορές σε ρήξη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άρχισε η εξάπλωση της μετάδοσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Το ποτήρι ξεχείλισε, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, με τις δημόσιες επικρίσεις του επιδημιολόγου στις επιλογές του προέδρου στη μάχη κατά της πανδημίας. Ο Λευκός Οίκος έκρινε, ότι αυτές οι δηλώσεις του Φάουτσι, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, υπερβαίνουν την επιστημονική ιδιότητά του και εντάσσονται πλέον στη σφαίρα της πολιτικής.

Ο ρεπουμπλικάνος, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα έχει διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, οργώνοντας κυριολεκτικά τις κρίσιμες για το αποτέλεσμα Πολιτείες, άφησε σήμερα, παραμονή των εκλογών, να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει την απόλυση του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ και διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων.

Ανασχηματισμός λόγω Φάουτσι, αν …

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Όπα-Λόκα στο Μαϊάμι, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε, για άλλη μία φορά, της διαχείρισής του στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, την ώρα που πλήθος οπαδών του φώναζε το σύνθημα «Απόλυσε τον Φάουτσι». «Μην το πείτε σε κανέναν, αλλά επιτρέψτε μου να περιμένω λίγο μετά τις εκλογές» ήταν η απάντηση του ρεπουμπλικάνου.

Την ίδια ώρα, το POLITICO εμφάνιζε τον Τραμπ και υψηλόβαθμους συμβούλους του να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής, στην περίπτωση που επανεκλεγεί για μία δεύτερη προεδρική θητεία. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά κυρίως την αποπομπή αξιωματούχων, οι οποίοι υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά, κυρίως σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το POLITICO, το σκεπτικό του ανασχηματισμού είναι να απομακρυνθεί οποιουδήποτε μέλος της κυβέρνησης ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο. Είτε επειδή αρνήθηκε την διεξαγωγή ερευνών που ζήτησε ο Τραμπ είτε επειδή ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει περισσότερο σκληρά μέτρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δημοσίευμα ανέφερε μάλιστα ότι  αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης εξετάζουν ήδη ονόματα ειδικών που θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας.

Αφορμή, όχι όμως και αποκλειστική αιτία, για όλα αυτά ήταν οι δηλώσεις του Φάουτσι στην Washington Post, ότι «οι προοπτικές δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες» σχετικά με την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να είναι «πιο άσχημα τοποθετημένες» για να αντιμετωπίσουν την επιτάχυνση του αριθμού κρουσμάτων είπε ο επιδημιολόγος, την ώρα που ο Τραμπ “φώναζε” από το προεκλογικό μπαλκόνι ότι η χώρα «ξεπερνά» την πανδημία.

Μία κόντρα από παλιά 

Ο Φάουτσι είπε επίσης ότι ο πρόεδρος δεν τον συμβουλεύεται πλέον και ότι προτιμά τις συμβουλές του νευροραδιολόγου Σκοτ Άτλας. «Ξαφνικά, δεν ήθελαν πλέον να ακούσουν το μήνυμά μας, γιατί δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ήθελαν να κάνουν» είπε ο επιδημιολόγος. Δεν έμεινε όμως σε αυτό, καθώς σημείωσε, ότι ο αντίπαλος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα και ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πανδημία από την άποψη της δημόσιας υγείας».

Ο Λευκός Οίκος είδε σε αυτήν την αποστροφή μια πολιτική παρέμβαση του επιστήμονα Φάουτσι, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να αποδυναμώσει τον πρόεδρο και την προοπτική επανεκλογής του. Η αντιπαράθεση αυτή ξέσπασε μία ημέρα μετά το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής, όταν οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 94.000 νέα κρούσματα και σχεδόν 1.000 θανάτους. Δεν είναι όμως η πρώτη ούτε η μοναδική φορά, που οι δύο άνδρες συγκρούονται.

Στα μέσα Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Φάουτσι «καταστροφή», εντάσσοντάς τον σε μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν μια περισσότερο αυστηρή αντιμετώπιση της πανδημίας. Μιας ομάδας, που ο Τραμπ έχει αποκαλέσει «ομάδα ηλιθίων». Τη δυσαρέσκεια του επιδημιολόγου είχε προκαλέσει όμως και η αξιοποίηση δηλώσεών του, αποσπασματικών όπως είπε ο ίδιος, από το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου για ένα προεκλογικό βίντεο.

Τράμπ και Φάουτσι ήρθαν πολλές φορές σε ρήξη από τον περασμένο Μάρτιο, όχι μόνο εξαιτίας της άρνησης του προέδρου να επιβάλλει σκληρά περιοριστικά μέτρα. Η άρνηση του Τραμπ στη χρήση μάσκας και κυρίως οι πρωτοβουλίες του και η εμπλοκή του σε θεραπείες και ιατρικά ζητήματα, τα οποία σαφώς δεν γνωρίζει, προκάλεσαν τις αντιδράσεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου.

Δημοκρατικοί και επιστήμονες 

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί αξιοποίησαν αυτές τις διαφορές και υιοθέτησαν πλήρως τις απόψεις Φάουτσι, υποστηρίζοντας εμπράκτως τη χρήση μάσκας, ελαχιστοποιώντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και επιδεικνύοντας αυτό που ο Φάουτσι αποκάλεσε «περισσότερο προσεκτική προσέγγισή». Αντιθέτως ο Τραμπ συνέχισε να υποτιμά την πανδημία και, μόλις προχθές, τόνισε σε οπαδούς του που μετείχαν σε προεκλογική ομιλία του ότι «αν αναλάμβανε μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα μετατρεπόσασταν σε φυλακισμένους μέσα στην ίδια σας τη χώρα».

Το κακό για τον Τραμπ είναι ότι, εκτός από τον Φάουτσι, κριτική για  «καταστροφική» διαχείριση της κρίσης Covid-19 του ασκεί και η ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Αν και δεν προέτρεψε ρητά τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, η επιθεώρηση τους κάλεσε να εργαστούν υπέρ της «αλλαγής».

Υπογράμμισε επίσης τη «διάλυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης», το γνωστό “Obama care”, το οποίο οι Δημοκρατικοί έχουν κάνει παντιέρα και το επισημαίνουν με την εμπλοκή του πρώην προέδρου στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι, μέσα στον Οκτώβριο, ανοικτά υπέρ του Μπάιντεν τάχθηκε η επιστημονική επιθεώρηση Nature. Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει τον Σεπτέμβριο και η έκδοση Scientific America, η οποία, για πρώτη φορά στα 175 χρόνια από την ίδρυσή της, πρόσφερε τη στήριξή της σε υποψήφιο πρόεδρο. Η Scientific America αποδοκίμασε τον Τραμπ, σημιώνοντας ότι απορρίπτει την επιστήμη και «αρνείται» την κλιματική αλλαγή και υποστήριξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx