Με το “τρίγωνο της γνώσης” πρωτοπορεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Με το "τρίγωνο της γνώσης" πρωτοπορεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Μέσα στα επόμενα 10 δέκα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 70% των παραγωγικών αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Αυτή είναι μια από τις φιλοδοξίες της εταιρείας που αναδεικνύεται σε μια από τις πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις σε στρατηγική και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Ενδεικτικά, ήδη, από το 2010, η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση νερού στην παραγωγή της.

Δεν είναι καινούργιο το γεγονός ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τοποθετούν όλο και ψηλότερα στην ατζέντα τους τη μετάβαση σε ένα ολιστικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους και να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια παγκόσμια στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σήμερα μέσα σε επιβαρυμένα οικοσυστήματα οι αντοχές των οποίων δοκιμάζονται συνεχώς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαμορφώνει, μεταξύ άλλων, συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά κέντρα καινοτομίας (το λεγόμενο “τρίγωνο της γνώσης”) έχοντας ως στόχο να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία, συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήδη από το 2011, για τη λειτουργία πέντε πειραματικών αγρών βυνοποιήσιμου κριθαριού, όπου πραγματοποιούνται δοκιμές νέων και αποδοτικότερων για τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες ποικιλιών. Από το 2011 έως σήμερα έχουν δοκιμαστεί εκεί 54 ποικιλίες κριθαριού, εκ των οποίων οι 17 έχουν μπει στην παραγωγή.

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, λοιπόν, αποφάσισαν να μελετήσουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους πειραματικούς αγρούς για τα έτη 2011-2019. Με αυτόν τον τρόπο και κατάφεραν να διαμορφώσουν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μία μαθηματική εξίσωση, στην οποία όταν εισάγονται εδαφολογικά και μετεωρολογικά δεδομένα μπορεί να εκτιμηθεί ένα μήνα περίπου πριν τον θερισμό το τελικό μέγεθος των κόκκων κριθαριού.

Αυτή η παράμετρος έχει σημαντική αξία, καθώς το μέγεθος των κόκκων κριθαριού επηρεάζει για τη διαδικασία βυνοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “European Journal of Agronomy”, ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως για τον κλάδο της γεωπονίας και του πρωτογενούς τομέα.

Ενεργειακό αποτύπωμα

Όσον αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ECOFACT, στο οποίο επιλέχθηκε μαζί με άλλες 19 μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Στόχος του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας πλατφόρμας για την καταγραφή, διαχείριση και περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των εταιρειών.

Στο ECOFACT, πέραν από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο, συμμετέχουν επίσης ερευνητικά κέντρα, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας και ανάπτυξης λογισμικού. Βασισμένοι στα δεδομένα που θα προσφέρουν οι εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας και των μελετών που θα πραγματοποιήσουν τα συμμετέχοντα ερευνητικά κέντρα, οι εταιρείες τεχνολογίας θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που αναμένεται κατά το τέλος του 2022, το εργαλείο που θα δημιουργηθεί θα γίνει διαθέσιμο προς χρήση από το σύνολο των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Προστασία του νερού

Εκτός, όμως, από την ενεργειακή απόδοση, η εταιρεία έχει ως προτεραιότητα και την ορθή διαχείριση του νερού που αποτελεί και μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων της. Πρόσφατα, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Accel Water,που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2021.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λειτουργεί τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της, καθώς και οι ερευνητικοί φορείς AGENSO και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέσω του προγράμματος θα τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της εταιρείας που θα συγκρατούν ακόμα και μικροστερεές ουσίες που δεν ήταν εφικτό να συγκρατηθούν παρά την όλη διαδικασία που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στις βιομηχανίες.

Έτσι, το νερό που θα εξάγεται από αυτή τη διαδικασία θα είναι πλέον εντελώς καθαρό και έχει προγραμματιστεί να αξιοποιείται στην άρδευση λαχανικών και δέντρων της περιοχής. Παράλληλα, τα μικροστερεά που θα διαχωρίζονται από τα φίλτρα θα μεταφέρονται στην εταιρείαRezos, όπου θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx