ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έφτασε το Johnson – Αποτελεσματικότητα και παρενέργειες

Έφτασε το Johnson – Αποτελεσματικότητα και παρενέργειες

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, όλες οι πλατφόρμες, για όλα τα διατιθέμενα εμβόλια, θα είναι ανοιχτές πλέον για όλες τις ηλικιακές ομάδες ανεξαιρἐτως. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να εμβολιασθούν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο που χορηγεί το εμβόλιο που προτιμούν, αρκεί να είναι βεβαίως διαθέσιμο. Εικάζεται ότι όσα έχουν μεγάλη ζήτηση, θα δίνουν και πιο καθυστερημένο ραντεβού.

Προς το παρόν όμως οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες και το καινούργιο εμβόλιο για την Ελλάδα είναι της Johnson&Johnson, το μονοδοσικό Janssen, που προσφέρει το μάξιμουμ της παραγωγής αντισωμάτων, ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, η παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο καλύπτει σε ποσοστό 80% από σοβαρή νόσο και σε ποσοστό άνω του 90% από ιδιαίτερα σοβαρή νόσο.

Η ίδια συμφωνεί με τις δηλώσεις της παρασκευάστριας εταιρείας, ότι το σκεύασμα προστατεύει 100% από το θάνατο, κάτι που πάντως δεν υποστηρίζεται για κανένα άλλο εμβόλιο, καθώς μικρό ποσοστό θανάτων έχει καταγραφεί μετά τη χορήγηση όλων των σκευασμάτων ανεξαιρέτως. Η κ Θεοδωρίδου είπε ότι η προστασία του εμβολίου αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητά του, έναντι σοβαρής μορφής νόσου, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Οι πιο συχνές παρενέργειες

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, το οποίο και πρώτο είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου (και τις οποίες εν συνεχεία ήρε), στις κλινικές έρευνες έλαβαν μέρος 19.631 εθελοντές στους οποίους το εμβόλιο φάνηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 67% ως προς την πρόληψη μέτριας σοβαρότητας νόσου 14 έως και 28 μέρες μετά την χορήγησή του.

Σύμφωνα πάλι με τους Αμερικανούς ειδικούς, στο ίδιο διάστημα (14 έως 28 ημερών) η αποτελεσματικότητα φθάνει το 77%  ως προς την πρόληψη μεγάλης σοβαρότητας νόσου και αγγίζει το 85% στην πρόληψη εξαιρετικά σοβαρής νόσησης. To Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι διευκρινίζει ότι αυτά τα ποσοστά δεν αφορούν σε ευπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους ή ηλικιωμένους: στους ευπαθείς ηλικίας έως 59 ετών έδειξε 53,4% αποτελεσματικότητα, και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα έδειξε 33,2% αποτελεσματικότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνον για το εμβὀλιο της Johnson, καθώς στις ειδικές ομάδες όλα τα εμβόλια έχουν χαμηλότερα ποσοστά.

Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, η πιο συχνή είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης με ποσοστό 48,6%, η κεφαλαλγία με 38,9%, το αίσθημα κόπωσης με 38,2%, η μυαλγία με 33,2% και η ναυτία με 14,29%. Συνοπτικά οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται εντός μίας-δύο ημερών μετά τον εμβολιασμό και είναι ήπιες έως μέτριες σε σοβαρότητα και μικρής διάρκειας αντίστοιχων ημερών. Επιπλέον έχουν αναφερθεί περιστατικά αναφυλαξίας και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει πάντοτε άμεση διαθέσιμη κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση και παρακολούθηση για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό, κάτι που ισχύει για όλα τα εμβόλια.

Επίσης έχουν αναφερθεί σοβαρές και πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία. Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτό το σπάνιο νόσημα εμφανίζεται σε ποσοστό 0,09 ανά 100.000 εμβολιασθέντες, ενώ εμφανίζεται σε ποσοστό  0,5 ανά 100.000 γενικού πληθυσμού. Πιο αναλυτικά, αυτό το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί σε μη εμβολιασμένες εγκύους σε πολύ υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή σε 11 ανά 100.000 γυναίκες και σε ποσοστό 2,7-4 ανά 100.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Όσοι εμβολιάζονται, και κυρίως οι γυναίκες, καλό είναι (συνιστά η φαρμακοβιομηχανία ) να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό αν παρουσιάσουν δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα κάτω άκρων ή εμμένον κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx