Και η Σαουδική Αραβία στο στόχαστρο μετά την πτώση του Τραμπ;
10/11/2020Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να απομονώσει τη Σαουδική Αραβία λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως το Ριάντ διαθέτει αρκετά μέσα για να αποφύγει μια ανοικτή σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, εκτιμούν οι ειδικοί. Η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκθέτει τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβία Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε ερωτήσεις για την αυταρχική του πολιτική και την αμφιλεγόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.
Υπό την προεδρία Τραμπ δεν ανησύχησε ούτε καν όταν αναφέρθηκε η εμπλοκή του στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ένα διεθνές σκάνδαλο, αλλά ούτε στις φυλακίσεις αντιφρονούντων. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ, ο γαμπρός του οποίου Τζάρεντ Κούσνερ έχει προσωπικές σχέσεις με τον πρίγκιπα διάδοχο, ότι έχει δώσει στο Ριάντ “λευκή επιταγή”.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε δεσμευθεί να ζητήσει εξηγήσεις για τη δολοφονία Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης το 2018 και να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω του πολέμου στην Υεμένη, στον οποίο εμπλέκεται το Ριάντ από το 2015 ως επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Ο Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να απειλήσει να κάνει τη Σαουδική Αραβία ένα κράτος- παρία. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό να αμφισβητηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά “τη μάχη κατά της τρομοκρατίας” και τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από το σαουδαραβικό πετρέλαιο, το Ριάντ παραμένει ένας από τους βασικούς πελάτες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Ριάντ σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν ή η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. “Μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα υιοθετήσει αναμφισβήτητα μια πιο σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν είναι πολύ πιθανο να εγκαταλείψει εντελώς την αμερικανοσαουδαραβική συνεργασία”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντελ, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε στο Ριάντ.
Πολιτική ή λόγια;
Η Σαουδική Αραβία δεν φάνηκε να χαίρεται από την δέσμευση του Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Για τον σκοπό αυτό ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του τη Σαουδική Αραβία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής. “Κανείς δεν αναμένει ότι ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Ριάντ για να του παρουσιάσουν τον χορό με τα σπαθιά (όπως είχε κάνει ο Τραμπ), όμως έχει ανάγκη τη Σαουδική Αραβία για να πετύχει την ένταξη της περιοχής σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας για τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς και τις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις”, σημείωσε ο Σαουδάραβας αναλυτής Άλι Σιχάμπι.
Ο Μπάιντεν έχει εκφράσει τη στήριξή του στις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών, περιλαμβανομένου του Μπαχρέιν, κάτι που δεν θα είχε συμβεί χωρίς την έγκριση του Ριάντ. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ίσως χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ ως μέσο διαπραγμάτευσης. “Πολλοί στο Ριάντ πιστεύουν ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ θα φέρει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ σε μια πολύ καλύτερη θέση με την κυβέρνηση Μπάιντεν”, εκτίμησε η Σίνσια Μπιάνκο του European Council on Foreign Affairs.
Την ίδια ώρα συγγενείς κρατούμενων στη Σαουδική Αραβία εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Μπάιντεν, όπως ο Ουάλιντ αλ Χάτλουλ, ο αδελφός της ακτιβίστριας Λουζάιν αλ Χάτλουλ η οποία κρατείται εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και κάνει απεργία πείνας από τις 26 Οκτωβρίου. “Ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα αναγάγει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία σε προτεραιότητα. Έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη διεθνή τάξη και να αναγκάσουν τον (πρίγκιπα Μοχάμεντ) να λογοδοτήσει” για τις πράξεις του”, δήλωσε στο AFP.