Η τεχνητή νοημοσύνη φρουρός των θησαυρών του Βατικανού
18/11/2020Μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας προσέλαβε η αποστολική βιβλιοθήκη, στο Βατικανό, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια άνω των 80.000 ψηφιοποιημένων χειρογράφων της. Το “θησαυροφυλάκιο” της βιβλιοθήκης φρουρεί, πλέον, η εταιρεία Darktrace, προστατεύοντάς το από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την κλοπή, αλλοίωση ή και καταστροφή των ψηφιακών συλλογών της.
Οι άνθρωποι της Darktrace έχουν επιστρατεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που αναλαμβάνει να εντοπίσει οποιαδήποτε μη φυσιολογική δραστηριότητα στα συστήματα του Βατικανού. Το πρόγραμμα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μιμείται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, που αναλαμβάνει δράση κάθε φορά που εντοπίζεται “εισβολέας”.
Κάθε μήνα, το σύστημα της Darktrace αποκρούει κατά μέσο όρο περίπου 100 απειλές, οι οποίες αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει προσπάθειες παρέμβασης στα ψηφιακά αρχεία της βιβλιοθήκης ή ακόμα και επίθεσης τύπου ransomware, κατά την οποία κρυπτογραφούνται τα αρχεία και ακολουθεί εκβιασμός για την πώληση του “κλειδιού” αποκρυπτογράφησης.
Εκτός από τη βιβλιοθήκη, κυβερνοεπιθέσεις έχει δεχθεί και η “Αγία Έδρα”, οι οποίες συνδέθηκαν εν πολλοίς με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Καθολική Εκκλησία με την Κίνα, σχετικά με το διορισμό επισκόπων και άλλα θέματα.
Το Βατικανό έχει επενδύσει σοβαρά στην προστασία της ψηφιακής βιβλιοθήκης, καθώς τυχόν ζημιά μπορεί να πλήξει τη φήμη του ή να εμποδίσει τις προσπάθειες ψηφιοποίησης χειρογράφων που ακόμα βρίσκονται στο “ράφι”. Να σημειωθεί ότι στα αρχεία της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται έργα τόσο παλιά όσο και η ίδια η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
Το 15ο αιώνα η βιβλιοθήκη περηφανευόταν ότι είχε τα περισσότερα βιβλία από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ενώ στο Βατικανό υπάρχουν και έργα άγνωστα ακόμα και στην κοινότητα των ερευνητών-μελετητών. Μέχρι σήμερα έχει ψηφιοποιηθεί το ένα τέταρτο των χειρογράφων, και ο ρυθμός ψηφιοποίησης κινείται στα 6.000 έργα το χρόνο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται σημαντικά βιβλία μέχρι έργα τέχνης. Από εικονογραφίες του Μποτιτσέλι μέχρι σημειώματα του Γαλιλαίου και του Μιχαήλ Αγγέλου και δώρα βασιλικών προσώπων και ευγενών του Μεσαίωνα. Φυσικά, από τη συλλογή δεν λείπουν και σπάνια ελληνικά χειρόγραφα που σώζουν το έργο του Ιπποκράτη, του Πλάτωνα και άλλων αρχαίων Ελλήνων λόγιων, επιστημόνων και ποιητών.