Ευρωπαϊκή “πόρτα” στον Τατάρ – Απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι την πρότασή του
08/05/2021Την απόρριψη της πρότασης Τατάρ για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο επαναβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος τους ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις, η θέση αυτή των Ευρωπαίων ήταν κάθετη. Κατά τον Νίκο Αναστασιάδη οι Ευρωπαίοι εταίροι ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανεχθούν ή να δεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που προτείνει η Τουρκία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε λεπτομερώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη και για όσα έλαβαν χώρα εκεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι εξήγησε στους Εταίρους, πως βούληση και αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η στήριξη των πρωτοβουλιών του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της νομιμότητας της εντολής του και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη, ότι εξήγησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πως παρά τις προσπάθειες, δυστυχώς η Τουρκία εμφανίστηκε στην Πενταμερή με νέες αξιώσεις, εντελώς έξω από το υφιστάμενο πλαίσιο. Έκανε μάλιστα λόγο για μια νέα «επιθετική προσπάθεια» της Τουρκίας με την αξίωση δημιουργίας δύο ανεξαρτήτων κρατών, αλλά και με την απαίτησή της να τεθεί ως προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο στο Κυπριακό, η αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.
Προειδοποίηση σε Τατάρ και Άγκυρα
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι άκουσαν με κατανόηση. Προειδοποίησε τέλος ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, η οποία θα επαναξιολογήσει την τουρκική συμπεριφορά, θα επηρεαστεί πολύ, εάν συνεχίσει η Τουρκία να εμμένει σε μια «καθόλα απαράδεκτη και παράνομη αξίωση». Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, στην Σύνοδο, δεν βρέθηκε κανένας ηγέτης να υποστηρίξει ότι «θα ήταν ποτέ δυνατόν να ανεχθεί ή να δεχθεί σαν λύση αυτό το οποίο η Τουρκία προτείνει».
Αυτό είναι αυτονόητο και απότοκο των ίδιων των αποφάσεων της ΕΕ, η οποία έχει δεχθεί ως μέλος της συνολικά την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορεί εκ των υστέρων να αναγνωρίσει ένα δεύτερο κράτος εντός αυτής. Ανάλογο ζήτημα, χωρίς βεβαίως τις διαστάσεις εισβολής από τρίτη χώρα και κατοχής τμήματος ευρωπαϊκού εδάφους που ισχύει στην Κύπρο, είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια των εξελίξεων την αυτονόμηση της ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας. Τότε η ΕΕ έστειλε το σαφές μήνυμα στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας, οι οποίοι ήθελαν να παραμείνουν εντός ΕΕ, ότι η Ένωση αναγνωρίζει κράτη και όχι περιφέρειες.
Στο θέμα του Κυπριακού και στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Σύνοδο την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παραλλήλως επανέλαβε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ.