Που έπεσαν τα θραύσματα του κινεζικού πυραύλου
09/05/2021Τέλος δόθηκε στο θρίλερ με τα θραύσματα του κινεζικού πυραύλου καθώς έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης. Το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, ότι Τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Ο πύραυλος, βάρους 25 τόνων και ύψους 54 μέτρων, εκτοξεύθηκε στις 29 Απριλίου. Το 1979 είχε σχεδιαστεί να συντριβεί στην ακατοίκητη έρημο της Αυστραλίας ένας πύραυλος της NASA αλλά ο κινεζικός πύραυλος δεν έχει κανέναν προγραμματισμό.
Άλλος ένας κινεζικός πύραυλος πέρσι τον Μάιο πέρασε πάνω από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη και βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Ήταν 18 τόνων και ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι ανεξέλεγκτου διαστημικού “σκουπιδιού” που έπεσε στη γη, μετά τον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 7, που είχε καταπέσει το 1991.
Επίσης συνετρίβη στο Ειρηνικό το 2016 ένα μεγάλο κομμάτι του πρώτου διαστημικού σταθμού των Κινέζων (του Tiangong-1). Και τότε η Κίνα είχε χάσει τον έλεγχο, όπως είχε ομολογήσει. Το 2019 η Κίνα κατάφερε να ελέγξει την διάλυση του δεύτερου διαστημικού σταθμού της χώρας, του Tiangong-2 και δεν έπεσε κανένα θραύσμα στη γη.