Επίταξη ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης – Η άρνηση των κλινικαρχών, παρασκήνιο και αντιδράσεις
20/11/2020Στην επίταξη 200 κλινών σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς Covid-19, προχωράει το υπουργείο Υγείας, μετά την άρνηση των κλινικαρχών να ανταποκριθούν σε σχετικό αίτημα και να τις διαθέσουν εθελοντικά. Μια άρνηση που σχολιάζεται ήδη αρνητικά, όπως και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς διατυπώθηκε την ώρα που δεκάδες νοσηλευτές μεταβαίνουν εθελοντικά στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας για να συνδράμουν ασθενείς και συναδέλφους τους.
Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη τις τελευταίες ημέρες, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, σήμερα όμως χτύπησε κόκκινο το σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση απηύθυνε προς τους κλινικάρχες μια τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόσκληση, καλώντας τους να διαθέσουν εθελοντικά τις 200 κλίνες. Έδινε μάλιστα διορία μέχρι τις εννέα το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να αποφευχθεί το αναγκαστικό μέτρο της καθολικής επίταξης.
Η άρνηση των κλινικαρχών, η οποία έφερε και την επίταξη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς ήρθε την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένα κύμα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Νοσηλευτές των “επτακοσίων ευρώ” ξεσπιτώνονται από την Κρήτη, την Κέρκυρα και άλλα μέρη της Ελλάδας και πηγαίνουν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας για να βοηθήσουν, όχι μόνο την πόλη και την συγκεκριμένη Περιφέρεια, αλλά όλη την Ελλάδα, σε αυτήν την δύσκολη εθνική μάχη.
Ερωτήματα για την άρνηση
«Υποδειγματική πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς που αξίζει σεβασμού» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την εθελοντική μετάβαση στη Θεσσαλονίκη δέκα νοσηλευτριών από την Κρήτη. Μια πράξη που βρήκε μιμητές και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, κάποιοι επιχειρηματίες της Υγείας αρνούνται να συμβάλλουν στο ελάχιστο σε αυτή τη μάχη που προσομοιάζει με πόλεμο, φοβούμενοι την διασπορά και επικαλούμενοι την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Εδώ βεβαίως γεννάται ένα ερώτημα. Πως θα απαντούσαν οι κλινικάρχες και ποια απάντηση θα μπορούσε να δεχθεί μία κυβέρνηση, αν αυτή τη στιγμή ζούσαμε έναν συμβατικό πόλεμο; Τι θα έλεγαν στους τραυματίες στρατιώτες και στους συγγενείς τους; Θα απαντούσαν μήπως ότι δεν έχουν προσωπικό που να διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία; Η μήπως θα έλεγαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν στρατιώτες με ματωμένα ρούχα, για να μην διαταραχθεί η νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών;
Το ίδιο ερώτημα εγείρεται βεβαίως και για όλους τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια απαξίωναν το δημόσιο σύστημα υγείας, εκθειάζοντας παραλλήλως την ιδιωτική πρωτοβουλία ή τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μέσα από την οποία γίνεται πράξη η εκχώρηση κρατικής δραστηριότητας σε ιδιώτες. Παρότι στα δύσκολα, και οι ίδιοι προσέτρεχαν και προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στους ήρωες νοσοκομειακούς γιατρούς, που βιώνουν συνθήκες πολέμου σε κάθε εφημερία, και στους εξίσου ήρωες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που, δυστυχώς, θα είναι πάντα λίγοι.
Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, στο in.gr, «στον πόλεμο δεν μπορείς να αντιδράσεις». Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση εδώ και μήνες για το σχέδιο επίταξης, αν τα δημόσια νοσοκομεία έφταναν σε οριακό σημείο. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι λύση, καθώς «διαφέρει παρά πολύ το να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε μονάδα Covid-19 δημόσιου νοσοκομείου όπου υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός». Πρόσθεσε τέλος ότι «οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμβάλει στη μάχη, καθώς δέχονται ασθενείς non covid» και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης συνολικά 250 ασθενείς που διακομίστηκαν από δημόσια νοσοκομεία.
Το παρασκήνιο πριν την επίταξη
Σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφερόταν ότι έγιναν έγγραφες και προφορικές προσκλήσεις για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί. Στο ίδιο έγγραφο ο γγ καλούσε τις δύο ενώσεις να ζητήσουν από τα μέλη τους να ορίσουν στο υπουργείο τις 200 κλίνες, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των ασθενών και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών και να αποφευχθεί «η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης».
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ανέφεραν, ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και δεύτερον επειδή το προσωπικό των κλινικών τους δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με Covid-19.
Η απάντηση αυτή δεν άφηνε και πολλά περιθώρια, καθώς το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η επίταξη. Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι 200 κλίνες που ζήτησε το υπουργείο Υγείας από τις ιδιωτικές κλινικές αποτελούν, μάλλον, το μοναδικό εργαλείο για την στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Περιφέρειας. Ένα Σύστημα που, όπως συμβαίνει σε κάθε δύσκολη περίσταση, σηκώνει όλο το βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης συνολικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικά στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και πάλι, μετά τις σημερινές εξελίξεις, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Η κριτική τους επικεντρώνεται στον τριήμερο εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, στις ελλείψεις ΜΕΘ και στην αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, 53 βουλευτές του οποίου είχαν καταθέσει νωρίτερα ερώτηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επαναλαμβάνει τις κατηγορίες για έλλειψη σχεδίου κα για πολιτικές του “βλέποντας και κάνοντας”. Σε ό,τι αφορά ειδικά την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ αναφέρει ότι «έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου … για να θυμηθεί (η κυβέρνηση) να δείξει πυγμή στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους».
Η Φώφη Γεννηματά, μετά από τηλεδιάσκεψη με γιατρούς και νοσηλευτές από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Δράμας δήλωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου και την χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων». Πρότεινε επίσης μια σειρά μέτρων, ανάμεσά τους η άμεση διενέργεια των 300 προσλήψεων γιατρών για τις εντατικές.
«Αδιανόητη» χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες, την ώρα που τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμα να βουλιάξουν, το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της». Πρόσθεσε επίσης, ότι η επίταξη έπρεπε να έχει γίνει ήδη, «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση να το πράξει τώρα, «χωρίς άλλη καθυστέρηση» και «χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες».
Την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη «χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις» ζήτησε με ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ25. Διερωτήθηκε μάλιστα, αν «είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες;». Για να προσθέσει ότι δύο εξηγήσεις υπάρχουν: «Είτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων».
Πριν από λίγο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), που εκπροσωπεί τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας, ανακοίνωσε ότι στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης για κάθε ανάγκη που θα προκύψει με την πανδημία του κορονοϊού. «Δεν υπάρχει καμία κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών κλινικών. Αυτή η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δεν μας εκπροσωπεί» δήλωσε στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιος Σταμπουλούς. Παραλλήλως, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, η κυβέρνηση προχωρά σε ταχεία εκπαίδευση του προσωπικού των ιδιωτικών νοσοκομείων στη νοσηλεία Covid-19.