Προϋπολογισμός πανδημίας με διψήφια ύφεση – Κοινωνικό δαρβινισμό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
20/11/2020Κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, ο προϋπολογισμός 2021. Ένας προϋπολογισμός δύσκολος, καθώς, αν και δεν υπόκειται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς των προηγούμενων ετών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση και το βάθος των επιπτώσεών της στην οικονομία.
Παραλαμβάνοντας τον προϋπολογισμό, σε ψηφιακή μορφή και μέσα σε ένα κουτάκι που έφερε την ελληνική σημαία, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης την Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα η συζήτησή του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν, πρωί και απόγευμα, την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.
Η δεύτερη ανάγνωση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή θα γίνει την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου του 2020 με την ψήφιση του. Τι προβλέπει όμως αυτός ο προϋπολογισμός, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο “προϋπολογισμός της πανδημίας”, καθώς καταγράφει τα πλήγματα που δέχθηκε η οικονομία από την πανδημία και τα lockdown;
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, φέτος, θα σημειωθεί ύφεση 10,5%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 4,8%. Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο 7,2% του ΑΕΠ (11,760 δισ. ευρώ), για να μειωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ (6,67 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος. Παραλλήλως, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να βρεθεί εφέτος στο 208,9% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει, το 2021, στο 199,6% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, για φέτος προβλέπεται αύξηση στο 18,9%, από 17,3% το 2019, και επιστροφή στο 7,9% το 2021. Σημειώνεται ότι για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τα μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο θα «εκτοξευθούν» στα 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 23,9 δισ. θα διατεθούν φέτος και τα 7,5 δισ. το 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η θετική επίδραση του συνόλου των μέτρων στο πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται σε 7 ποσοστιαίες μονάδες για το 2020. Μάλιστα οι 3,3 μονάδες αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποί επιβαρύνεται από το νέο lockdown.
Για τις εισαγωγές αναμένεται μείωση 17,4% εφέτος και δυναμική ανάκαμψη για το 2021 με αύξηση 16,4%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εξαγωγές, που από μείωση 30,3% εφέτος προβλέπεται αύξηση 22,5% το 2021. «Εκρηκτική» άνοδος προβλέπεται, ωστόσο, για τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 23,2% το 2021, μετά την μεγάλη πτώση κατά 14,3% εφέτος. Τέλος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα περάσει σε θετικό έδαφος (+ 0,6%) το 2021, μετά από μείωση 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2020.
Πως επηρέασαν τα μέτρα
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν στα 47,8 δισ. ευρώ το 2021, μετά την φετινή συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ. την ίδια ώρα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα διατηρηθούν πολύ υψηλά, στα 67,2 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με εφέτος, που διαμορφώθηκαν στα 69,3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις διαφορές των εκτιμήσεων του τελικού κειμένου έναντι του προσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, ότι συντελούν τρεις παράγοντες: η λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από την ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η προς τα κάτω αναθεώρηση του επιπέδου του ΑΕΠ προηγούμενων ετών από την ΕΛΣΤΑΤ.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας έβαλαν μεγάλο φρένο στην φετινή ύφεση, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτά θα είχε φτάσει, το 2020, σε δυσθεώρητα επίπεδα της τάξης του 17,5%. Προσθέτει επίσης ότι, αν δεν προβλέπονταν η επέκτασή τους το 2021, δεν θα ήταν εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, αλλά θα μιλούσαμε για αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Εκτιμά μάλιστα, ότι από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, κατά 4,8% το 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και άλλες 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ρυθμό επαναφοράς από την ύφεση του 2020 στην ανάπτυξη του 2021, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε ότι δεν υπάρχει πια σενάριο τύπου V ανάκαμψης της οικονομίας και ότι το ίδιο ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που αναμένουν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, είναι να περάσει η οικονομία, κανονικά, σε φάση ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει η πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι θα δουλέψει ο Τουρισμός το επόμενο καλοκαίρι, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κτηγορεί την κυβέρνηση για στρατηγική “κοινωνικού δαρβινισμού”. Ο προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί «μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών» αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τα ίδια στοιχεία «που οδήγησαν ήδη το 2020 στη βαθιά ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων και στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Υποστηρίζει επίσης ότι ο προϋπολογισμός «επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συγκράτησαν αλλά βάθυναν την ύφεση», καθώς και ότι «η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης».
Σημειώνει τέλος ότι με το προϋπολογισμό η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει την «μηδενική δαπάνη για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ, αλλά και για την ενίσχυση των εργαζόμενων στον Τουρισμό, των εποχικά εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των μακροχρόνια ανέργων, των αγροτών κ.α». Θετικά νούμερα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνον στους φόρους, για τους οποίους αναφέρει ότι θα είναι αυξημένοι κατά 3,6 δισ., δηλαδή με αύξηση 8,1%!