Γιατί η Πακιστανή υπουργός απέσυρε το επίμαχο tweet για τον Μακρόν
22/11/2020Ο πόλεμος του Εμμανουέλ Μακρόν κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γαλλία και η δημόσια προβολή των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ του περιοδικού Charlie Hebdo, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε μουσουλμανικά κράτη. Πακιστανή υπουργός επέκρινε σφοδρά τον Μακρόν, αλλά μετά άλλαξε στάση και απέσυρε τα σχόλιά της.
Η αντίδραση της Πακιστανής υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σιρίν Μαζαρί ήταν ιδιαίτερη σκληρή καθώς έγραψε σε tweet ότι «ο Μακρόν κάνει στους μουσουλμάνους αυτό που έκαναν οι Ναζί στους Εβραίους. Τα παιδιά που είναι μουσουλμάνοι θα λάβουν αριθμούς ταυτότητας όπως ακριβώς οι Εβραίοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φορέσουν το κίτρινο αστέρι στα ρούχα τους για αναγνώριση».
Ωστόσο, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, η υπουργός Μαζαρί απέσυρε, σύμφωνα με το Al-Jazzera, το επίμαχο tweet της. Προηγουμένως, η Γαλλία είχε αντιδράσει άμεσα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Άγνκες φον ντερ Μιλ, να δηλώνει ότι το Παρίσι έχει ενημερώσει την πρεσβεία του Πακιστάν για την έντονη καταδίκη του tweet της υπουργού του.
Το γεγονός ότι παρομοίασε τον Μακρόν με τους Ναζί θα υποκινούσε ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από τους μουσουλμάνους του Πακιστάν, κυρίως των περιοχών που κυριαρχούν ισλαμικά φονταμενταλιστικά στοιχεία. Απο την άλλη πλευρά θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις Γαλλίας και Πακιστάν. Να επισημάνουμε ότι τον Οκωβριο περίπου 2,000 άτομα διαδήλωσαν στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν με κατεύθυνση προς την γαλλική Πρεσβεία, όπου αναχαιτίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τις οργισμένες δηλώσεις του κατά του Μακρόν για τον πόλεμο που κήρυξε στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, προκάλεσε ουσιαστικά και τις αντιδράσεις των μουσουλμανικών κρατών. Η έκκληση του Ερντογάν προς τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράσουν ξανά γαλλικά προϊόντα, υιοθετήθηκε και από μουσουλμάνους άλλων κρατών.
Μακρόν και αντιδράσεις
Στο Κατάρ, στενό σύμμαχο του Ερντογάν, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi έχουν αποσύρει τα γαλλικά προϊόντα και το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την γαλλική Πολιτιστική Εβδομάδα. Ταυτόχρονα, το παράδειγμα του Κατάρ ακολούθησε και το Κουβέιτ, όπου εξήντα συνεταιρισμοί προχώρησαν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.
Οργισμένες αντιδράσεις μουσουλμάνων έχουν γίνει σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες μετά τα μέτρα Μακρόν για την ισλαμική τρομοκρατία. Στη Δυτική Όχθη δεκάδες Παλαιστίνιοι έκαψαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ πολλών γαλλικών προιόντων μέσω διαδικτύου.
Στο Μπαγκλαντές συμμετείχαν προ ημερών περίπου 40.000 πολίτες σε μια διαδήλωση που διοργάνωσε το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της χώρας, με τον αρχηγό του να χαρακτηρίζει τον Μακρόν «σατανικό». Ο Ερντογάν που είναι σε πλήρη αντιπαράθεση με τον Γάλλο πρόεδρο, προσπαθεί να τον υπονομεύσει και εξαιτίας της κλιμάκωσης των σχέσεων Άγκυρας και Παρισιού για γεωπολιτικά ζητήματα.
O Μακρόν έχει καταστήσει σαφές πως τα μέτρα που έχει υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας δεν «είναι καθόλου σύγκρουση πολιτισμών, γιατί δεν αφορά μια χριστιανική Ευρώπη εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου». Ο Μακρόν επιδιώκει να κάνει τους μουσουλμάνους να αντιληφθούν ότι δεν έχει βάλει στο στόχαστρο τις γαλλικές μουσουλμανικές κοινότητες αλλά μόνο τους ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές, που αποτελούν απειλή και για τα αραβικά κράτη.