Γερμανία: Αρχίσαμε να ελέγχουμε το τουρκικό πλοίο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε την είδηση ότι η  Άγκυρα παρεμπόδισε την ολοκλήρωση ελέγχου του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Rosaline A» από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg» στη διάρκεια της επιχείρησης “Ειρήνη” για την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Οι μεν αρχικές πληροφορίες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν οι Γερμανοί να ελέγξουν το ύποπτο τουρκικό πλοίο, οι δε Τούρκοι υποστήριξαν ότι έψαξαν παντού και δεν βρήκαν τίποτα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας,  η φρεγάτα διέταξε τον πλοίαρχο του υπό τουρκική σημαία φορτηγού πλοίου να κάνει “κράτει στις μηχανές” και με ελικόπτερο έστειλε για έρευνα περίπου 10 στρατιώτες. Αυτό συνέβη 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης (107 ναυτικά μίλια) και οι Γερμανοί ήθελαν να ελέγξουν το φορτίο που προοριζόταν για τη Λιβύη. Τέσσερις ώρες αργότερα μετά την αρχική ενέργεια (ίσως 3 από την έναρξη των ερευνών) η Τουρκία έκανε χρήση του δικαιώματός της να αρνηθεί τον έλεγχο και οι στρατιώτες αποχώρησαν προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Από την άλλη η “Ειρήνη” ως στρατιωτική επιχείρηση εξέδωσε δική της ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «έγινε έρευνα αλλά κατόπιν άρνησης της Τουρκίας να την επιτρέψει, αυτή διακόπηκε. Στη διάρκεια της έρευνας δεν βρέθηκε κάτι επιλήψιμο και στο φορτηγό δόθηκε άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του ως μη ύποπτο». Επισης αναφέρει ότι το πλήρωμα ήταν απόλυτα συνεργάσιμο ενώ οι Τούρκοι δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο που δεν συμφωνούν με αυτή την εικόνα.

Ο ρόλος της Άγκυρας στη Λιβύη θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο και σήμερα υπήρξε κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μ. Βρετανίας με την οποία προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη. Οι τέσσερις χώρες καλούν «όλους τους παράγοντες στη Λιβύη και στο εξωτερικό να σταματήσουν παράλληλες και μη συντονισμένες πρωτοβουλίες, που θα ήταν σε θέση να υποδαυλίσουν της προσπάθειες τον Ηνωμένων Εθνών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx