Πανδημία κορονοϊού: Όλες οι εξελίξεις σε όλον τον κόσμο για την Covid-19

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως τις προηγούμενες επτά ημέρες, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το ίδιο διάστημα, πάνω από 67.000 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Κατά δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφηκαν 4.060.891 μολύνσεις και 67.221 θάνατοι. Συγκριτικά, την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραφε 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.

Μολαταύτα ο διεθνής οργανισμός ανέφερε πως οι αριθμοί των προηγούμενων επτά ημερών υποδεικνύουν επιβράδυνση της πανδημίας, κυρίως στην Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Ασία. Στον αντίποδα, στη βόρεια όπως και στη νότια Αμερική καταγράφηκε αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων. Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θεωρείται σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες περιοχές, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία, στην ήπειρο αυτή σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) μέχρι εδώ. Οι περισσότερες μολύνσεις που διαγνώστηκαν παγκοσμίως από τη 16η ως την 22η Νοεμβρίου εντοπίζονταν στην Ευρώπη (1,7 εκατομμύρια, πάνω από 32.600 θάνατοι).

Η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη στη βόρεια και στη νότια Αμερική (1,6 εκατομμύρια κρούσματα, 22.000 νεκροί την ίδια περίοδο). Στην Ασία, οι άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες ήταν γύρω στους 351.000, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4.700. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 1,1 εκατ. κρούσματα, η Ινδία πάνω από 281.000, η Ιταλία σχεδόν 236.000, η Βραζιλία πάνω από 209.000, η Γαλλία πάνω από 171.000, η Ρωσία πάνω από 163.000. Η πανδημία εξαπλωνόταν επίσης με ταχύ ρυθμό στην Πολωνία (πάνω από 152.000 μολύνσεις), στο Ηνωμένο Βασίλειο (149.000+), στη Γερμανία (127.000+) και στο Ιράν (91.000+) τις προηγούμενες επτά ημέρες, κατά τον Οργανισμό.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.376 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 481 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 134.699 νεκρούς επί συνόλου 9.222.216 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι νέες μολύνσεις παραμένουν κάτω από το όριο των 50.000 για περίπου δύο εβδομάδες.

Η εξάπλωση του ιού είχε φθάσει στην κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο. Χθες Τρίτη, έπεσαν κάτω από το επίπεδο των 40.000, για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα. Οι θάνατοι ασθενών παρέμειναν εξάλλου σήμερα κάτω από το επίπεδο των 500 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ωστόσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανησυχητική στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.224 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 109 θάνατοι ασθενών. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα στη μεγαλούπολη είναι 38.501.

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18.633 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 961.320, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Παράλληλα, 410 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 14.771 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 7.164 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 311 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 37.432 νεκρούς επί συνόλου 1.381.795 μολύνσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά τους τελευταίους μήνες παρότι στην πρώτη φάση της πανδημίας η Αργεντινή χαρακτηριζόταν υπόδειγμα ως προς την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.794 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 813 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128,8 εκατομμυρίων κατοίκων, την πολυπληθέστερη μεταξύ των ισπανόφωνων κρατών της Λατινικής Αμερικής, ανέρχεται ως εδώ σε 102.739 νεκρούς επί συνόλου 1.060.152 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο.

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη πως εντόπισαν 382 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 31.735. Παράλληλα, τρεις ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της ανατολικής Ασίας να φθάνει τους 513 νεκρούς ως εδώ. Ο δείκτης θνητότητας μειώθηκε στο 1,62%. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων ξεπέρασε εκ νέου το όριο των 300, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και τις πέντε από τις τελευταίες έξι ημέρες. Παραμένει τριψήφιος επί 18 συναπτά 24ωρα. Οι αρχές αποδίδουν την έξαρση σε μικρές εστίες στη Σεούλ (139 νέες μολύνσεις), στην επαρχία Κιόνγκι, η οποία την περιβάλλει (77 κρούσματα), και στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό (19).

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 5 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 22 μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό για τις οποίες έκανε λόγο την προηγουμένη. Όλα τα κρούσματα, διευκρίνισε, ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού — το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν τους περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες μειώθηκαν σε έξι, από 8 την προηγουμένη. Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.469 μολύνσεων.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 31.100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 630 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 170.115 νεκρούς επί συνόλου 6.118.708 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 798 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 10 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.281 νεκρούς επί συνόλου 330.796 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 278 επί συνόλου 500 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε δομές υγείας. Νωρίτερα χθες, η διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των σχολείων συνεχίστηκε, με την επανέναρξη των παραδόσεων διά ζώσης σε μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης του δημοτικού στις πόλεις με χαμηλό δείκτη θνητότητας. Οι παραδόσεις με φυσική παρουσία στα γυμνάσια έχει προγραμματιστεί να ξαναρχίσουν την 29η Νοεμβρίου.

Κολομβία

Η σύζυγος του προέδρου Ιβάν Ντούκε, η Μαρία Χουλιάνα Ρουίς, διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, αλλά δεν έχει συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία υποβάλλονται τακτικά σε τεστ λόγω του ότι έχουν υψηλή έκθεση και πολυάσχολα προγράμματα, εξήγησε η κολομβιανή προεδρία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Η Ρουίς, η οποία υποβλήθηκε σε τεστ τη Δευτέρα, όπως και ο σύζυγός της, τηρεί τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας και βρίσκεται σε απομόνωση, σύμφωνα με την προεδρία. Το αποτέλεσμα του τεστ του Ντούκε ήταν αρνητικό. Η αντιπρόεδρος Μάρτα Λουσία Ραμίρες μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό πριν από έναν μήνα και ήταν επίσης ασυμπτωματική. Στη χώρα των Άνδεων ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 35.479 νεκρούς επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Ονδούρα

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι έχουν σταματήσει το σχολείο φέτος εξαιτίας της αναστολής των μαθημάτων και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Casa Alianza σε έκθεση της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη. Η ΜΚΟ αυτή, η οποία είναι αφοσιωμένη στην προστασία των ανηλίκων στη Λατινική Αμερική, επισήμανε στην έκθεση αυτή ότι από τους σχεδόν 1,8 εκατ. μαθητές που έχουν γραφτεί στα σχολεία «σχεδόν το ένα εκατομμύριο εγκατέλειψε το εθνικό σχολικό σύστημα μέσα στη χρονιά». Τα παιδιά που έχουν σταματήσει το δημόσιο σχολείο ζουν κυρίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, ωστόσο πλήττονται επίσης και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, διότι πολλοί γονείς έχασαν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την υγειονομική και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους, σύμφωνα με το κείμενο.

Στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 9,3 εκατομμύρια κατοίκους επιβλήθηκε περιορισμός τον Μάρτιο, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία. Κατά τα επίσημα δεδομένα, ως αυτό το στάδιο ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 2.900 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 105.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την Casa Alianza, η εγκατάλειψη του σχολείου είναι ακόμη πιο «σοβαρή» σε περιπτώσεις που παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή ακόμη της μετατροπής τους σε μέλη συμμοριών. Στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, όπου δρουν συμμορίες των δρόμων που αποκαλούνται μάρας, οι δείκτες των ανθρωποκτονιών συγκαταλέγονται στους υψηλότερους στον πλανήτη. Οι εξαιρετικά βίαιες συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο διαπράττοντας φόνους, επιθέσεις και εκβιάσεις στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx