Άδωνις Γεωργιάδης-κορονοϊός: “Το λιανεμπόριο, θα ανοίξει κλιμακωτά”

Ζάκυνθος

«Όταν οι ειδικοί μάς δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ πρόσθεσε ότι «οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα». Όπως είπε ο υπουργός, πιο αναλυτικά, για τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου ενόψει της εορταστικής περιόδου: «Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα. Θα γίνουν με συγκροτημένο τρόπο ώστε ο κόσμος να γνωρίζει επακριβώς. Το μείζον είναι να μην υπάρχει σύγχυση, να γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας πότε θα ανοίξει το κατάστημά του, με ποιους κανόνες, ποιες συνθήκες και πως ακριβώς θα δουλέψει.

“Αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση, ώστε να ενημερώσει τον κόσμο με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους. Ακόμα και αν περπατάμε για να ψωνίσουμε σε εμπορικούς δρόμους, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δεν πρέπει κανείς να κυκλοφορεί αυτές τις γιορτές χωρίς μάσκα και αντισηπτικό στην τσέπη».

Για το άνοιγμα της εστίασης ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση. Το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας, ο οποίος επιτυγχάνεται με μεγάλη δυσκολία και με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κάνουμε κάτι που δεν θα έχει την έγκριση των γιατρών». Σε ερώτηση, αν τα σούπερ μάρκετ αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού ο υπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Αυτή η φήμη που διαδόθηκε ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, είναι απολύτως ψευδής. Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΔΙΜΕΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, που κάνουν καθημερινά ελέγχους στα σούπερ μάρκετ για τον τρόπο λειτουργίας τους, δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο ότι στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος υπάρχει διάδοση του κορονοϊού τη στιγμή που μιλάμε. Επειδή στα σούπερ μάρκετ πηγαίνουν όλοι για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης, θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο να διαδίδουμε στην τηλεόραση τέτοιου τύπου φήμες».

Για τη δήλωσή του σχετικά με την κατάταξη της χώρας μας στη λίστα του ΠΟΥ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι: «Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει έναν δείκτη, αυτό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και βάσει αυτού του δείκτη κατατάσσονται οι χώρες ως προς την επίδοσή τους. Σε αυτό τον δείκτη που θεωρείται παγκοσμίως ο πιο αντικειμενικός, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, σε σύγκριση με το πρώτο. Επειδή όμως το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο, δυστυχώς έχει και περισσότερους νεκρούς. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε κάθε οικογένεια που έχασε έναν δικό της άνθρωπο».

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο υπουργός απάντησε σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και ανέφερε: «Ο κύριος Γεραπετρίτης είπε κάτι απολύτως λογικό. Τι είπε; Είπε ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γιατί όσα κρεβάτια και να φτιάξεις εάν ο κόσμος δεν προσέξει, τελικά θα έχεις απλώς περισσότερους νεκρούς. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε σήμερα, διότι τα κράτη που έχουν πολύ περισσότερες ΜΕΘ, όπως η Γερμανία παραδείγματος χάρη, έχουν ήδη λυγίσει. Η μάχη αυτού του ιού λοιπόν κρίνεται καλώς ή κακώς στην ατομική μας συμπεριφορά». Γενικότερα για τη στάση της Αντιπολίτευσης είπε: «Το να βιώνουμε όλη αυτή τη συμφορά και η Αντιπολίτευση να εξαντλείται στο να παρατηρεί στο κάθε καρέ του βίντεο του Υπουργού που βγαίνει και δίνει συνέντευξη μήπως του ξέφυγε ο τόνος, μήπως του σηκώθηκε το φρύδι, μήπως έκανε σαρδάμ, για να πάνε μετά να κάνουν αντιπολίτευση αντί να ασχολούνται με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, είναι εξευτελισμός και της δημοκρατίας».

Επιταγές και επιστρεπτέα προκαταβολή

Για τη ρύθμιση για τις επιταγές ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η ρύθμιση που κάναμε είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένη. Τι ισχύει; Όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και όλες οι επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες, δηλαδή έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%, έχουν πάρει αυτόματη αναβολή της πληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία εκάστου αξιογράφου. Η ρύθμιση ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αν όμως μία επιχείρηση που λειτουργεί έχει να εισπράξει τέτοιες επιταγές σε ποσοστό άνω του 20% του τζίρου της, αυτομάτως παίρνει 6μηνο πάγωμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα έδινε στο κράτος ως ρευστό για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις επιταγές που δεν εισέπραξε. Όταν περάσει το εξάμηνο και πληρωθεί τις επιταγές, μετά θα πληρώσει και το κράτος».

Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και τις νέες επιχειρήσεις ο υπουργός επεσήμανε ότι: «Στην Επιστρεπτέα 1, 2, 3 οι νέες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν. Στην Επιστρεπτέα 4 όμως μπορεί να μπει και μία επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2020. Ως μέτρο για τον τζίρο της παίρνουμε του Φεβρουαρίου ή του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που ήταν ανοιχτή η αγορά. Δεν αφήνουμε τις νέες επιχειρήσεις έξω. Να το ξέρει ο κόσμος».

Για το “ΤΕΠΙΧ ΙΙ” και το “Εγγυοδοτικό ΙΙ”ο ίδιος είπε ότι: «Το “ΤΕΠΙΧ ΙΙ” έχει δώσει σε μία εβδομάδα 7.000 δάνεια σε νέα ΑΦΜ με μέσο όρο δανείου 63.000 ευρώ. ‘Αρα, έχουν πάρει 7.000 μικρές επιχειρήσεις 63.000 ευρώ, με επιδοτούμενο το επιτόκιο 2 χρόνια. Στο δε “Εγγυοδοτικό ΙΙ”, στα επόμενα δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια, μέσα σε 15 ημέρες έχει εγκριθεί ήδη το 60% των δανείων, δηλαδή πάνω από 2 δισεκατομμύρια. Τέλος σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις: «Βγήκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις. Είναι προϊόν δουλειάς πολλών μηνών στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και σε πολλά συναρμόδια υπουργεία. Όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος 4412, θα αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα δημόσια έργα, υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις και λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Είναι ένα νομοσχέδιο – τομή, μία μεγάλη μεταρρύθμιση και θα δώσει μεγάλη ταχύτητα στην οικονομία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx