Στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ το “ματωμένο” λάδι του Αφρίν

Στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ το "ματωμένο" λάδι του Αφρίν, Γιώργος Λυκοκάπης

Αν οι πολεμικές συγκρούσεις της Αφρικής συνδέθηκαν με τα “ματωμένα διαμάντια”, όταν αποδείχτηκε πως πολλά από τα μονόπετρα που κοσμούσαν τις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων της Δύσης ήταν προϊόντα μίας “βιομηχανίας αίματος” αδίστακτων λαθρεμπόρων και Αφρικανών πολέμαρχων, συριακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρνουν στο προσκήνιο το “ματωμένο” λάδι του Αφρίν, που κατακλύζει τα τουρκικά σουπερμάρκετ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν, από όταν κατέλαβε την κουρδική πόλη στην Συρία ο τουρκικός στρατός, έχει επιδοθεί κυριολεκτικά σε ένα “πλιάτσικο” έναντι των πλούσιων ελαιόδεντρων του Αφρίν. Μέσω των “αντικαθεστωτικών” μαχητών του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, μιας οργάνωσης “ομπρέλα” για τζιχαντιστικά και εγκληματικά στοιχεία, η Τουρκία φέρεται να έχει κόψει πάνω από 200.000 ελαιόδεντρα και να έχει λεηλατήσει όλα τα καταστήματα ελαιόλαδου στην κουρδική πόλη της Συρίας.

Από την άνοιξη του 2018, όταν κατελήφθη το Αφρίν από τον τουρκικό στρατό, η Άγκυρα προχωρά σε μία συστηματική “τουρκοποίηση” της κουρδικής πόλης. Το Αφρίν έχει μετατραπεί πλέον σε μία de facto τουρκική επαρχία, με την Τουρκία να αρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Κούρδων υποστηρικτών της οργάνωσης YPG και να τα παραδίδει στα μίσθαρνα όργανα της, του Σύριους σουνίτες μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Δρόμοι και λεωφόροι της κουρδικής πόλης έχουν μετονομαστεί σε “Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν” και “Κλάδος Ελαίας”, όπως είχε αποκαλέσει η Άγκυρα την στρατιωτική της επιχείρηση, την οποία για λόγους προπαγάνδας χαρακτήριζε ως «αντιτρομοκρατική». Από το καλοκαίρι του 2020, η τουρκική λίρα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στο Αφρίν, με την ταχυδρομική υπηρεσία της Τουρκίας να εγκαινιάζει στην κουρδική πόλη ένα από τα 11 καταστήματα που διατηρεί πλέον στην βόρεια Συρία.

Το “ματωμένο” λάδι του Αφρίν

Από την πρώτη στιγμή η Τουρκία είχε βάλει στο μάτι τα ελαιόδεντρα της κουρδικής πόλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, το λάδι της κατεχόμενης κουρδικής πόλης κατακλύζει τα ευρωπαϊκά supermarket “βαφτισμένο” ως τουρκικό προϊόν, με την βοήθεια της “Kerim Kurdi”, μιας κουρδικής εταιρείας στο Αφρίν που συνεργάζεται με τον τουρκικό στρατό. Καθώς η κατοχή του Αφρίν δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, οι εξαγωγές ελαιόλαδου που προχωρά η Τουρκία παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο.

Η κατάληψη της κουρδικής πόλης το 2018 είχε επισημοποιήσει την “συμπαιγνία” Ρωσίας και Τουρκίας στην Συρία, καθώς οι Τούρκοι είχαν ξεκινήσει την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” αφού πρώτα είχαν αποχωρήσει τα ρωσικά στρατεύματα, που προηγουμένως είχαν θέσεις στην κουρδική πόλη. Είδαμε πως αυτή η ρωσοτουρκική “συμπαιγνία” επαναλήφθηκε, σε κάποιο βαθμό, στο πολεμικό μέτωπο της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την ίδια στιγμή, μπορεί οι Τούρκοι να εγκαταλείπουν εσχάτως βάσεις και παρατηρητήρια τους στην βόρεια Συρία, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν το Αφρίν.

Όμως πριν το “ματωμένο” λάδι του Αφρίν, είχαν προηγηθεί οι παράνομες εξαγωγές κρασιού  που κάνει εδώ και χρόνια το Ισραήλ, από τα αμπέλια των Υψίπεδων του Γκολάν στην Συρία, που κατέχει παράνομα από τον “Πόλεμο των έξι Ημερών” του 1967. Η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την ισραηλινή κατοχή στο Γκολάν, όπως υπενθύμισε και η πρόσφατη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στα Υψίπεδα, που σύμφωνα όμως με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποτελούν «έδαφος της Συρίας».

Το επεισόδιο με τα κρασιά του Γκολάν

Μάλιστα το Γκολάν υπήρξε το έναυσμα για ένα μάλλον ασυνήθιστο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας και Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2008, με πρωταγωνιστή τον γνωστό για τις “διπλωματικές εκρήξεις” του, Θόδωρο Πάγκαλο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος του τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ είχε στείλει πίσω στην ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό, τα τρία εκλεκτά κρασιά που είχαν φτάσει ως χριστουγεννιάτικο δώρο του τότε Ισραηλινού πρέσβη, στο πολιτικό του γραφείο.

Οργισμένος από τις ισραηλινές επιθέσεις που μαίνονταν εκείνη την εποχή στην Λωρίδα της Γάζας, ο Πάγκαλος είχε στείλει πίσω τα κρασιά στον αποσβολωμένο Ισραηλινό διπλωμάτη, μαζί με μία οργισμένη επιστολή. Ο Πάγκαλος είχε αποκαλέσει τα κρασιά «προϊόντα κλοπής», σημειώνοντας πως «οι ετικέτες αναγράφουν πως είχαν παραχθεί στα Υψίπεδα του Γκολάν που κατέχει παρανόμως το Ισραήλ». Μάλιστα είχε προχωρήσει σε σύγκριση των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Γάζα, με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και την καταστολή της εξέγερσης στο Γκέτο της Βαρσοβίας από τους Ναζί!

Πολλά μπορούμε να πούμε για την γλώσσα και το ύφος του πρώην υπουργού αλλά, αν παραφράσουμε την τότε επιστολή του, μπορούμε να περιγράψουμε αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με τις εξαγωγές ελαιόλαδου από το Αφρίν. Καθώς η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει στην προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν ακόμα μία φορά στις ευρωπαϊκές καλένδες, θα μπορούσε τουλάχιστον να κάνει μία αρχή επιβάλλοντας την “έξωση” στα ευρωπαϊκά supermarket, από το “ματωμένο” λάδι του Αφρίν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx