Ο Ερντογάν ξεπουλάει – Το Κατάρ τον ξελασπώνει – Μάννα εξ ουρανού τα πετροδόλαρα
26/11/2020«Σανίδα σωτηρίας» στην τουρκική οικονομία πορσέφερε (για δεύτεη φορά) το Κατάρ, εξαγοράζοντας το 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έναντι του ποσού των 300 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο δέκα “επενδυτικών συμφωνιών”.
Το Κατάρ αποκτά μερίδιο 10% στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul από το κρατικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο ελέγχει περισσότερο από το 90% των συνολικών μετοχών. Επισης θα αγοράσει το 42% του Istinye Park, ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, για το ποσό του ενός δισ. δολαρίων από την Dogus Holding της Τουρκίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 58%.
Η κυβέρνηση του Κατάρ θα επενδύσει επίσης στο έργο Golden Horn Marina στην Κωνσταντινούπολη (στον Κεράτιο, που αγγλικά αποδίδει το “Χρυσό Κέρας”, όπως ονόμαζαν τον στενόμακρο κόλπο οι αρχαίοι Έλληνες και Altın Boynuz στα τουρκικά, που σημαινει επίσης χρυσό κέρατο). Επισης το Κατάρ θα αγοράσει και άγνωστο ποσοστό μετοχών στον εξαιρετικά σημαντικό Οργανισμό Λιμένα της Αττάλειας.Ο όγκος εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ αυξήθηκε κατά 6% το 2020 και έφτασε το 1,6 δισ. δολάρια. Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία έφτασαν τα 22δισ. δολάρια, όπως αναφέρει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.
Οι συμφωνίες υπογράφηκαν από την Τουρκία και το Κατάρ σε ειδική τελετή το προεδρικό μέγαρο, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι.
Το Κατάρ, που έχει έκταση περίπου ίση με τη μισή Πελοπόννησο και 2 εκατ. κατοίκους, απο τους οποίους μόνο οι 300.000 είναι Καταρανοί, είναι από τις πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη (λόγω πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου). Στηρίζει οικονομικά (και στηρίζεται πολιτικά) από τον Ερντογάν, ειδικά από το 2017 που η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κατήγγειλαν ως χρηματοδότη του ISIS και το απομόνωσαν.
Οι σχέσεις του Κατάρ ειναι πολύ στενές και με το Ιράν.Το ότι στήριξε οικονομικά διάφορες “ανοίξεις” στον αραβόφωνο κόσμο και εξόπλιζε ποικίλες ομάδες στο Ιράκ και στη Συρία, “παίζοντας ρόλο δυσανάλογο προς το μέγεθός του”, διατάραξε τη σχέση του με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Το Κατάρ ελέγχει και το ενημερωτικό δίκτυο Al Jazeera. Το μίσος των Σαουδαράβων ειναι τέτοιο, που σκέφτονται να ανοίξουν ένα κανάλι και ουσιαστικά να μετατρέψουν την χερσόνησο του Κατάρ σε νησί.