Moderna: “Αποτελεσματικό στο 94% το εμβόλιό μας, Δεκέμβρη η άδεια” (upd)

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Τα τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της είναι έτοιμα, ανακοίνωσε η Moderna και βεβαιώνει ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό στο 94% του γενικού πληθυσμού.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν παρατηρήθηκαν στους εθελοντές που εμβολιάσθηκαν σοβαρές παρενέργειες και κατά συνέπεια ξεκινά τις αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματός τς σε διάφορες ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο.  Μεταξύ αυτών είναι είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο Αμερικανικός (FDA) και ο αντίστοιχος της Βρετανίας. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η αίτηση της Moderna θα εξεταστεί στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, που πιστεύει ότι θα πάρει έγκριση πολύ γρήγορα.

Στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Reuters και τους Financial TIimes ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει διεξοδικά αλλά άμεσα, τα αποτελέσματα των ερευνών τόσο για το εμβόλιο της Moderna όσο και για της Pfizer. Η μελέτη των ερευνών θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.

Οι Αμερικανοί ήταν ανέκαθεν πιο γρήγοροι στην έγκριση σκευασμάτων, πολύ δε περισσότερο τώρα με τον κορονοϊό. Οι μεμονωμένοι  οργανισμοί φαρμάκων κάθε ευρωπαϊκής χώρας αντίστοιχα, ακόμα και όταν δεν ήταν ενοποιημένοι στον ΕΜΑ, είχαν πάντα λίγο πιο αργές αντιδράσεις και έκαναν πιο ενδελεχή έλεγχο. Τώρα με τον κορονοϊό έχουν επιταχύνει πάντως και οι Ευρωπαίοι τις  εγκρίσεις για σκευάσματα και εμβόλια.

Ο Σχοινάς

«Τα εμβόλια που θα γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι απολύτως ασφαλή διαφορετικά δεν θα υπάρξει αδιειοδότηση» ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς «Ελπίζουμε ότι προς το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει το πρώτο κύμα εμβολιασμού στην Ευρώπη», είπε.

«Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα αποτελεί προαπαιτούμενο σε κρίσιμες διαδικασίες και κρίσιμους τομείς», είπε, όπως π.χ. στα νοσοκομεία, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε γηροκομεία. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αν θα είναι προαπαιτούμενο και στο στρατό ή στην αστυνομία και αν για παράδειγμα θα απαιτείται να έχει εμβολιασθεί όποιος θέλει να προσληφθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα ή να καταταγεί μόνιμος στο στρατό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx