Κυρώσεις ή γερμανικό πάρτι στη Σύνοδο Κορυφής
04/12/2020Η απόφαση της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, για να δοθεί “χρόνος στη διπλωματία”, ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, εκπνέει τώρα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα γίνει μια αξιολόγηση και η ΕΕ θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της κατοχικής Τουρκίας. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δεν έκανε κινήσεις προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης, που η ίδια προκαλεί, αλλά έχει προχωρήσει και σε άλλες μονομερείς ενέργειες, σε νέα τετελεσμένα, όπως το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Ο χρόνος εξαντλείται για όλους, κυρίως για την Τουρκία. Δεν θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στην Άγκυρα, στη διάρκεια της οποίας η κατάσταση επιδεινώθηκε, η Ένωση θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Τουρκίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα της ΕΕ, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προώθηση κυρώσεων.
Το Βερολίνο, διαχειρίστηκε αυτό το εξάμηνο την τουρκική κρίση προσφέροντας πλάτες και κάλυψη στην κατοχική δύναμη. Έκανε ό,τι ήταν δυνατό να πράξει για να μην… φορτώσει το νεοσουλτάνο της Άγκυρας με μέτρα. Έχοντας μιας ομάδα στήριξης μεταξύ των κρατών-μελών, την Βρετανία από το εξωτερικό να δίνει συμβουλές και την Αθήνα να τηρεί μεσοβέζικη στάση, ξεπέρασε τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για μια μεγάλη περίοδο η Λευκωσία έδινε μόνη της τη μάχη.
Τις προάλλες η καγκελάριος Μέρκελ, παραδέχθηκε, ομολόγησε, πως η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο! Στην ίδια, όμως, τοποθέτηση της έσπευσε να υπενθυμίσει το μεταναστευτικό και το φόβο που προκαλεί στο Βερολίνο, να γίνει πράξη η απειλή της Άγκυρας πως θα ανοίξει την στρόφιγγα και θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες την Ευρώπη. Δεν είναι, όμως, μόνο το μεταναστευτικό που οδηγεί την Γερμανία να φρενάρει κυρώσεις, αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές που έχει με την κατοχική δύναμη. Αυτό για να έχουμε υπόψη όλο το πακέτο των σκοπιμοτήτων.
Σήμερα στη Λευκωσία έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας για να έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ψηλά στην ατζέντα η στάση των δυο κυβερνήσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συνέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα ενώ οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων, που θα πάρουν τις αποφάσεις την Πέμπτη και Παρασκευή.
Επίσκεψη Δένδια
Σαφώς και το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα και την Κύπρο αν και είναι προφανές πως οι εταίροι μας αναγνωρίζουν, πως η Τουρκία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια και λειτουργεί επικίνδυνα. Όμως σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη, κυρίως τη Γαλλία, θα πρέπει να επιμένουν μέχρι τέλους για κυρώσεις. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα χαλάσουν, Αθήνα και Λευκωσία, το πάρτι του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της γερμανικής προεδρίας.
Να μην εκδοθούν συμπεράσματα, για παράδειγμα, εάν δεν αποφασισθούν ουσιαστικές κυρώσεις κατά της κατοχικής δύναμης. Η Τουρκία όταν αισθάνεται ανοχή για τις ενέργειες της, δεν έχει κόστος από την επιθετική της πολιτική, συνεχίζει ακάθεκτη τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Κι εάν τώρα αυτά τα σχέδια επηρεάζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, αργότερα θα αγγίξουν κι άλλα κράτη-μέλη.
Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αλλά δεν θέλουν, προφανώς, να το αναγνωρίσουν.
Οι δυο ΥΠΕΞ σήμερα στη Λευκωσία θα συζητήσουν τα δεδομένα και θα προτείνουν μια γραμμή πλεύσης. Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Αναστασιάδη και Μητσοτάκη, που δεν φαίνονται ορεξάτοι, να δώσουν αυτή τη μάχη των κυρώσεων.