Τι δήλωσε στο SLpress ο δικηγόρος της 68χρονης που πέθανε μετά από εμβολιασμό
10/05/2021Οι συγγενείς της 68χρονης γυναίκας που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Pfizer στην Πέλλα, ζητούν μέσω του δικηγόρου τους Αντώνη Ξυλουργίδη πλήρη διαλεύκανση της αιτίας θανάτου, καθώς όλα τα συμπτώματα της εν τέλει θανούσης, άρχισαν λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της.
Το SLpress επικοινώνησε σήμερα με τον δικηγόρο της οικογενείας ο οποίος είπε τα εξής: «Δεν ψέγουμε το εμβόλιο, όμως οι συγγενείς θέλουν να μάθουν τα αίτια θανάτου, καθώς η γυναίκα αυτή ήταν υγιέστατη, περπατούσε καθημερινά, δεν είχε ούτε υπέρταση, ούτε καν περιττό βάρος. Όμως λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό ένιωσε έντονη τάση για εμετό, ενώ παράλληλα μούδιαζαν τα πόδια και τα χέρια και είχε επιπλέον πυρετό. Ένιωθε μεγάλη αδυναμία στα άκρα, ουσιαστικά δεν μπορούσε να κινήσει φυσιολογικά ούτε τα άνω άκρα ούτε τα κάτω. Θα γίνει αύριο και νεκροψία νεκροτομή. Μάλιστα την ιατροδικαστική εξέταση δεν την ζητήσαμε μόνον εμείς, αλλά και το νοσοκομείο».
Σε ερώτησή μας για τον πόνο στο στήθος που περιέγραψαν χθες τα παιδιά της, αν παρέπεμπε σε έμφραγμα, είπε ότι δεν επρόκειτο για πόνο στο στέρνο, αλλά για μεγάλη δυσκολία στην κατάποση. Τα παιδιά της γυναίκας είπαν χθες ότι η μητέρα τους είχε και πυρετό και εμετούς και την πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά μετά από κάποιες εξετάσεις οι γιατροί απέδωσαν τα συμπτώματα στον εμβολιασμό και έκριναν ότι θα υποχωρούσαν γρήγορα, οπότε της έδωσαν εξιτήριο.
Επειδή τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν λίγες ώρες αργότερα, τα παιδιά την έβαλαν στο αυτοκίνητο για να την πάνε ξανά στο νοσοκομείο και μέσα στο ΙΧ η 68χρονη έχασε τις αισθήσεις της. Μόλις έφθασαν στο νοσοκομείο οι γιατροί την διασωλήνωσαν στην εντατική, αλλά δύο ώρες μετά η γυναίκα κατέληξε. Η εκλιπούσα έλαβε την δεύτερη δόση στις 4 Μαΐου.
Περιστατικό με νοσηλεύτρια
Ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί και τον Φεβρουάριο σε νοσηλεύτρια του νοσοκομείου της Κέρκυρας, αλλά δεν ήταν μοιραίο. Η 40χρονη νοσοκόμα μετά από αρκετές ημέρες ανέκτησε την κινητικότητά της. Η Ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αν και ανακοίνωσε τότε ότι θα συλλέξει στοιχεία, δεν έχει ενημερώσει για τα συμπεράσματά της για την παράλυση των κάτω άκρων, παρότι παρήλθαν τρεις μήνες. Το περιστατικό εκείνο είχε αποκαλυφθεί από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο.
«Πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου. Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά η συνάδελφος είχε αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια που είναι σοβαρή», είχε πει τότε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προτού η νοσηλεύτρια παρουσιάσει βελτίωση.
Τόσο η Pfizer, όσο και η Moderna ανέφεραν μεταξύ των σπάνιων παρενεργειών που καταγράφηκαν κατά τις κλινικές έρευνες την πάρεση προσωπικού νεύρου (Bell), δηλαδή την μερική παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου. Η υγεία της νοσηλεύτριας αποκαταστάθηκε πλήρως και έλαβε εξιτήριο στις 19 Φεβρουαρίου. Το εξιτήριό της από το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αναφέρει ως διάγνωση «παραλυτικό σύνδρομο, μη καθορισμένο».
Παρόμοιο περιστατικό χωρίς αίσθηση χεριών και ποδιών βίωσε και μια 33χρονη μητέρα στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, που παρουσίασε το σύμπτωμα 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό. Ανέκτησε την επομένη την κίνηση στα χέρια και άρχισε να κινεί τα ακροδάχτυλα των ποδιών. Δεν υπάρχει νεότερο ρεπορτάζ για την εξέλιξη της υγείας της Αμερικανίδας.
Η πάρεση Bell είναι αγνώστου αιτιολογίας. Εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, χωρίς όμως βεβαιότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη, ή σε όσους πέρασαν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, σε εγκύους, σε άτομα με δυσλειτουργία του προσωπικού νεύρου, σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ή έχουν όγκο στον εγκέφαλο, σε όσους πάσχουν από μυασθένεια gravis ή από τη νόσο του Lyme.
Επιλογή εμβολίων
Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του προς τον ΑΝΤ1, αρχές Ιουνίου, θα μπορουν όλοι να επιλέγουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν, αρκεί να ειναι βεβαίως διαθέσιμο στη χώρα και να έχουν γίνει οι συμπεφωνημένες παραδόσεις δόσεων. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Αθηνά Λινού σε συνέντευξή της προς το ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα” , δήλωσε ότι ειδικά οι νέοι πρέπει να μπορουν οπωσδήποτε να επιλέξουν εμβόλιο.
Όπως ανέφερε, ακόμη και οι Βρετανοί που ήταν “φανατικά” υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca το έχουν περιορίσει στις ηλικίες άνω των 40 ετών –η Ελλάδα το χορηγεί στους άνω των 30 μέχρι στιγμής. Ανέφερε και νεότερη βρετανική μελέτη που δείχνει αναλυτικά τους κινδύνους θρομβώσεων ανά ηλικιακή ομάδα και αυτή δείχνει με σαφήνεια ότι οι θρομβώσεις από άλλα αίτια είναι πολύ σπανιότερες στους νέους και ότι κατά συνέπεια δεν ευσταθεί η γενική δήλωση πως ειναι ίσες οι θρομβώσεις εμβολιασμένων προς τον αριθμό των θρομβώσεων στο γενικό πληθυσμό.
Στους ηλικιωμένους επίσης η πιθανότητα θρόμβωσης κατόπιν εμβολιασμού είναι μόλις 1 στο εκατομμύριο, όπως είπε η κα Λινού, ενώ στους νέους είναι 1 στους 60.000. Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών μάλιστα αποτελούν το 60% των θρομβωτικών επεισοδίων κατόπιν εμβολιασμού. Η καθηγήτρια κατέληξε στο ότι αυτό δείχνει πως και η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στον εμβολιασμό των νέων και να τους δώσει άμεσα τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου. Η ίδια είπε ότι η ενημέρωση και η επιλογή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και θα τονώσει την προθυμία για εμβολιασμό.