Τι δείχνει ο εμβολιασμός Βρετανών και Ρώσων με Pfizer και Sputnik

Έρευνα: Το αντιγριπικό βοήθησε και στον κορονοϊό Όλγα Μαύρου

Το ότι οι Βρετανοί ενέκριναν πρώτοι το εμβόλιο της Pfizer αλλά και το ότι οι Ρώσοι έχουν χορηγήσει το Sputnik V ήδη σε 12.000 άτομα του γενικού πληθυσμού, διαφωτίζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο για τις πιθανές παρενέργειες των συγκεκριμένων εμβολίων.

Για παράδειγμα, η Pfizer είχε αποκλείσει από τους εθελοντές όλα τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Στη Βρετανία δύο άτομα (γιατροί ή νοσηλευτές) που εμβολιάσθηκαν πριν από τρεις ημέρες, παρουσίασαν αναφυλαξία. Η εταιρεία είπε ότι “γνωρίζει τι συνέβη στην Βρετανία αλλά δεν σχολιάζει, και το μόνο που μπορεί να δηλώσει είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν αλλεργικές αντιδράσεις κατά τις κλινικές δοκιμές”.

Οι Βρετανοί τώρα αποφάσισαν να μην εμβολιασθεί κανείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας. Ως σοβαρά αλλεργικούς ορίζουν όσους έχουν την ιατρική σύσταση, να φέρουν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης. Οι Βρετανοί επίσης αποφάσισαν σε όλους τους χώρους εμβολιασμού να υπάρχει υποχρεωτικά (για παν ενδεχόμενο) συσκευή ανάνηψης.

Οι Καναδοί από πλευράς τους ανακοίνωσαν, ότι εγκρίνουν το εμβόλιο μόνο για τους άνω των 16, που σημαίνει (χωρίς να το αναφέρουν) ότι έχουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά του στις μικρότερες ηλικίες. Εν συνεχεία η Μoderna, αποφάσισε να κάνει κλινικές δοκιμές στις εφηβικές ηλικίες (12 έως 18), ώστε να ξέρει πώς λειτουργεί το σκεύασμά της σε μεγάλα παιδιά και σε εφήβους.

H Pfizer άρχισε περιορισμένη έρευνα στους παιδικούς εμβολιασμούς στα τέλη Οκτωβρίου και σε πολύ μικρό αριθμό, οπότε ακόμη δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα. Επισης απέκλεισε τις εγκύους  από τους εθελοντές. Όμως, τώρα συλλέγει δεδομένα από όσες γυναίκες εμβολιάσθηκαν (μεταξύ των εθελοντών) και εν συνεχεία έμειναν έγκυες. Από αυτές τις γυναίκες (που πάντως συνιστούν πολύ μικρό αριθμό) ίσως εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσον το εμβόλιο είναι ασφαλές για εγκύους.

Αλκοόλ και εμβολιασμός

Οι Ρώσοι διαπίστωσαν στην πράξη ότι, όταν κάποιος κάνει τις δύο δόσεις και εκτεθεί, μπορεί να νοσήσει και ότι πρέπει να περάσουν για σιγουριά 42 μέρες, προτού θεωρηθεί ότι ο εμβολιασμένος αποκτά ανοσία. Επίσης, διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν (ακόμη και λιγο) για λόγους άγνωστους (σε εμάς) δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία. Οι ειδικοί στη Ρωσία ανακοίνωσαν εκ των υστέρων, ότι όποιος εμβολιάζεται δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ για δύο μήνες.

Οι Ρώσοι δεν δέχονται ότι “δεν το προέβλεψαν” και δηλώνουν πως “απλώς εννοείτο εξαρχής, πως όποιος θέλει καλή ανοσοαπόκριση από έναν εμβολιασμό, δεν πρέπει να πίνει”. Εντούτοις έχει μεγάλη διαφορά το “δεν πρέπει να πίνει πολύ” από το να “μην πιεις για δύο μήνες”.

Οι Ρώσοι επίσης διαπίστωσαν ότι η ανοσοκατασταλτική θεραπεία (π.χ. ατόμων που πάσχουν από αυτοάνοσα ή ατόμων στα οποία έχει μεταμοσχευθεί όργανο) θα πρέπει για 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό, να διακόπτεται ώστε να μπορέσει ο οργανισμός τους να αναπτύξει αντισώματα. Αυτό που ανακοίνωσαν οι Ρώσοι ως περιορισμό του δικού τους εμβολίου, είναι πιθανόν να ισχύει και για άλλα εμβόλια, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί. Κάποιες κλινικές έρευνες έδειξαν καλή απόκριση σε ηλικιωμένους (που έχουν “πεσμένο” ανοσοποιητικό λόγω ηλικίας), όμως οι ανοσοκατεσταλμένοι φαρμακευτικά, αποτελούν διαφορετική κατηγορία.

Ο λόγος είναι ότι κάποια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και κάποιες χημειοθεραπείες (όχι όλα τα φάρμακα και όχι στον ίδιο βαθμό) δεν επιτρέπουν στον οργανισμό, να αναπτύξει επαρκή αντισώματα. Το εμβόλιο κατά συνέπεια δεν προκαλεί επαρκή ανοσία. Όσοι, έχουν κάνει μεταμόσχευση (που ειναι σχετικά λίγοι), αλλά και όσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήματα (που είναι πολλοί), και όσοι κάνουν χημειοθεραπεία για οποιαδήποτε κακοήθεια (επίσης πολλοί), καθώς και όσοι έχουν κακοήθεια ειδικά στο αίμα, αναλογίζονται αν θα πρέπει να στηριχτούν μάλλον αναγκαστικά μόνον στην ανοσία της αγέλης. Δηλαδή, να περιμένουν να εμβολιαστεί άνω του 60%-70%, του πληθυσμού, ώστε να σταματήσει η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Καρκίνος και κακοήθεια

‘Έχει διαπιστωθεί (από τη θνητότητα των προσβληθέντων από τον ιό), ότι όσοι πάσχουν από καρκίνο είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, αλλά δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο αν αυτό οφείλεται, σε κάποια “φρέσκια” χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν (επειδή αυτή έχει κατά κανόνα ανοσοκατασταλτική δράση) ή αν οφείλεται στο νόσημα καθ΄αυτό. Όσον αφορά στα αυτοάνοσα, η Pfizer είχε αποκλείσει αρχικά, από τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων  όσους έπασχαν από αυτοάνοσα νοσήματα και περιέλαβε μικρό αριθμό από αυτούς στα τελικά στάδια των ερευνών.

Όταν οι εταιρείες ανακοινώσουν τα πλήρη αποτελέσματα ή δοθούν στοιχεία από τη Ρωσία και τη Βρετανια, για όσα παρατηρούν από τους μαζικούς εμβολιασμούς, θα αποσαφηνιστεί αν κάποιες ομάδες ευπαθών σαν τους προαναφερόμενους, πιθανόν και να καλύπτονται εμβολιαστικά.

Για παράδειγμα κάποια ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα ή θεραπείες για κακοήθεια, δεν προκαλούν εξίσου μεγάλη ανοσοκαταστολή. Αυτό δυστυχώς από όσο γνωρίζουμε δεν το έχει ερευνήσει καμία μελέτη μέχρι στιγμής επαρκώς –την επίπτωση του ιού αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα που λαμβάνουν, ανοσοτροποποιητική ή ευθέως ανοσοκατασταλτική αγωγή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx