Αποζημίωση για νόσο ή θάνατο από εμβόλιο – Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας
10/05/2021Οι πολίτες που μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας ή να χάσουν τη ζωή τους λόγω του εμβολιασμού τους από οιοδήποτε εμβόλιο και όχι μόνο από αυτά κατά του κορονοϊού, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από τα διοικητικά δικαστήρια, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από προσφυγή μητέρας , η οποία έχασε το 7 ετών κοριτσάκι της μετά από τον εμβολιασμό του με το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ). Το παιδί απεβίωσε λίγο μετά τον εμβολιασμό από πανεγκεφαλίτιδα.
Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι για να αποζημιωθεί ο συγγενής από το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει η ενδεχόμενη βλάβη της υγείας να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Δηλαδή να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ βλάβης και εμβολίου. Αν ο πολίτης έχει υποστεί βλάβη στην υγεία του μπορεί να στραφεί κατά του κράτους, ζητώντας αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος για ποσά που θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).
Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει: «Σε περίπτωση που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού, ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».
«Στις περιπτώσεις αυτές, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου», αναφέρει το ΣτΕ .