“Πέρασαν” οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας από το Κονγκρέσο – Και οι Ρεπουμπλικανοί αψήφισαν τον Τραμπ –
11/12/2020Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε διάστημα 30 ημερών, καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021, παρά τις απειλές του απερχομένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση βέτο. Υπέρ ψήφισαν 84 γερουσιαστές και 13 κατά.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-40 από τη Ρωσία. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία. Παρότι είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με τον αμυντικό προϋπολογισμό, ότι τον θεωρεί αδύναμο και ότι πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα τον “φρενάρουν”, οι ψηφοφορίες έδειξαν ότι το κόμμα του τελικά τον αψήφισε.
Τι προβλέπεται
Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Προβλέπει επίσης την χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το σχέδιο Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act) είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ και 78 κατά) από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ότι πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις εντός 30 ημερών, αφαιρεί από τον πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών. Μπορεί όμως να χρονοτριβήσει αλλιώς.
Το σχέδιο αναφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, και καλείται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Η απειλή του Αμερικανού προέδρου να ασκήσει βέτο οφείλεται (τυπικά τουλάχιστον) σε ζήτημα άσχετο με τις ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, αφορά στο αίτημά του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου. Ο Τραμπ τουλάχιστον αυτό επικαλέστηκε πριν την ψηφοφορία, όπως αναφέρθηκε και σε άλλα δευτερεύοντα ζητήματα, χωρίς πάντως να αναφερθεί στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους.