Διπλό χτύπημα του AstraZeneca στην Κρήτη – Κακά μαντάτα για τους νέους (upd)
10/05/2021Ένας 35χρονος άνδρας από την Ιεράπετρα, ο οποίος είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca πριν από 12 ημέρες στο εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχοντας παρουσιάσει παράλυση από θρόμβωση στο αριστερό του πόδι.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο άνδρας εμφάνισε αρτηριακή θρόμβωση και εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του, ενώ γίνονται εξετάσεις και έρευνες για να φανεί, εάν υπάρχει συσχέτιση ή όχι με το εμβόλιο. Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις περιγράφονται ως οξύς πόνος, διαρκής σαν κράμπα, πάγωμα του άκρου σταδιακά (ή γρήγορα) και μούδιασμα, καθώς διακόπτεται η κυκλοφορία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος απώλειας του άκρου.
Περιστατικά με AstraZeneca
Την ίδια ώρα άλλος ένας Κρητικός, ένας 59χρονος μουσικός, παρουσίασε μια πολύ απειλητική για τη ζωή θρόμβωση, καθώς υπέστη πνευμονική εμβολή. Ο ασθενής νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα έντονα συμπτώματα που παρουσίασε φαίνεται ότι του έσωσαν τη ζωή, καθώς διακομίσθηκε έγκαιρα σε νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο 59χρονος ένιωσε έντονους πόνους στα πλευρά και τρομερό λαχάνιασμα, γεγονός που τον εξέπληξε καθώς ασκείται συστηματικά σε διάδρομο. Αυτή η δύσπνοια σε συνδυασμό με τον πόνο, τον έκανε να απευθυνθεί σε γιατρό.
Ο 59χρονος, που είχε λάβει το εμβόλιο της ΑstraZeneca, παρουσίασε τα συμπτώματα 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι γιατροί μη βρίσκοντας τίποτα στην πρώτη εξέταση, προχώρησαν “για καλό και για κακό” σε αξονική, η οποία έδειξε εμβολή. Μετά από αυτό εισήχθη αμέσως στην Εντατική, όπου έλαβε ενδοφλέβια αντιπηκτικά και σε μια εβδομάδα συνήλθε.
Οι εξετάσεις όμως συνεχίστηκαν, καθώς οι γιατροί αναζητούσαν και τα αίτια, ώστε να διερευνηθεί αν χρειάζεται κάποια θεραπεία διαρκείας. Ο μουσικός, ο οποίος έχει δύο παιδιά, έλαβε εξιτήριο χθες και αναρρώνει κατ΄οίκον, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι αρνητής των εμβολίων και ότι δεν ξέρει αν φταίει το εμβόλιο για την περιπέτεια με την υγεία του. Σκέφτεται ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για χρονική σύμπτωση και να υπάρχει άλλο ζήτημα υγείας που προκάλεσε την θρόμβωση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν βρέθηκε άλλο πρόβλημα υγείας.
Τα γυρίζουν οι Βρετανοί
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεότερη βρετανική έρευνα, οι θρομβώσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους νέους, άνδρες και γυναίκες, είναι περισσότερες από όσες πίστευαν. Γι’ αυτό, ακόμα και οι Βρετανοί που έδωσαν διεθνώς μάχη υπέρ του εμβολίου τους (είναι βρετανο-σουηδικό το σκεύασμα), αποφάσισαν πλέον να μην το χορηγούν στους κάτω των 40 ετών.
Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών της Βρετανίας, πριν δυο μήνες, όταν όλη η Ευρώπη “πάγωνε” το συγκεκριμένο εμβόλιο για να διερευνήσει τις θρομβώσεις που κατέγραψαν πρώτοι οι Αυστριακοί και οι Νορβηγοί, υποστήριζε ότι δεν έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξημένα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν, πάντως, την περασμένη Παρασκευή, ότι διακόπτεται η χορήγηση στους νέους, επειδή η εκδήλωση θρομβώσεων σε αυτούς, μετά από εμβολιασμό, είναι 17 φορές πιθανότερη από ό,τι στους ηλικιωμένους.
Ειδικά στις νέες γυναίκες είναι περίπου 25 φορές πιθανότερη. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών, στους μεγαλύτερους παρουσιάζει θρόμβωση κατόπιν εμβολιασμού ένας στο εκατομμύριο, ενώ στις ηλικίες 30 έως 40 ετών ο ένας στους 60.000. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις γυναίκες, καθώς η παρενέργεια είναι συνηθέστερη σε αυτές (το 60% των περιστατικών).
Οι Βρετανοί παραδέχθηκαν, επίσης, ότι μετά από εμβολιασμό καταγράφηκαν πέντε θάνατοι ανά εκατομμύριο δόσεων στις ηλικίες 30-39 ετών, ενώ μόλις δύο ανά εκατομμύριο δόσεων σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Είναι πιθανόν οι Βρετανοί να είναι τόσο λεπτομερείς στην ενημέρωσή τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους απέναντι στο εμβόλιο. Τότε βέβαια δεν είχαν αναλύσει κατά ηλικίες τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και δεν γνώριζαν ότι υπήρχε μεγάλη επίπτωση στους νέους, ενώ τώρα έχουν πληρέστερα δεδομένα.