“Ίσως οι εμβολιασμένοι να λειτουργούν ως ασυμπτωματικοί φορείς”
13/12/2020Ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, σε συνέντευξή τους προς τον ΣΚΑΙ έθιξε το ζήτημα μήπως οι εμβολιασμένοι μεταβάλλονται σε ασυμπτωματικούς φορείς. Το ίδιο θέμα θίγει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε», είπε ο κ. Λιγοξυγκάκης, «αν το εμβόλιο απλώς προστατεύει ατομικά εκείνον που το έκανε ή σταματάει και τη μετάδοση του ιού. Όπως και να έχει, όποιος κάνει το εμβόλιο θα είναι προστατευμένος. Μπορεί να γίνουν οι εμβολιασμένοι ασυμπτωματικοί φορείς, αρά ο ιός θα κυκλοφορεί. Θεωρώ ότι το εμβόλιο πρέπει να σταματάει και τη μετάδοση, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο».
«Η Pfizer δημοσίευσε αποτελέσματα που δείχνουν αποτελέσματα από την πρώτη δόση αλλά η δεύτερη δόση θα εξασφαλίσει τη μνημονική ανοσία που θα μας ακολουθεί για το περισσότερο διάστημα. Πρόκειται για την ανάμνηση του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρώτη συνάντηση με το αντιγόνο του ιού που γίνεται από το εμβόλιο, και υπάρχουν δυο επιμέρους πράγματα που πρέπει να συμβούν σε ιική μόλυνση, πρώτον τα αντισώματα που θα εξουδετερώνουν τον ιό, και δεύτερον ανθρωποκύτταρα που θα αναγνωρίζουν τυχόν μολυσμένα κύτταρα και θα τα σκοτώσουν. Σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει βρίσκουμε αντισώματα οχτώ μήνες μετά» είπε ο καθηγητής.
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, είπε ότι το θέμα αυτό δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά 100%.
«Σίγουρα ξέρουμε πως αν κάνει κάποιος το εμβόλιο υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει και αν νοσήσει, θα περάσει τον ιό πολύ ελαφρά. Άρα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, αλλά δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό».