Πρωτοφανής επίθεση στο Μπάιντεν – Και στις ΗΠΑ η μόδα των αποστράτων!
13/05/2021Με επιστολή που δημοσίευσαν περισσότεροι από 120 απόστρατοι ναύαρχοι και στρατηγοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αμφισβητούν εμμέσως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, κάνοντας λόγο για δικτατορική διακυβέρνηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν, καταγγέλλοντας την κατάληψη της εξουσίας από «μαρξιστές»! Η επιστολή έρχεται στη δημοσιότητα, μόνο λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του δεύτερου γράμματος των Γάλλων στρατηγών που προειδοποιούν τον πρόεδρο Μακρόν για εμφύλιο στη Γαλλία.
«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας ως Συνταγματική Δημοκρατία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την ίδρυσή μας ως κράτος το 1776», αναφέρει στην εισαγωγή της η επιστολή. «Η διένεξη είναι μεταξύ υποστηρικτών του σοσιαλισμού και του μαρξισμού, εναντίον των υποστηρικτών της συνταγματικής ελευθερίας.
Η τωρινή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση στα συνταγματικά μας δικαιώματα με έναν δικτατορικό τρόπο, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, με περισσότερα από 50 εκτελεστικά διατάγματα να έχουν υπογραφεί ταχύτατα, πολλά αναιρώντας τις αποτελεσματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.» Είναι εμφανές κατ’ επέκταση, ότι οι εν λόγω απόστρατοι είναι ιδεολογικά φίλα προσκείμενοι στον τέως πρόεδρο Τραμπ.
Οι πρώην αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που ανήκουν στην ομάδα “Flag Officers 4 America” αναφέρθηκαν και στις πολιτικές περιορισμού της πανδημίας, αναφερόμενοι σε αυτές ως «πράξεις ελέγχου του πληθυσμού», χαρακτήρισαν τα lockdown, το υποχρεωτικό κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων ως «ευθείες επιθέσεις στα θεμελιώδη μας δικαιώματα», ενώ βλέπουν και «λογοκρισία» του γραπτού και του προφορικού λόγου.
Ιδεολογικό πλαίσιο
Εν συνεχεία, κατέγραψαν μια σειρά από κινδύνους και προβλήματα στη συνολική πολιτική που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, προτείνοντας και κάποιες δικές τους λύσεις πάνω σε αυτά. Οι βασικοί άξονες με τους οποίους οριοθέτησαν οι υπογράφοντες τους υπαρξιακούς κινδύνους για την ελευθερία των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν συνοπτικά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, τις συνεργατικές σχέσεις της κυβέρνησης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, την επανεμπλοκή της χώρας στη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά και την έλλειψη ενεργειακής αυτάρκειας των ΗΠΑ.
Ειδική μνεία υπάρχει και για την πολιτική εργαλειοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων που περιφρουρούν το Καπιτώλιο, έναντι μιας «ανύπαρκτης απειλής», όπως την αποκαλούν, σε βάρος των δυνατοτήτων του αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό. Η στρατιωτική παρουσία για προληπτικούς λόγους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, είναι συνεχής μετά τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου, από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Όλα τα θέματα είναι βγαλμένα μέσα από το ευρύτερο πολιτικό μανιφέστο του προέδρου Τραμπ, που αν μη τι άλλο μέσα από τέσσερα χρόνια προεδρίας κατάφερε να συγκροτήσει μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία που να στηρίζει τις θέσεις του, ακόμα και μετά από την αποχώρηση του ίδιου από την προεδρία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, ότι σύμφωνα με έρευνα, η πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων, που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών και μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, έχει πειστεί ότι υπήρξε πράγματι κάποιου είδους αλλοίωση του αποτελέσματος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Κυριαρχία της ατζέντας Τραμπ
Θίγεται στην επιστολή και το θέμα της υγείας του νέου προέδρου Μπάιντεν, με τους απόστρατους να γράφουν «η νοητική και σωματική κατάσταση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οφείλει να είναι σε θέση να πάρει γρήγορες και έγκυρες αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια», ενώ συνεχίζουν, «Καλούμε όλους τους πολίτες να αναμειχθούν άμεσα σε τοπικό, πολιτειακό αλλά και εθνικό επίπεδο, ώστε να εκλέξουν αντιπροσώπους που θα δράσουν για να σώσουν την Αμερική.»
Η παρότρυνσή αυτή, έρχεται λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση της Λιζ Τσένεϊ από την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Η Λιζ Τσένεϊ, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπήρξε μια εκ των πιο ένθερμων αντιπάλων του προέδρου Τραμπ στο εσωκομματικό πεδίο. Ο Τραμπ την είχε προσωποποιήσει προεκλογικά ως το “πρόβλημα” με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές, έβαλε στόχο να την απομακρύνει από την ηγεσία του κόμματος (όπως και έγινε).
Η απόφαση της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας να απομακρύνει την Τσένεϊ από τις τάξεις της, σχολιάστηκε ως ένδειξη κυριαρχίας του πρώην προέδρου στο κόμμα. Η κατά τ’ άλλα φιλόδοξη επικριτής του Τραμπ, έχει τώρα να αντιμετωπίσει έναν εσωκομματικό αντίπαλο που διεκδικεί το χρίσμα του κόμματος για την έδρα της στη Βουλή, ο οποίος φυσικά θα απολαμβάνει και τη δημόσια στήριξη αλλά και χρηματοδότηση από μεριάς Τραμπ.