Το ινδικό στέλεχος επισπεύδει τη νέα δόση των εμβολίων
15/05/2021Ο Βρετανός πρωθυπουργός περιέγραψε ανήσυχος τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το “νέο” ινδικό στέλεχος που απασχολεί τους ειδικούς από διμήνου και τείνει να κυριαρχήσει σε περιοχές ειδικά της βορειοδυτικής Αγγλίας, ενώ στο Μάντσεστερ έχει ήδη αρχίσει πρόγραμμα μαζικότερων διαγνωστικών τεστ. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το προβληματικό στέλεχος με δύο καίριες μεταλλάξεις θα επισπεύσει την δεύτερη δόση του AstraZeneca αλλά και της Pfizer.
Είπε συγκεκριμένα ότι θα χορηγηθεί ίσως νωρίτερα από το προγραμματισμένο, η δεύτερη δόση του εμβολίου στους άνω των 50 ετών και στους ευπαθείς. Στο εξής η δεύτερη δόση σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών θα χορηγείται οκτώ εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση αντί για 12 εβδομάδες αργότερα. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής αφορά περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες ή το ένα έκτο του πληθυσμού της χώρας. Η ινδική παραλλαγή θεωρείται πιο μεταδοτική και από τη “βρετανική” που σάρωσε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας περιλαμβανομένης.
Να υπενθυμίσουμε όμως ότι η Βρετανία έχει και μια ιδιομορφία: λόγω της έλλειψης εμβολίων εξαρχής ακολούθησε την πολιτική “μία δόση για όλους και βλέπουμε για την δεύτερη”, με αποτέλεσμα τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και της Pfizer να χορηγείται με απόσταση σχεδόν τριών μηνών μεταξύ των δόσεων. Στις υπόλοιπες χώρες το χρονικό μεσοδιάστημα ήταν τρεις μήνες μόνον για το AstraZeneca ενώ για της Pfizer τηρούνταν η χρονική απόσταση των τριών εβδομάδων.
Για τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλεξ Μπουρλά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, λέγοντας ότι εκτιμά πως αυτή θα χρειαστεί περίπου 9 μήνες μετά την δεύτερη δόση. Αν ισχύσει το χρονοδιάγραμμα του Μπουρλά, για την Ελλάδα σημαίνει επανεμβολιασμό των υγειονομικών τον Σεπτέμβριο καθώς είχαν εμβολιασθεί πρώτοι, και “αναμνηστική” δόση των άλλων εμβολιασμένων σταδιακά εν συνεχεία.
Αναμνηστική δόση
Μιλώντας ο Μπουρλά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είπε ότι το διάστημα ανοσίας για το εμβόλιο της Pfizer είναι τουλάχιστον έξι μήνες και ότι θα χρειάζεται κανονικά μια επαναληπτική δόση κάθε χρόνο η μετά την παρέλευση 8-12 μηνών. Δεν δέχθηκε ότι το εμβόλιο της εταιρείας του ίσως δεν “πιάνει” τις μεταλλάξεις. Σε ό,τι αφορά στο αντιικό φάρμακο (σε μορφή χαπιού) που αναπτύσσει η Pfizer, αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλές. Πρόσθεσε όμως ότι ασφαλή συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι»
Στην τρίτη δόση του εμβολίου και τους ετήσιους εμβολιασμούς αναφέρθηκε σήμερα και ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Άλμπερτ Μπουρλά και είπε «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται αναμνηστικές δόσεις κάθε χρόνο». Ο ιδρυτής της BioNTech, συνεταίρου της Pfizer ως προς το εμβόλιο, Ογούρ Σαχίν, έχει δηλώσει ότι το σκεύασμα έχει την δυνατότητα να οπλίζει τον οργανισμό και για την ινδική μετάλλαξη, αλλά χρειάζεται ούτως ή άλλως “αναμνηστική δόση”. Δεν επεκτάθηκε στο κατά πόσον αυτή θα είναι διαφοροποιημένη για να καλύπτει περισσότερο τον οργανισμό από τα νέα στελέχη.
Συγκεκριμένα προ μηνός είχε πει ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Έξι μήνες μετά, η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Οπότε τοποθέτησε την ανάγκη επανεμβολιασμού στους 9 με 12 μήνες μετά την δεύτερη δόση, λέγοντας ότι με την τρίτη δόση προσφέρεται προστασία σχεδόν 100% από σοβαρή νόσηση.
Ανοσία στους ηλικιωμένους
Μέχρι στιγμής πάντως έχουν γίνει μόνο εργαστηριακές μελέτες για το ινδικό στέλεχος και δεν είναι σαφές στην πράξη αν το εμβόλιο καλύπτει επαρκώς ή όχι. Δηλαδή δεν έχει αναλυθεί ποσοστό ατόμων που μολύνθηκαν από αυτό το στέλεχος μετά τον εμβολιασμό τους και ποια πορεία είχε η κατάσταση της υγείας τους ανά εμβόλιο (αν είχαν λάβει το σκεύασμα της Pfizer ή της AstraZeneca ή άλλο).
Παράλληλα, και ανεξαρτήτως των ανωτέρω, βρετανική μελέτη δείχνει ότι όταν η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer χορηγείται τρεις μήνες μετά την πρώτη και όχι 21 μέρες μετά όπως σήμερα στις περισσότερες χώρες, αυξάνει σημαντικά την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού των πιο ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι άνω των 80 ετών παράγουν τριπλάσια αντισώματα όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση σε σύγκριση με το κενό των περίπου τριών εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.
Η μελέτη είναι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και έγινε σε συνεργασία με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Οι Βρετανοί το διαπίστωσαν μελετώντας 175 άτομα μεγάλη ηλικίας. Η επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης Δρ Χέλεν Πάρι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η μελέτη αυτή «είναι κρίσιμη, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους, καθώς η ανοσοποιητική αντίδραση στα εμβόλια μειώνεται με την ηλικία». Η Ρfizer από την αρχή σύστηνε και εξακολουθεί να συστήνει περίοδο τριών εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων.