Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών;
18/05/2021Αντιδράσεις αρκετών στελεχών έχει προκαλέσει η διαταγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να καταστεί άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων όσοι υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Το αρχηγείο από πλευράς του υποστηρίζει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιασθούν και ότι απλώς όσοι δεν εμβολιάζονται, θα μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες.
Η διαταγή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής ορίζει ότι στο εξής στην ΕΜΑΚ θα υπηρετούν μόνο όσοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό και στην αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση τους από άλλους υπάλληλους του Πυροσβεστικού Σώματος που θα έχουν εμβολιαστεί. Ζητείται μάλιστα από όλες τις υπηρεσίες εντός ολίγων ημερών (μέχρι την Παρασκευή, 21 Μαΐου) να αναφέρουν πόσοι από τους μονίμους υπαλλήλους (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, πυρονόμους και πυροσβέστες) έχουν ήδη εμβολιασθεί πλήρως, πόσοι έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και πόσοι δεν έχουν κάνει τίποτα από τα δύο προαναφερόμενα.
Όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου, θα αντικατασταθούν από εμβολιασθέντες συναδέλφους τους. Η απόφαση αναφέρει ότι κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων και η εντολή έχει σταλεί και στις οκτώ ΕΜΑΚ της χώρας. Καθώς οι εργαζόμενοι δεν απολύονται, η υπηρεσία δεν θέτει ζήτημα υποχρεωτικότητας. Όμως αναμένονται αντιδράσεις και προσφυγές, που θα τρενάρουν την εφαρμογή του μέτρου.
Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ
Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ληφθεί παρόμοια απόφαση. Στις ΗΠΑ προωθούν σιωπηρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών και του στρατού, εξαιρώντας όσους έχουν ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους να μην εμβολιάζονται. Δηλώνουν όμως ρητά στο προσχέδιο ότι δεν αποδέχονται ως αιτιολογία την άρνηση για προσωπικούς λόγους και δεν ξεκαθαρίζουν τι θα γίνεται με όσους αρνούνται τον εμβολιασμό.
Ουσιαστικά αν περάσει αυτή η “γραμμή”, ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός, παρότι ο Μπάιντεν το είχε παλαιότερα αποκλείσει. Τα σωματεία των Αμερικανών αστυνομικών, αλλά και των δασκάλων (επειδή σε κάποιες πολιτείες είχε τεθεί θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε αυτούς) αντέδρασαν πολύ έντονα. O πρόεδρος Μπάιντεν από πλευράς του τηρεί αποστάσεις και δηλώνει ότι αυτό το θέμα «είναι δύσκολο και θα το αφήσει στους επικεφαλείς των σωμάτων ασφαλείας».
Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια αμφιλεγόμενη απόφαση που αφορά σε άλλα εμβόλια, αλλά όμως εκδόθηκε προχτές και αποτελεί ίσως μία ένδειξη για την εξέλιξη στην αντιμετωπίση της πανδημίας. Η απόφαση αφορούσε προσφυγή (από το 2015) γονέων από την Τσεχία που δεν ήθελαν να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών τους για παιδικές ασθένειες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι «σε αυτή την περίπτωση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίος στις δημοκρατικές κοινωνίες και η τσεχική νομοθεσία με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ενεργεί προς το συμφέρον των παιδιών».
Διχάζει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Είναι η πρώτη απόφαση που βγαίνει από το δικαστήριο αυτό υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και παρότι αφορά παιδικές ασθένειες, εντούτοις επηρεάζει και τους τρέχοντες προβληματισμούς με την πανδημία. Υποχρεωτικός έχει γίνει ήδη ο εμβολιασμός στην Αυστραλία, για όσους εργάζονται σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος από τις 10 Μαΐου. Αν και θεωρητικά οι εργαζόμενοι σε αυτά μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε άλλα ξενοδοχεία, εντούτοις δεν παύει να αποτελεί στέρηση εργασίας, με αιτιολογία τον μη εμβολιασμό και άρα έμμεση υποχρέωση προς εμβολιασμό.
Σε μια πόλη της Πολωνίας όπου ο δήμαρχος πρότεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων, περίπου 200 άτομα αποπειράθηκαν να τον λιντσάρουν και δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ έγραψαν έξω από το σπίτι του “Μένγκελε” και άλλα απειλητικά συνθήματα. Ο διοικητής της περιφέρειας είπε ότι ούτως ή άλλως δεν είναι στη δικαιοδοσία του δημάρχου να εκδώσει τέτοιο διάταγμα, αλλά ούτε καν να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει προσλήψεις ανεμβολίαστων στις δημοτικές υπηρεσίες.
Στην Ελλάδα το τελευταίο σχόλιο επ’ αυτού του ζητήματος αφορούσε στα παιδιά, για τα οποία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απέκλεισε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους κατά του κορονοϊού. Ανοιχτό όμως έχει αφήσει το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο». Για τους ένστολους η πρώτη κρούση έγινε σήμερα.