Σε βουλγαρική μέγγενη τα Σκόπια – Παρέμβαση Μητσοτάκη
20/05/2021Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, η οποία οδεύει σε νέες πρόωρες εκλογές, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο, εκτός από διμερή θέματα και την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, συζήτησε και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, την σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή η επίτευξη προόδου στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επισήμανε βεβαίως ότι αυτό πρέπει να γίνει, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης, από αυτές τις χώρες, όλων των κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Σόφια έχει θέσει βέτο στις συζητήσεις ανάμεσα στα Σκόπια και τις Βρυξέλλες για το θέμα της “μακεδονικής ταυτότητας” και της “γλώσσας”. Η συζήτηση μάλιστα που άνοιξε στην ΕΕ για ενδεχόμενη αποσύνδεση της περίπτωσης της Βόρειας Μακεδονίας από την αντίστοιχη της Αλβανίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Ο Ζάεφ διαμήνυσε σε τόνους τελεσιγράφου, ότι τέτοιο θέμα δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, επισημαίνοντας ότι το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ακολούθησαν βέβαια οι γνωστές δηλώσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών περί διαρκούς στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, οι οποίες συνοδεύτηκαν και με την υπόσχεση για την αποστολή κάποιων εμβολίων κατά της Covid-19.
Ενδιαμέσως, ο Ζάεφ ήρθε στην Αθήνα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και είχε την δεύτερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό (η πρώτη είχε γίνει πριν έναν χρόνο στο συνέδριο του Economist). Στην Αθήνα, Μητσοτάκης και Δένδιας εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, υπό την προϋπόθεση της πλήρους τήρησης των προαπαιτούμενων, τα οποία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα περιλαμβάνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όσο υπάρχει Σόφια …
Η Σόφια, ωστόσο, επιμένει και ο πρωθυπουργός της Βορειας Μακεδονίας απηύθυνε πριν τρεις ημέρες νέα έκκληση στην Βουλγαρία να προχωρήσει σε άρση του βέτο και να σεβαστεί την προηγούμενη απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ. αποδέκτης της έκκλησης ήταν μάλιστα ο πρόεδρος Ράντεφ, με τον οποίο συνομίλησε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ζάεφ την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει άλλωστε σε αυτό και ειδικά σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία και την προστασία των “μακεδονικών” προϊόντων. Από την άλλη καθυστερεί, ωστόσο, να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο λόγος είναι βέβαια η άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το ενδεχόμενο αυτά τα πρωτόκολλα να μην υπερψηφιστούν από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό, το βουλγαρικό βέτο δείχνει να βολεύει την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά όταν δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στη στάση της Σόφιας, τουλάχιστον πριν τις εκλογές της 11ης Ιουλίου. Το βουλγαρικό βέτο άλλωστε μονοπωλεί τις συζητήσεις για το θέμα της “Βόρειας Μακεδονίας”, αποτραβώντας το ενδιαφέρον από άλλες επιμέρους εκκρεμότητες.