Spiegel: Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν επιστήμονες για προπαγάνδα υπέρ του Ερντογάν

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Για προπαγάνδα υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «με τον μανδύα της επιστήμης και της έρευνας», κατηγορούν την τουρκική δεξαμενή σκέψης «Seta» οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel» που φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος σε εμπιστευτική έκθεσή της «για την παραπληροφόρηση από εξτρεμιστές και ξένες υπηρεσίες» αναφέρει ότι η δεξαμενή σκέψης “Seta” που δραστηριοποιείται και στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται για τη δημοσιοποίηση των απόψεων της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Ως παράδειγμα αναφέρεται μια έκθεση της δεξαμενής σκέψης Seta με τίτλο “Ευρωπαϊκή Έκθεση για την Ισλαμοφοβία” όπου υποστηρίζεται ότι «η ισλαμοφοβία είναι πανταχού παρούσα σε βασικές σφαίρες δραστηριότητας της γερμανικής κοινωνίας». Οι μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν και άλλες “ερευνητικές” δημοσιεύσεις της Seta, όπως για το κουρδικό ΡΚΚ ή το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, επισημαίνοντας ότι όλες οι τοποθετήσεις «ταυτίζονται πλήρως με την ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης». Το Spiegel τονίζει ότι από την Seta δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Seta βασίζεται εν μέρει σε επιστημονικές μελέτες, αλλά «συνολικά ο όρος “ισλαμοφοβία” καθορίζεται στα κείμενά της think tank ανεπαρκώς και εργαλειοποιείται πολιτικά».

Προπαγανδιστικό εργαλείο

Πέρα από την έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και τα όσα αναφέρει το Spiegel, μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της “δεξαμενής σκέψης” δείχνει ότι είναι καθαρά προπαγανδιστική, όπως προκύπτει από το άρθρο για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τον ορισμό ΑΟΖ αλλά και από την τοποθέτηση της ίδιας “δεξαμενής σκέψης” για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης έχει και άρθρο για την “Ποινικοποίηση του ισλαμικού ακτιβισμού” αλλά και για τα  “Εγκλήματα πολέμου της Αρμενίας”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx