Κορονοϊός: Εξελίξεις της πανδημίας σε όλον τον κόσμο – εμβόλια

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορονοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές. Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ. Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς. Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς — οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές. Η οργάνωση People’s Vaccine Alliance έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα όφειλαν να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς θύμισαν πως ο μηχανισμός COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, εγγυώμενος δικαιότερη πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά ως αυτό το στάδιο έχει εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δόσεις, αριθμό υποτετραπλάσιο από τον στόχο του, που είναι να διανείμει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021. Το πρόγραμμα, που αναγγέλθηκε τον Απρίλιο, έχει σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού και να εξασφαλιστεί η διανομή τους με δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Ως εδώ, έχει συγκεντρώσει τη μισή χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία — χώρες κλειδιά στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων — δεν έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.130 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 1.444.646. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 161 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 39.356 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Νότια Αφρική: 7.552 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.552 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 873.679. Ακόμη 210 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 23.661 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Παναμάς: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού το οποίο ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech. Η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου αναμένεται στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενημέρωσε η υφυπουργός Υγείας Ιβέτ Μπάριο. Η γειτονική Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι επίσης προχώρησε στην έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου. Άδειες για την κατεπείγουσα χρήση του έχουν ήδη χορηγήσει οι αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν, του Μεξικού, της Σαουδικής Αραβίας και της Σιγκαπούρης.

Μεξικό: 11.228 νέα κρούσματα κορονοϊού, 801 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.228 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 801 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 115.099 νεκρούς επί συνόλου 1.267.202 καταγεγραμμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης της χώρας όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων παγκοσμίως έχουν επισημάνει ότι οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Χιλή: Σχεδόν 1.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.498 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 575.329. Παράλληλα, άλλοι 18 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 15.949 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις απηύθυνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκκληση στους πολίτες να «πηγαίνουν αμέσως σε κέντρο υγείας μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα» της νόσου που προκαλεί ο ιός.

Ρεκόρ στη Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα επιβεβαιώθηκαν 1.078 κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό που έχει καταγραφεί ως εδώ, ενημέρωσε σήμερα η κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Το ρεκόρ καταγράφηκε τρεις ημέρες αφότου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά στη χώρα της Ασίας από τον Ιανουάριο, όταν είχε διαγνωστεί η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων έφθασε πλέον τις 45.442.

Η KDCA ανέφερε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 12 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 612 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Οι δεκατρείς θάνατοι που είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ήταν ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων μέχρι τώρα. Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκε σε 226 (+21 σε 24 ώρες).

Κόστα Ρίκα: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Το υπουργείο Υγείας στην Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν κατά του νέου κορονοϊού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech. Άδειες για την κατεπείγουσα χρήση του σκευάσματος έχουν ήδη χορηγήσει οι αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν, του Μεξικού, της Σαουδικής Αραβίας και της Σιγκαπούρης.

Ισημερινός

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 176 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 20 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων ως εδώ σε 9.357 νεκρούς επί συνόλου 202.356 μολύνσεων. Ωστόσο το υπουργείο σημειώνει πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.539 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κάτι που δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί. Οι 24 επαρχίες του Ισημερινού καταγράφουν όλες αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται σε εντόπια μετάδοση, με τέσσερις να αναφέρουν τις περισσότερες. Την πρώτη θέση στον κατάλογο καταλαμβάνει η Πιτσίντσα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο, με 72.337 κρούσματα και 2.015 θανάτους επισήμως. Πρόκειται για το 35,7% των μολύνσεων στη χώρα. Στο Κίτο, τα κρούσματα είναι 66.645.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx