Μόνο 150.000 Έλληνες και 50 εκατ. Κινέζοι (!) θα μπορέσουν να εμβολιασθούν σε πρώτη φάση

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Επιβεβαιώθηκε το slpress στις 4 Δεκεμβρίου, όταν είχε γράψει ότι θα παραλαμβάναμε λιγότερα εμβόλια απ΄όσα λογαριάζαμε, καθώς  η Pfizer είχε ανακοινώσει τότε ότι “λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα παράδοσης αλλά και τεχνικών ζητημάτων σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου”, θα παρέδιδε λιγότερα εμβόλια απ΄όσα υποσχέθηκε ανά τον κόσμο.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι παρότι οι Κινέζοι διαθέτουν (κατά δήλωσή τους) τέσσερα εμβόλια, παρήγγειλαν κι εκείνοι 100  εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer για να εμβολιάσουν 50 εκατ. ομοεθνείς τους. Oι Ρώσοι δεν έκαναν το ίδιο, αλλά ανήγγειλαν συνεργασία με την Astrazeneca σε κλινικές δοκιμές. Πιθανόν οι Κινέζοι να παρήγγειλαν το εμβόλιο της Pfizer με το σκεφτικό των Ρώσων, που έχουν δηλώσει ότι “όσο περισσότερα εμβόλια διαθέτουμε, τόσο το καλύτερο, ώστε το ένα να καλύπτει όσους δεν καλύπτει το άλλο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις”.

Πάντως οι δοκιμές του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm ανεστάλησαν στο Περού μετά την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων σε έναν εθελοντή και ζήτημα ανέκυψε επίσης στη Βραζιλία για ένα δεύτερο κινεζικό εμβόλιο, το CoronoVac. Το Αμπού Ντάμπι έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα να εμβολιάζει τους κατοίκους του με το εμβόλιο της Sinopharm (αυτό που οι Περουβιανοί προς το παρόν σταμάτησαν).

Τα λιγότερα εμβόλια της Pfizer

 

H μείωση στο μισό των παραδόσεων της Pfizer  μοιραία επηρέασε όλη την Ευρώπη –της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Όπως είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί για 500.000  δόσεις, στην Ελλάδα θα παραδοθούν 300.000, που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση μόνον 150.000.

Αυτό πρακτικά με τη σειρά του σημαινει ότι σωστά προειδοποιούν μέρες τώρα οι λπιμωξιολόγοι, ότι πιθανόν να κάνουμε και Πάσχα αλλά ίσως και Δεκαπενταύγουστο με μέτρα, καθώς (όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, ακόμα και όσα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά) η ασπίδα προστασίας ειδικά του ευάλωτου πληθυσμού συνίσταται στην “ανοσία της αγέλης” ή “συλλογική ανοσία”, δηλαδή στον εμβολιασμό άνω του 60% του πληθυσμού.

Από λίγο σε όλους, όμως…

Η μείωση του αριθμού των εμβολίων επηρεάζει με αυτή την έννοια (της καθυστέρησης στην επιδιωκόμενη ανοσία της αγέλης) όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ οι εμβολιασμοί αποφασίσθηκε να αρχίσουν μαζικά και συγχρόνως, πλην όμως κάποιοι ειδικοί έχουν μια επιφύλαξη, ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αρχίσει σε φάση έξαρσης του ιού όπως ειναι τώρα στην Ευρώπη.

Πέρα από αυτή την ένσταση (από το φόβο δημιουργίας ανθεκτικών στελεχών κατά τη “συνάντηση” εμβολίου και ιού σε μεγάλη διασπορά), υπάρχει και το θέμα της συλλογικής ανοσίας, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 10% των πληθυσμών των ευρωπαϊκών λαών. Η μοιρασιά των δόσεων δηλαδή, αν και δημοκρατική και λογική, εντούτοις αποδυναμώνει την απόδοση του εμβολίου σε κάθε χώρα και σε όλες τις χώρες συνάμα, γιατί σε πρώτη (και πιθανόν σε δεύτερη φάση) θα εμβολιάζεται πολύ μικρό ποσοστό των πληθυσμών.

Και καθώς ακόμη είναι άγνωστο πόσο κρατά η ανοσία, είναι πιθανό να χρειάζεται και δεύτερη δόση μέσα στο 2021, οπότε ο αριθμός των παραδιδόμενων εμβολίων θα παίξει κρίσιμο ρόλο. Η Pfizer έχει δηλώσει ότι είναι βέβαιη πως η ανοσία κρατάει δύο μήνες αλλά δεν έχει παραδώσει στοιχεία για μεγαλύτερο διάστημα και υποσχέθηκε να παρέχει νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου. Επισης δήλωσε ότι ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπισε στα τέλη Νοεμβρίου και ότι εντός του 2021 θα παραδώσει τις δόσεις που είχε δεσμευθεί να παραδώσει σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία αλλά και Κίνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx