Τσίπρας: Οι εργασιακοί χώροι στη Δυτική Αττική και η ανυπαρξία ελέγχων
18/12/2020«Η διαρκής ανυπαρξία προληπτικών μέτρων και η ελλιπής αντιμετώπιση της πανδημίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους μετά από 9 μήνες δεν είναι απλά λάθος, αλλά συνειδητή επιλογή», επισημαίνει σε παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας, ανέβασε την ακόλουθη ανάρτηση στο facebook:
«Η κατάσταση στη Δυτική Αττική είναι μία ακόμη απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, ένα ακόμη δείγμα της εγκληματικής αδιαφορίας σε βάρος της υγείας των πολιτών. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα μαγαζιά και στη Δυτική Αττική. Την Πέμπτη να κλείσουν. Δεν είχαν άραγε κανένα έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου στη περιοχή; Ή μήπως είχαν και το έκρυβαν κάτω από το χαλί;
Τόσο καιρό η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων φωνάζει πως δεν έχει επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία καθημερινά ανά περιφέρεια, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Εδώ και ένα μήνα φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στη Δυτική Αττική ζητούν μαζικά τεστ λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι δεν έδωσαν καμία σημασία.
Σε κάθε περίπτωση, η διαρκής ανυπαρξία προληπτικών μέτρων και η ελλιπής αντιμετώπιση της πανδημίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους μετά από 9 μήνες δεν είναι απλά λάθος, αλλά συνειδητή επιλογή. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στη Δυτική Μακεδονία, όπου άφησαν τα μεγάλα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Διότι συνειδητή τους επιλογή ήταν:Να μην κάνουν μαζικά τεστ μέσω του ΕΟΔΥ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Να νομοθετήσουν ότι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του κ. Βρούτση να δουλεύουν ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν «τη ζημία που προκάλεσαν στην επιχείρηση». Να θέσουν σε αδράνεια το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να αρνούνται εδώ και μήνες να απαντήσουν ποιοι και πόσοι έλεγχοι γίνονται.
Να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς καμία μέριμνα για την οικονομική στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε εκείνες τις κατ’ εξοχήν λαϊκές και εργατικές περιοχές της Αττικής.
Τώρα, για μια ακόμη φορά, αφού η ζημιά έχει ήδη γίνει, αποφασίζουν σκληρό lockdown. Και βαφτίζουνε θύτες τα θύματα. Πάλι φταίνε οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. Αυτοί που συνωστίζονται στα εργοστάσια του Ασπροπύργου, στα μετρό της Αθήνας, στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, στις βιομηχανίες της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτοί που «εξαρτώνται από το μισθό τους». Ο λαϊκός κόσμος της Δυτικής Αττικής χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης, σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση στην περιοχή και μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σοβαρότητα, διαχειριστική επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία. Πράγματα ξένα για μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας στα χρονικά με το βούρδουλα, το ψέμα και τον κοινωνικό αυτοματισμό».
Ο περιφερειάρχης από πλευράς του λέει ότι δεν ξέρει τι μπορεί να γίνεται στους εργασιακούς χώρους αφού η περιοχή έχει εκατοντάδες μονάδες, αλλά θεωρεί ότι τα κρούσματα δεν σημειώνονται σε εργαζόμενους, επειδή καταγράφονται σε κατοίκους της περιοχής. Αυτό εντούτοις δεν αναιρεί την ύπαρξη κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, αφ΄ενός γιατί πολλοί κάτοικοι εργάζονται στις μονάδες της περιοχής, αφ΄ετέρου διότι δεν γίνονταν μέχρι χτες έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε εργοστάσια.