Στην μεσαία τάξη στοχεύει ο Τσίπρας

Στην μεσαία τάξη στοχεύει ο Τσίπρας, Σπύρος Γκουτζάνης

Σαν πολύφερνη νύφη, η μεσαία τάξη μπαίνει ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα έναντι της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, είχε σαν αιχμή του δόρατος, πέρα από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω των συνεπειών της πανδημίας στην στην οικονομική τους κατάσταση.

«Προδώσατε τη μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και του θύμισε τις επαγγελίες του για τους μικρομεσαίους, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τις οποίες αθέτησε. Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Κατέθεσε και μία πρόταση που εκλαμβάνεται σαν βάλσαμο από το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών: «την διαγραφή των ιδιωτικών χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία».

Εννοείται ότι είναι κυρίως χρέη που επισώρευσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο εμπόριο και στην εστίαση, όπως και η μικρή βιοτεχνική παραγωγή, λόγω των παρατεταμένων απαγορεύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται σε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε και τα ταμειακά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών.

Το επιχείρημα προς τους μικρομεσαίους μοιάζει ακράδαντο: Αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 30,5 δις, τότε γιατί να μην διατεθούν τέσσερα μόλις δισ. για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι της αγοράς που στο κάτω-κάτω πληρώνουν τις συνέπειες της πανδημίας, και δεν έχουν προσωπική ευθύνη για την δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί;

Σημείο καμπής η οικονομία

Η πρόταση μάλιστα και η επίθεση του Τσίπρα προκάλεσε νευρικότητα στον πρωθυπουργό, όπως φάνηκε και από τις άκομψες παρατηρήσεις του προς τον Νίκο Φίλη, «ανήκετε σε ευπαθή ομάδα» του είπε και από τον οποίο ούτε ζήτησε μετέπειτα συγγνώμη, αλλά και προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την φράση «είστε επικίνδυνος για την δημόσια υγεία». Και μάλιστα τα έλεγε αυτά ο πρωθυπουργός που είχε φωτογραφηθεί στην Πάρνηθα “ανέμελος”, δίχως μάσκα και αγκαλιά με πέντε περαστικούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής της και έχει αρχίσει η φθορά της. Καταγράφεται αυτό, εκτιμά, σε όλες τις μετρήσεις, με την αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών, κυρίως για τα λάθη, τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η διαχειριστική ανεπάρκεια αποδομεί και το αφήγημα της αποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους. Αλλά η δυσαρέσκεια δεν περιορίζεται στους χειρισμούς της πανδημίας.

Επεκτείνεται στην οικονομία και συνοδεύει την μεγάλη αγωνία των πολιτών για τις εξελίξεις στους επόμενους μήνες. Επιπλέον σταθερά υπάρχει δυσαρέσκεια για τα ελληνοτουρκικά και την υποχωρητική στάση του Μεγάρου Μαξίμου στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Σταδιακά όμως αρχίζει και δημιουργείται δυσφορία για τις πολλές και μεγάλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της δημοκρατικής λειτουργίας και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Αυτό το κοινό μάλιστα έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν είναι το δεξιό κοινό της ΝΔ, αυτό επιβραβεύει τον αυταρχισμό ενώ διαφωνεί με τις υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, αλλά το κοινό που προσέγγισε ο Μητσοτάκης από τον μεσαίο χώρο, πατώντας στην θεσμική υποβάθμιση που παρατηρήθηκε την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εσωκομματική γκρίνια

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η μετατόπιση της μεσαίας τάξης θα είναι καθοριστική για τους πολιτικούς συσχετισμούς. Θεωρεί ότι η σημαντικό κομμάτι της μεσαίας τάξης έχει αρχίσει και αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης και αρχίσει να μετατοπίζεται προς την δική του πλευρά, τότε θα γύρει και η πολική ζυγαριά.

Μέχρι στιγμής πάντως η φθορά της κυβέρνησης, την οποία αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου και θεωρεί ότι θα ανακοπεί και σε ένα βαθμό θα αναστραφεί από την εκστρατεία του εμβολιασμού, όπως και από τα χρήματα που θα ρίξει στην οικονομία από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ, δεν μεταφράζεται σε δημοσκοπικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό μάλιστα συντηρεί την χαμηλής έντασης γκρίνια και δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αιτιάσεις, με την βοήθεια και την διόγκωση του συστημικού τύπου, κατευθύνονται προς τον Αλέξη Τσίπρα που «δεν παρουσιάζει μία διαφορετική πρόταση από την κυβέρνηση για να πείσει την κοινωνία και να εισπράξει τις απώλειες του κυβερνητικού κόμματος». Συνοδεύονται δε, από προβολή άλλων στελεχών που τυχαίνει να εμφανίζονται με μέτωπο κατά του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας να σέρνονται φήμες για αλλαγή ηγεσίας “εάν και όταν”.

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν να υπάρξουν εξελίξεις στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, που όμως συναρτώνται και από τις εσωτερικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ. Έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό όπου είπε: «όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μία αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό, μία προοδευτική κυβέρνηση».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μίλησε και για πιέσεις των ΜΜΕ ώστε να γίνει το κόμμα παρακολούθημα της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αμέσως στην κ. Γεννηματά λέγοντας ότι «άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά για την ανάγκη να υπάρξει μετά από αλλαγή συσχετισμών, προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και το θεωρώ εύλογο».

Τα σενάρια στα πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια, τα όποια στην ομιλία της έδειξε ότι έχει υπόψη η Γεννηματά, κάνουν λόγο για αμφισβήτηση και ανατροπή της στους προσεχείς μήνες, για να προκύψει μία ηγεσία πιο φιλική προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προοπτική της συγκυβέρνησης πριν ή μετά από πρόωρες εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι