Οι νέες τεχνολογίες που μας επιφυλάσσει το 2021
23/12/2020Το 2020 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και άλλης δραστηριότητας χρειάστηκε να μετασχηματιστεί και να λαμβάνει χώρα… εξ αποστάσεως. Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή πολλών ανθρώπων, ακόμα και μη εξοικειωμένων με το διαδίκτυο και την εκτεταμένη χρήση του. Όμως, το 2021 πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύουν σε ένα νέο είδος ψηφιακού μετασχηματισμού με νέες και εξελιγμένες τεχνολογίες.
Σε αυτόν τον μετασχηματισμό κατέχει περίοπτη θέση το cloud computing, το λεγόμενο υπολογιστικό νέφος, το οποίο επιτρέπει σε άτομα και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν προγράμματα, αρχεία και περιεχόμενο που λειτουργεί και είναι αποθηκευμένο απευθείας σε απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων. Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες cloud computing αναμένεται να γνωρίσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης, ενόψει των νέων αναγκών, σε όγκο και είδος υπηρεσιών, που δημιούργησε η πανδημία.
Στην ίδια λογική, εξυπηρετώντας δηλαδή νέες ανάγκες, θα κινηθεί και το νέο λογισμικό που θα χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις και το εμπόριο, με σκοπό την “ανέπαφη” δραστηριότητα. Αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο τις ανέπαφες συναλλαγές, που αφορά κυρίως τους πελάτες/αγοραστές, αλλά και τους εργαζόμενους που διαχειρίζονται εξοπλισμό, προϊόντα, δέματα κ.λπ. Πρόκειται για τα λεγόμενα “covid-safe” συστήματα, τα οποία, παρά τις εξελίξεις με το εμβόλιο, δεν θα παύσουν να θεωρούνται χρήσιμα.
Σε αυτά εντάσσονται, φυσικά, οι γραμμωτοί κώδικες (QR codes), οι οποίοι θεωρούνταν μια μάλλον… αποτυχημένη εφεύρεση, τουλάχιστον σε επίπεδο ευρείας χρήσης, αλλά πλέον έχουν επανέλθει σε μαζικό επίπεδο. Σε πολλές χώρες του κόσμου τα QR codes χρησιμοποιούνται και πάλι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την πληρωμή λογαριασμών μέχρι την είσοδο σε κτίρια.
Μετάβαση σε νέα εποχή
Το 2020 ήταν, επίσης, ένα έτος αισθητής διείσδυσης προγραμμάτων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης (machine learning/artificial intelligence), τουλάχιστον σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Εφαρμόζονται συνήθως στην ανάλυση δεδομένων και την παραγωγή προβλέψεων, αλλά έχουν επεκταθεί σημαντικά στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, την εξυπηρέτηση πελατών κ.ά.
Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν από τα γνωστά –πια– “ρομποτάκια” άμεσων μηνυμάτων (chatbot) και απάντησης κλήσεων, λογισμικό που εξυπηρετεί καταναλωτές να βρουν τα προϊόντα που θέλουν στο διαδίκτυο, προγράμματα γρήγορης καταχώρησης δεδομένων, συστήματα ρομποτικής στους χώρους αποθήκευσης και διανομής προϊόντων (logistics), προγράμματα υπολογισμού για τα παιχνίδια στοιχημάτων κ.ά.
Όπως μαρτυρά η πραγματικότητα και επισημαίνουν οι γνώστες επί του θέματος, ακόμα δεν έχουν τελειοποιηθεί αυτές οι εφαρμογές, δεν αποκλείεται όμως το 2021 να δούμε πιο “έξυπνα” τέτοια προγράμματα, που θα αυτοματοποιήσουν ακόμα περισσότερες εργασίες. Νέες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα δούμε, τα επόμενα χρόνια, στον τομέα της Υγείας, με προγράμματα υποστήριξης διάγνωσης και συσχετισμό κλινικών δεδομένων από τους ασθενείς, που θα βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει καλύτερα και γρηγορότερα τη δουλειά του.
Στον τομέα της Υγείας, μάλιστα, είναι που αναδείχθηκε φέτος η αξία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), δεδομένου ότι αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην κάλυψη των ελλείψεων προστατευτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού κατά την έξαρση της πανδημίας (από μάσκες μέχρι στυλεούς για δειγματοληψία). Το 3D printing εξαπλώνεται σταθερά στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ολοένα και περισσότερα εξαρτήματα, εργαλεία και εξοπλισμός εκπαίδευσης κατασκευάζονται με αυτή την τεχνολογία, η οποία ενισχύεται και με “οικολογικά” επιχειρήματα, καθώς θεωρείται ότι έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σούπερ υπολογιστές
Τα διάφορα πεδία της ψηφιακής τεχνολογίας είναι προφανώς αλληλένδετα μεταξύ τους και η πρόοδος σε ένα τομέα μπορεί να ενισχύσει την πρόοδο και τη λειτουργικότητα ενός άλλου. Μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές που αναφέραμε είναι το quantum computing, δηλαδή η κβαντική υπολογιστική. Πρόκειται για μια τεχνολογία έχει τις ρίζες της στην κβαντική θεωρία, με βάση την οποία η ύλη μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κύμα σε ατομικό και υποατομικό επίπεδο.
Τα στοιχεία που αποθηκεύουν πληροφορίες στους κλασικούς υπολογιστές, δηλαδή τα bits, στους κβαντικούς ονομάζονται qubits και θεωρείται ότι μπορούν να αποθηκεύσουν υπερπολλαπλάσιο όγκο πληροφοριών. Και συνεπώς και να τον επεξεργαστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019 η Google παρουσίασε έναν κβαντικό υπολογιστή που πραγματοποίησε σε 200 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό για τον οποίο ο πιο ισχυρός “συμβατικός” υπολογιστής θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια.
Στο μεταξύ, ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με χώρες όπως η Κίνα είναι τεράστιος και σε αυτό το πεδίο. Κινεζικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου ότι δημιούργησε κβαντικό υπολογιστή που ξεπέρασε αυτόν της Google, και ο οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει έναν υπολογισμό 100 τρισεκατομμύρια φορές γρηγορότερα από έναν συμβατικό.
Ακόμη, οι εφαρμογές των κβαντικών υπολογιστών στη βιομηχανία ή άλλους τομείς δεν είναι εφικτές, αφού η τεχνολογία πρέπει να “ενσωματωθεί” σε επεξεργαστεί που να μπορεί να προγραμματιστεί για να εκτελέσει διάφορες εργασίες. Παρόλα αυτά, κράτη και εταιρείες από τη Δύση ως την Ανατολή επενδύουν τεράστια ποσά, γνωρίζοντας ότι η κβαντική τεχνολογία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο μέλλον.