“Κατάσκοπος” για τον Ερντογάν ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ!

Για τη Γάζα η νέα κόντρα Ερντογάν-Μπάιντεν – Γιατί απασφάλισε ο “σουλτάνος”, slpress

Οργισμένα αντέδρασε ο Ερντογάν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Την ίδια ώρα, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε εκ νέου σήμερα τον αυτοεξόριστο αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ σε περισσότερα από 27 έτη φυλάκισης.

Ο πρώην διευθυντής της Cumhuriyet (Δημοκρατία) εξελίχθηκε σε υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Ερντογάν, όταν αποκάλυψε, το 2015, ότι η Άγκυρα στέλνει όπλα σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία, ανάμεσά τους η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Για την έρευνα αυτή, η οποία συνοδευόταν από οπτικό υλικό, ο Ντουντάρ καταδικάσθηκε πρωτοδίκως, τον Μάιο του 2016, σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών. Η κατηγορία τότε ήταν η αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Σήμερα, ο Τούρκος δημοσιογράφος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών και έξι μηνών για «αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και κατασκοπεία» (σε ό,τι αφορά την αποστολή από την Άγκυρα οπλισμού σε τζιχαντιστές) και σε φυλάκιση 8 ετών και εννέα μηνών για «συνδρομή προς τρομοκρατική οργάνωση» (διασύνδεση με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ).

Διώξεις Ερντογάν κατά δημοσιογράφων 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αμέσως μετά την πρώτη καταδίκη, το 2016, ο Τζαν Ντουντάρ διέφυγε στη Γερμανία, όπου ζει μέχρι σήμερα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2018, ανώτερο τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και έδωσε εντολή για νέα εκδίκαση της υπόθεσης, με κατηγορίες, όπως αυτή της κατασκοπείας, για τις οποίες προβλέπονται βαρύτερες ποινές.

Η υπόθεση Ντουντάρ έχει εξοργίσει πολλές φορές τον Ερντογάν. Αρχικά με την δημοσιοποίηση του υλικού για την αποστολή τουρκικών όπλων στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2016, με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, της ανώτερης δικαστικής αρχής της χώρας, η οποία διέτασσε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια της δίκης του.

Μετά εκείνη την απόφαση, ο Ντουντάρ και ο διευθυντής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, αποφυλακίσθηκαν, αφού είχαν ήδη κρατηθεί για τρεις μήνες. Στην διάρκεια της δίκης, ο Ζαν Ντουντάρ δέχθηκε επίθεση με όπλο, έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούποληςτης οποίας όμως διέφυγε, ενώ ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών.

Μετά την πρώτη καταδίκη του, το 2016, ο πρώην διευθυντής της Τζουμχουριέτ διέφυγε στη Γερμανία και ο Ερντογάν, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο 2018, επεδίωξε πολλές φορές την έκδοσή του στην Τουρκία. Στην Γερμανία ζει και η σύζυγος του δημοσιογράφου, η οποία κατάφερε να διαφύγει το 2019, παρότι οι τουρκικές αρχές είχαν κατασχέσει το διαβατήριό της.

Στόχος η Τζουμχουριέτ

Η σημερινή απόφαση δεν είναι πάντως το μοναδικό χτύπημα  της τουρκικής Δικαιοσύνης στον Ντουντάρ. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, με μια άλλη απόφαση, κατασχέθηκε η περιουσία του και πάγωσαν οι λογαριασμοί. Το σκεπτικό για αυτήν την απόφαση ήταν ότι ο καταζητούμενος δημοσιογράφος δεν παρουσιάσθηκε στις αρχές στις προθεσμίες που είχαν προκαθοριστεί και έτσι κηρύχθηκε “φυγάς”.

Οι διώξεις του τουρκικού καθεστώτος κατά της Τζουμχουριέτ δεν περιορίζονται όμως μόνον στο πρόσωπο του Ντουντάρ. Η παλαιότερη εφημερίδα της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει σε κάποιον ισχυρό τουρκικό όμιλο αλλά αποτελεί ανεξάρτητο εκδοτικό ίδρυμα, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το 2018, όταν αναγκάστηκε να αλλάξει διευθυντική ομάδα, καθώς δώδεκα ανώτατα στελέχη της κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση. Μάλιστα, έναν χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2019, τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε τις καταδίκες τους, με ποινές φυλάκισης οκτώ ετών για «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων». Οι οργανώσεις στις οποίες αναφέρεται βεβαίως η απόφαση είναι το δίκτυο του Γκιουλέν και το Εργατικό  Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σήμερα, οι συνήγοροι του Ντουντάρ μποϊκόταραν την ακροαματική διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια «άδικη» δίκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης συνέπεσε, άλλωστε, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Του Κούρδου πολιτικού ηγέτη, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές από τον Νοέμβριο του 2016.

Οργή για τον Ντεμιρτάς

Η απόφαση αυτή εξόργισε για άλλη μία φορά τον Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στο Ανώτατο ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την «απολύτως πολιτική». Το «να ζητείται η απελευθέρωση εκείνου που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 39 συμπολιτών μας, συνιστά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Είναι υποκρισία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν αναφερόταν βεβαίως στις βίαιες διαδηλώσεις του 2014 στη νοτιοανατολική Τουρκία, τις οποίες χρεώνει στο HDP. Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό κόμμα, του οποίου ο Ντεμιρτάς είναι συμπροεδρεύων, αρνείται τον ρόλο του υποκινητή.

Το ΕΔΔΑ κατηγορεί την Άγκυρα ότι με την κράτηση του Ντεμιρτάς (κατηγορείται για «τρομοκρατία» και απειλείται με κάθειρξη μέχρι 142 ετών) εξυπηρετεί «τον ανομολόγητο στόχο του στραγγαλισμού του πλουραλισμού». Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί, ωστόσο, πως η απόφαση έχει “εξαιρετικό χαρακτήρα”, υποστηρίζοντας ότι ο Ντεμιρτάς δεν έχει εξαντλήσει τα ένδικα μέσα στην Τουρκία, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για το ΕΔΔΑ όμως, η απόφασή του απορρέει από την πρώτη δίκη, του 2018, όταν τουρκικό δικαστήριο είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

«Το ΕΔΔΑ πρέπει να γνωρίζει ότι υποστηρίζει έναν άνθρωπο με σχέσεις με το PKK» κραυγάζει ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ως «πολιτική βιτρίνα» του παράνομου στην Τουρκία PKK. «Η απόφαση δεν με χαροποιεί, γιατί δεν είμαι ο μόνος που πληρώνω το τίμημα της καταπάτησης του Δικαίου και της δημοκρατίας» ανταπαντά ο Ντεμιρτάς, αναφερόμενος στο σύνολο των Τούρκων πολιτών που πληρώνουν αυτές τις καταπατήσεις «με τον πιο σκληρό τρόπο».

Λίγη ώρα πάντως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τον Ντεμιρτάς, η ιστοσελίδα του ΕΔΔΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και μάλιστα μεγάλης κλίμακας, καθώς ήταν αδύνατη  κάθε πρόσβαση. Η προέλευση της κυβερνοεπίθεσης δεν έχει διαπιστωθεί, ήταν όμως μεγάλης διάρκειας, ενώ, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, δεν έχει διαπιστωθεί, μέχρι αυτή την στιγμή, απώλεια δεδομένων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx