Το βέτο του Τραμπ διασώζει προσωρινά και τον Ερντογάν
24/12/2020Ο Τραμπ άσκησε τελικά βέτο, όπως είχε προαναγγείλει, στον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021, ο οποίος προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Ωστόσο, με αυτήν την ενέργεια του, ο Ρεπουμπλικάνος φαίνεται πως παίρνει ρίσκο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι, αυτή τη φορά, το βέτο του θα παρακαμφθεί.
Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Τραμπ είπε ότι άσκησε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας, επειδή, όπως υποστήριξε, δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους και την στρατιωτική ιστορία και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».
Μάλιστα, στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τον νόμο ως «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία», χώρες που για τον Τραμπ αποτελούν εμπορικούς και στρατιωτικούς ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.
Το ρίσκο του Τραμπ
Αν και τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος πέτυχαν τον σκοπό τους και ανέστειλαν την ισχύ νόμων που ψήφισε το Κογκρέσο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το βέτο του απερχόμενου προέδρου θα παρακαμφθεί, καθώς αναμένουν ότι θα συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά από την Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Εάν αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί και στην δεύτερη ψηφοφορία, τότε στην Γερουσία τουλάχιστον θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δύο τρίτα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην Βουλή των Αντιπρόσωπων, όπου κυριαρχούν μεν οι Δημοκρατικοί, αλλά, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει τελικά διευρυμένη πλειοψηφία υπέρ του νόμου.
Η πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πάντως έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Η ίδια χαρακτήρισε το βέτο του Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό ως μια «ενέργεια απίστευτης απερισκεψίας που βλάπτει τα αμερικανικά στρατεύματα» και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αναλυτές, η πρώτη ψηφοφορία στη Γερουσία εκτιμήθηκε ως μήνυμα των Ρεπουμπλικάνων προς τον Τραμπ. Εάν μάλιστα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων κατά του βέτο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που θα σημαίνει αλλαγή στάσης Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, τότε τα πράγματα για τον απερχόμενο πρόεδρο ενδέχεται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.
Τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν
Αν και ο Τραμπ δεν συνδέει το βέτο του με τις κυρώσεις στην Τουρκία και επιμένει, επισήμως τουλάχιστον, στα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και τους βετεράνους, ο Ερντογάν είναι για άλλη μία φορά ο μεγάλος ευεργετημένος. Προσωρινά τουλάχιστον, αφού αποφεύγει για την ώρα την επιβολή κυρώσεων για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Ένα θέμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο συμμαχικές στο ΝΑΤΟ χώρες.
Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την εξέλιξη στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως, ο Ερντογάν, παρουσιάζοντας και πάλι την Τουρκία ως θύμα, είχε μιλήσει για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόσο σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο όσο και για το θέμα των S-400.
Αν και έκανε παράπονα για τη στάση της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα της Άγκυρας να ανοίξει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. δεν παρέλειψε μάλιστα να απευθυνθεί προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι πιστεύει πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος «θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».