Μήπως οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι μιλούσαν τούρκικα;
30/12/2020H μανία των Τούρκων να αναθεωρούν οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα αποτυπώθηκε έμμεσα και σε επίπεδο πολιτισμού και στις φετινές γιορτινές ευχές του προέδρου Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος μετέφερε τις ευχές στους Χριστιανούς εκ μέρους της χώρας του που, δήθεν, έχει αρχαία ιστορία και επιδεικνύει ανοχή σε άλλους λαούς!
Στο μήνυμα προς τους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, ο Ερντογάν, ανέφερε «Συγχαίρω ολόψυχα τους Χριστιανούς πολίτες μας επ’ ευκαιρία των Χριστουγέννων. Η χώρα, στην οποία ζούμε, έχει υπάρξει επί χιλιάδες χρόνια η γη της ειρήνης, της ηρεμίας -με “διάλειμμα” τις γενοκτονίες θα προσθέταμε- και των αξιόπιστων ανθρώπων και φιλοξενεί έναν αρχαίο πολιτισμό, βασισμένο στην αγάπη και το σεβασμό ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή φυλής. Εμείς, ως μέλη αυτού του μοναδικού αρχαίου πολιτισμού, θεωρούμε ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί στην περιοχή μας αποτελούν ασυναγώνιστο πλούτο και σπάνια κομμάτια του μωσαϊκού του πολιτισμού μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος, πέραν ότι θέλει να “δείξει” το “καλό πρόσωπο” της Τουρκίας, ενώ καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, επαναλαμβάνει τις προσπάθειες οικειοποίησης της ιστορίας άλλων πολιτισμών για να ενισχύσει το τουρκικό ψευδοαφήγημα και να βγάλει την Τουρκία από το δράμα κρίσης ταυτότητας. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που ακολουθεί μόνο ο Τούρκος πρόεδρος. Οι Τούρκοι μέσα από εκπαιδευτικά βιβλία προσπαθούν να βαπτίσουν τουρκικά τα αρχαία (πχ ελληνικά, ρωμαϊκά) μνημεία!
Για παράδειγμα, στη σειρά εκμάθησης τουρκικής γλώσσας, οι εκδότες εμφανίζουν στο εξώφυλλο τουρίστες ή ξένους, οι οποίοι διαβάζουν ή μιλάνε μπροστά σε αρχαία ρωμαϊκά κτήρια/μνημεία ή ναούς. Ο συγγραφέας Mehmet Hengirmen εγκαινίασε πριν λίγα χρόνια στη σειρά των βιβλίων αυτών. «Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τουρκικά», γράφουν σε διαφημιστικούς ιστότοπους «θα χρειαστείτε ένα βιβλίο του Hengirmen Mehmet, που δημοσιεύθηκε το 2012, το οποίο αποτελείται από 4 κεφάλαια, “Ας μάθουμε τουρκικά”». Στο τέταρτο τεύχος, μια νεαρή κοπέλα διαβάζει μπροστά σε άγαλμα της Βιβλιοθήκης του Κέλσου, ένα ρωμαϊκό αριστούργημα του 2ου μ.Χ. αιώνα, το οποίο οι Τούρκοι το οικειοποιήθηκαν.
Όπως έχει σημειώσει ο Βλάσης Αγτζίδης, η Τουρκία ήδη από τη δεκαετία του 1980 ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση στις νέες γενιές και τους πολυάριθμους τουρίστες ότι όλα αυτά τα μνημεία τα δημιούργησαν οι διάφοροι ανατολικοί λαοί, που έχουν χαθεί σήμερα και τους οποίους εκπροσωπούν οι κληρονόμοι τους, οι Τούρκοι.
«Στις επίσημες επιγραφές στους ιστορικούς χώρους, όπως και στα αντίστοιχα βιβλία αναφέρεται ότι τα αρχαία μνημεία τα δημιούργησαν οι Λυδοί ή οι Πισίδες ή οι Λύκιοι ή οι Παφλαγόνες, τους οποίους αντικατέστησαν οι Πέρσες και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι. Παρότι οι ιστορικοί χώροι είναι ελληνικοί και τα αντίστοιχα μουσεία είναι γεμάτα με ελληνικά ευρήματα και επιγραφές, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην πραγματική ταυτότητά τους. Η λέξη “Έλληνας”, “Γιουνάν” ή “Γκρικ” απουσιάζουν παντελώς. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ελληνικά μνημεία της χριστιανικής εποχής» λέει ο Αγτζίδης.