Οι Αμερικανοί σνομπάρουν την “θεραπεία του Τραμπ”; Στο ράφι έμειναν τα αντισώματα της Regeneron
26/12/2020Παρά το γεγονός ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα της Eli Lilly και της Regeneron μπορούν να σώσουν ζωές αν χορηγηθούν στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης και όλοι οι Αμερικανοί ήθελαν “τη θεραπεία του Τραμπ”, τώρα… κανείς δεν τα αξιοποιεί!Μόλις το 5% έως 20% των χιλιάδων δόσεων της θεραπείας χορηγούνται στην πράξη. Εν τω μεταξύ και άλλες εταιρείες ετοιμάζουν παρόμοιες θεραπείες.
Το μυστήριο αποδίδεται εν μέρει στο ότι αυτά πρέπει να χορηγηθούν στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, διαφορετικά δεν αποδίδουν και ο περισσότερος κόσμος αργεί να πάει στο νοσοκομείο.Ομως αυτό δεν ερμηνεύει το ότι σε άλλες πολιτείες χορηγείται το 100% των δόσεων και σε άλλες ούτε μία!
Για ποικίλους λόγους και ενώ έγινε αγώνας δρόμου για να εγκριθούν καθώς μπορούν να σώσουν ζωές, πολλές δόσεις έχουν μείνει κυριολεκτικά στα αζήτητα. Ο ιολόγος Moncef Slaoui και ειδικός επί των εμβολίων στο έκτακτο πρόγραμμα Warp Speed που δημιουργησε ο Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία, είπε στο CNBC ότι ενώ αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν κατά 50% έως 70% τις νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά, μένουν αναξιοποίητα. Ένας λόγος είναι ίσως ότι το φάρμακο χορηγείται μόνον ενδοφλέβια και για να το πάρει κάποιος, πρέπει να πάει σε νοσοκομείο.
Ο γενικός γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας Alex Azar δήλωσε στο ίδιο κανάλι ότι «έχουμε υπερεπάρκεια μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αργούν να πάνε στο γιατρό, οπότε εμφανίζονται στο νοσοκομείο όταν πλέον τα συμπτώματά τους είναι βαριά και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ωφεληθούν από την θεραπεία. Τα αντισώματα αυτά μπορούν να χορηγηθούν μόνον όταν η νόσος έχει ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Συνιστώ λοιπόν σε όσους είναι άνω των 65 και κινδυνεύουν από επιπλοκές του κορονοϊού,μόλις διαγιγνώσκονται θετικοί να μην περιμένουν να επιδεινωθεί η κατάστασή τους για να πάνε στο νοσοκομείο, αλλά να αναζητήσουν άμεσα τις θεραπείες αυτές στο νοσοκομείο».
Τα αντισώματα μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν η νόσος έχει προχωρήσει και η έγκριση αναφέρει ότι «πρέπει να χορηγούνται σε όσους είναι ευάλωτοι και κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, αρκεί η λοίμωξη να είναι στα αρχικά στάδια».
Και άλλοι παρασκευάζουν
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian η Astrazeneca ετοιμάζει θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων (περίπου σαν της Regeneron και της Eli Lilly) αλλά σε πιο οικονομική εκδοχή (της Regeneron κάνουν 1.300 δολάρια). Πρόκειται πάλι για μονοκλωνικά αντισώματα που παρασκευάζονται τεχνητά, και αντιγράφουν αλλά σε “ενισχυμένη” μορφή τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός υγιών ατόμων όταν προσβάλλεται από τον κορονοϊό.
Οι ερευνητές δοκιμάζουν τα αντισώματά τους σε περιορισμένο αριθμό ασθενών σε νοσοκομεία και υποστηρίζουν πως όλα δείχνουν, ότι αυτά εμποδίζουν το άτομο να μολυνθεί όταν εκτίθεται στον ιό. Πιστεύουν ότι θα αποτελούν μια μορφή επείγουσας θεραπείας σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εστιών. Ακόμη θα είναι πολύ χρήσιμα και σε όσους συγκατοικούν με ευάλωτους -άπαξ και διαγιγνώσκεται κάποιος ως φορέας, με τη χορήγησή τους θα προστατεύεται το άμεσο περιβάλλον του που ίσως είναι ευάλωτο, π.χ. οι γονείς 35χρονου φορέα.
Πάντως τα αντισώματα της Regeneron και της Eli Lilly δεν μπορούν να χορηγηθούν σε βαριά πάσχοντες και δεν ξέρουμε αν η Astrazeneca και άλλες δέκα εταιρείες που πειραματίζονται με τα τεχνητά αντισώματα έχουν ξεπεράσει αυτό τον βασικό σκόπελο. Δηλαδή οι πρώτες δύο εταιρείες συνιστούν να μη χορηγούνται ποτέ τα αντισώματα σε βαριά νοσούντες γιατί μπορεί να φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα -δηλαδή να προκαλέσουν μέχρι και επιδείνωση.
Οι ανοσοκατεσταλμένοι
Αυτά τα σκευάσματα που παρέχουν “έτοιμα αντισώματα” είναι απαραίτητα σε όσους είναι σε φαρμακευτική ή άλλου είδους ανοσοκαταστολή και δεν μπορούν να παράγουν αντισώματα μόνοι τους. Επίσης στους ιδιαίτερα ηλικιωμένους που ο οργανισμός τους πλέον ακόμα και αν εμβολιασθούν, δεν μπορεί να παράξει αντισώματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε επίσης να δοθεί σε φοιτητές πανεπιστημίου, στους οποίους ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα επειδή ζουν, σπουδάζουν και κοινωνικοποιούνται μαζί. Η Δρ. Catherine Houlihan, ιολόγος στο University College London Hospital NHS Trust (UCLH) είναι επικεφαλής της μελέτης και θεωρεί ότι τα αντισώματα θα είναι «μια συναρπαστική προσθήκη στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση αυτού του τρομερού ιού».
Άνοιξη
Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, τη φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα εμβόλιο το οποίο αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέιλ των αντισωμάτων προστατεύει από την Covid-19 για έξι έως 12 μήνες. Εάν εγκριθεί, θα προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες και δεν έχει παρουσιάσει ακόμη βαριά συμπτώματα. Αν όλα πάνε καλά, το σκεύασμα (κοκτέιλ αντισωμάτων) θα είναι έτοιμο για διάθεση την άνοιξη (Μάρτιο ή Απρίλιο).
Στις κλινικές δοκιμές συνεργάζονται με το ULCH (University College London Hospitals NHS Trust) πολλά βρετανικά νοσοκομεία και ένα δίκτυο 100 νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο. Το Δεκέμβριο το νοσοκομείο University College ήταν το πρώτο στον κόσμο που ενέταξε τους πρώτους δέκα εθελοντές στην κλινική δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου (δηλαδή οι μισοί παίρνουν τα αντισώματα και οι μισοί placebo χωρίς να ξέρουν ποιοι παίρνουν τι καθώς ο “φάκελος” ανοίγει μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής).
Ελλάδα
Στην χώρα μας τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής, καθώς δεν έχουν λάβει έγκριση ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Χορηγούνται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών ή συγγενών τους (“επαφών” τους) που πληρούν τις προϋποθέσεις -δηλαδή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά δεν έχουν εμφανίσει ακόμη βαριά συμπτώματα.