Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό – Γκρίνια για την προτεραιότητα στους πολιτικούς

Εμβολιασμοί και στα παιδιά πριν τον Σεπτέμβρη

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρέλαβαν την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech και ξεκινούν την Κυριακή, επισήμως την χορήγησή του, σε κατηγορίες πολιτών στις οποίες έχει δοθεί προτεραιότητα. Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί παγκοσμίως η εικόνα ηγετών που εμβολιάζονται μπροστά στις κάμερες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις για την προτεραιότητα που έχει δοθεί στους πολιτικούς σε κάποιες χώρες.

Ο εμβολιασμός στα κράτη μέλη της ΕΕ ξεκινά επισήμως αύριο, με αρκετούς συμβολικού χαρακτήρα εμβολιασμούς ηγετών, παραγόντων και δημόσιων προσώπων. Δεν έλειψαν βέβαια και οι βιαστικοί, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη, όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν, η οποία ξεκίνησε ήδη από σήμερα τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

Συμβολικούς εμβολιασμούς ξεκίνησε σήμερα και η Γερμανία, με πρώτη μια υπεραιωνόβια γυναίκα (101 ετών), που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία. Συνολικά, 40 ένοικοι αυτού του ιδρύματος και 10 εργαζόμενοι θα εμβολιαστούν σήμερα, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας. Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου παραδόθηκαν στις τοπικές υγειονομικές αρχές, προκειμένου να προωθηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, με στόχο να εμβολιαστούν πρώτα οι ένοικοι οίκων ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη μάχη για τον εμβολιασμό

Στον πρώτο εμβολιασμό κατά της Covid-19 προχωρά σήμερα και η Σλοβακία, η οποία παρέλαβε ήδη τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου. Το πρώτο πακέτο εμβολίων παρέλαβε σήμερα και η Αυστρία, η οποία θα κάνει τις πρώτες χορηγήσεις σε εθελοντές, ηλικίας άνω των 80 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, παρουσία του ομοσπονδιακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με προτεραιότητα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, ξεκινούν οι εμβολιασμοί και στην Ιταλία. Η έναρξή τους συμπίπτει, ωστόσο, με τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους: έξι στη Νάπολη (είχαν επιστρέψει από τη Βρετανία), τρία στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο και δυο στα νότια, στην περιοχή του Μπάρι.

Στη Γαλλία, όπου επίσης έχει εντοπιστεί εισαγόμενο από την Βρετανία κρούσμα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν την Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά, με την ανοσοποίηση ηλικιωμένων εθελοντών. Εκτός ΕΕ εμβολιασμούς στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ήδη η Σερβία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι συμβολικοί εμβολιασμοί, κυρίως των πολιτικών, και η δημοσιοποίησή τους, καθώς αυτοί γίνονται μπροστά στις κάμερες αποσκοπεί στην προώθηση της εμβολιαστικής καμπάνιας, στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας και κυρίως στην κάμψη των φόβων, του σκεπτικισμού, αλλά και των “επιχειρημάτων” των αντιεμβολιαστών. Εγείρεται, ωστόσο, σημαντικό ζήτημα για το αν θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στους πολιτικούς και σε άλλους αξιωματούχους.

Αντιδράσεις για τους πολιτικούς

Το θέμα αυτό τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις ΗΠΑ, όπου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχαν ζητήσει, στις αρχές Δεκεμβρίου, να δοθεί προτεραιότητα στους επαγγελματίες της Υγείας και τους  ενοίκους γηροκομείων (περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι). Ωστόσο, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, ο γιατρός του Κογκρέσου κάλεσε όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να εμβολιαστούν.

Ο γιατρός του Κογκρέσου υποστήριξε ότι αυτό επιβάλλεται στο όνομα της «συνέχισης της διακυβέρνησης» και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η 80χρονη Νάνσι Πελόσι, όπως και ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας, ο 78χρονος Μιτς Μακόνελ, σήκωσαν τα μανίκια τους και εμβολιάστηκαν. Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση εμβολιάστηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να δώσουν το καλό παράδειγμα και να κάμψουν τις αντιρρήσεις.

Το ίδιο έγινε όμως και με μια σειρά άλλων αξιωματούχων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και σε επίπεδο Πολιτειών. Το γεγονός όμως ότι εμβολιάστηκαν και μικρότερης ηλικίας πολιτικοί, οι οποίοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν, όπως η μόλις 31 ετών και “αστέρι” της αμερικανικής Αριστεράς Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές, προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί μίλησαν για μια “κακή στρατηγική”, ενώ κάποιοι από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές, που υποβάθμιζαν συστηματικά τη σοβαρότητα του ιού, δέχονται ακόμα πιο έντονη κριτική.

Το θέμα της προτεραιότητας των πολιτικών στον εμβολιασμό είχε απασχολήσει και την Γερμανία. Στο Βερολίνο είχε διατυπωθεί η άποψη να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα μόνον η καγκελάριος και ο σκληρός πυρήνας των κυβερνητικών αξιωματούχων, αφήνοντας τον κύριο όγκο των βουλευτών να εμβολιαστεί στη σειρά του. Ο Σόιμπλε, ωστόσο, αντέδρασε και ως πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής ζήτησε τον εμβολιασμό όλων των βουλευτών.

Την ώρα πάντως που στις ΗΠΑ και την Γερμανία συμβαίνουν αυτά, στη Ρωσία ο Πούτιν αντιμετωπίζει προβλήματα, επειδή δεν εμβολιάζεται κατά προτεραιότητα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο επίσης χορηγείται. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιτρέψει ο ίδιος, σε όλους, να γνωρίζουν για τον εμβολιασμό του, τονίζοντας ότι «θα το ανακοινώσει ο ίδιος». Ο Πούτιν είχε αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα το προηγούμενο διάστημα, καθώς κάποιοι ήθελαν να πάρει εθελοντικά, στο στάδιο της δοκιμής, το ρωσικό εμβόλιο, με τον Πεσκόφ να δηλώνει τότε, ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν μπορεί να είναι “δοκιμαστής”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx